Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser

Startup vil automatisere sårbehandling på hospitaler

Sundhedsteknologi
Ny laserteknologi til at behandle kroniske sår skal halvere antallet af amputationer. Første skridt er test på amerikanske sårklinikker.

Kroniske sår er et problem i hele verden og er tæt forbundet med diabetes. Hvert år får to pct. af den amerikanske befolkning kroniske sår - og mange af dem medfører en amputation. Det skyldes, at sårene ikke heler naturligt og typisk er inficeret med antibiotikaresistente bakterier. Dermed kan man ofte ikke behandle patienterne med konventionelle behandlinger som antibiotika. Men nu har startup-virksomheden VulCur Medtech udviklet en automatiseret laserløsning.

Mens konkurrenter fokuserer på at overfladebehandle kroniske sår, renser VulCur Medtech såret i dybden - indefra og ud. Det sker med et automatiseret laser-device, der slår bakterierne ihjel, men skåner menneskecellerne.

Arbejdet foregår i tæt samspil med amerikanske og danske læger, og er et eksempel på en teknologi, der er med til at udvikle sundhedsvæsenet. Håbet er at halvere helingstiden på kroniske sår og undgå halvdelen af de amputationer, der foretages i dag.

”Kroniske sår er smertefulde og en betydelig økonomisk byrde for sundhedsvæsenet. Man skal ikke google længe for at se, at der er mange patienter med den type sår. Det er faktisk et større problem, end vi havde regnet med. Kroniske sår er tæt forbundet med diabetes, som rammer den amerikanske befolkning hårdt. Alene i USA er der 6,5 millioner nye tilfælde af kroniske sår hvert år,” fortæller Otto Ømann, der er teknologichef i VulCur Medtech og nyuddannet kandidat fra DTU.

Vender hver en øre
Han blev tilfældigt involveret i VulCur Medtech under et studieophold på Berkeley University i Californien, hvor han gennemførte et kursus i at opbygge startups. De seneste tre år har han arbejdet fuld tid sammen med direktør og grundlægger af VulCur Medtech, Janus Beierholm, der er biokemiker fra KU - samt to elektroingeniører fra Litauen og Brasilien.

Teamet holder til i DTU Skylab´s Developer Hall, hvor de sammen med freelancere og studerende udvikler prototyper og samler det endelige produkt. Arbejdet foregår ofte i DTU Skylabs værksteder, hvor de både bruger laserskærer og 3D-printer. Andre gange er teamet på Bispebjerg Hospital, hvor de tester teknologien i praksis.

”Det, der adskiller os fra andre startups er, at vi vender hver en øre i en grad, hvor vi formår at løse problemer meget hurtigt og meget billigt. Det er ret ekstremt. I stedet for at købe dyr eksperthjælp, løser vi opgaverne selv. Det er ofte hurtigere end at forklare en anden, hvad vores problemstilling er. På den måde er vi kommet langt med få penge. Men det har også betydet meget, at vi kan trække på hjælp fra værkstederne i DTU Skylab. Uden de faciliteter har vi ikke kunnet udvikle vores prototype så hurtigt,” fortæller Otto Ømann.

I en rasende fart
Alt er således gået i en rasende fart siden VulCur Medtech blev grundlagt i 2018. Startuppen har bl.a. vundet både den danske og internationale iværksætterkonkurrence Venture Cup og har haft stor succes med at tiltrække venture kapital – ligesom de har modtaget et legat fra EU-programmet Eurostars, der støtter forsknings- og udviklingsorienterede virksomheder. I øjeblikket fokuserer teamet på at få den første version af deres produkt godkendt af det amerikanske U.S. Food and Drug Administration (FDA), der administrerer lovgivningen om fødevarer og lægemidler i USA.

Når godkendelsen er i hus, er virksomheden klar til at sælge sit produkt på det amerikanske marked. Samtidig vil teamet teste apparatet på udvalgte sårklinikker i USA. Det betyder, at fuldtidsteamet flytter til USA, hvor de sammen med amerikanske læger, sygeplejesker og patienter er med på sårklinikkerne for at iagttage, hvordan teknologien bliver brugt.

”Vi er med på sårklinikkerne for at lære om vores eget produkt i en realistisk ramme. Her får vi får lov til at være fluen på væggen og se, hvordan vores produkt bliver brugt og hvilke fejl, der bliver begået,” siger Otto Ømann.

”Selv om det ikke er nødvendigt at udføre test for at sælge et produkt i USA, gør vi det alligevel, fordi vi vil gerne kunne fremvise gode resultater og optimere produktet til gavn for patienterne.”

Platform for fremtidens sårteknologier
I første omgang satser VulCur Medtech således på at sælge deres produkt i USA, hvor de kan komme hurtigt på markedet. Dernæst håber de på at komme ind på det danske og europæiske marked efter de har udført kliniske forsøg sammen med læger på Bispebjerg Hospital. Det sker i løbet af 2022 og 2023.

Visionen er, at bruge devicet til at opbygge en platform, der samler fremtidens sårteknologier. Dermed ønsker VulCur at automatisere sårbehandlingen så meget som muligt. Det vil gøre behandlingen mere effektiv, skånsom og ressourcesparende i forhold til de løsninger, man kender i dag, håber Otto Ømann:

”Vores mål er at hjælpe så mange patienter som muligt. Vi vil udvikle noget, der fungerer godt og til en fornuftig pris. Derfor skal vi ikke bare bygge verdens dyreste device. Vores løsning skal være tilgængelig for alle.”

Skylab Pilots

"VulCur Medtech er en del af projektet Skylab Pilots, som skaber et ambitiøse udviklingsforløb med deep-tech startups for at modne og målrette nye teknologier mod reelle behov i industrien og samfundet. Pilotprojektet er baseret på nye partnerskaber mellem iværksættere, etablerede virksomheder og videns- og forskningsmiljøer, som skal danne grobund for innovativ nyskabelse og væsentlige forbedringer i forhold til eksisterende løsninger. Projektet er støttet af Industriens Fond og har base på DTU i DTU Skylab."

For yderligere oplysninger: Søren Ammundsen, Project Manager, DTU Skylab, mail Samm@dtu.dk.