Bax Lindhardt
Bax Lindhardt
Bax Lindhardt
IUG

Studerende fra DTU og Sierra Leone udveksler viden

Tværfagligt innovationsforløb træner ingeniørstuderende i at løse vandudfordringer i Vestafrika.

Studerende fra DTU bidrager ofte med seneste teknisk viden til den teknisk-humanitære organisation Ingeniører Uden Grænsers (IUG) udviklingsprojekter.

 

I år deltager 60 studerende fra diplomingeniøruddannelsen sammen med ingeniørstuderende fra Sierra Leone i en udfordring om at dække den mest basale adgang til vand i det vestafrikanske land. Det sker som en del af kurset Innovation Pilot, der er et kursusforløb for virksomheder og studerende, hvor studerende arbejder med konkrete udfordringer eller idéer defineret af virksomheder.

 

Samarbejdet foregår sammen med IUG’s lokale samarbejdspartner Water4Ever. 

 

Peder Veng Søborg, der er lektor ved DTU Engineering Technology og underviser de studerende, mener at samarbejdet er lærerigt:

 

”Samarbejdet er enormt vigtigt, fordi når man som færdiguddannet ingeniør kommer ud i en virksomhed, skal man kunne løse nogle problemer. Vores tilgang til innovation er ikke nødvendigvis, at de studerende skal opfinde noget nyt. Det må de gerne, men det er jo egentlig, at man kan tilføre noget værdi.”

 

Understøtte bæredygtig udvikling

Projektmedarbejder Hassan Masaray glæder sig over samarbejdet. Han fortæller, at den største udfordring for dem handler om at levere den mængde vand, der kan imødekomme forbrugernes efterspørgsel.

 

"Generelt set har Sierra Leone meget vand, hvad enten det er under jorden eller på overfladen, men spørgsmålet er altid, hvordan man gør dette vand sikkert og tilgængeligt for offentligheden på en bæredygtig måde,” siger Hassan Masaray fra Water4Ever.

Virksomheden arbejder på at fremme FN's verdensmål 6 om rent vand og sanitet ved at udvikle bæredygtige løsninger på vandkrisen i Sierra Leone. Målet er at levere vand, der er sikkert, økonomisk overkommeligt og tilgængeligt.

 

IUG

Vandsystemet er bygget op omkring vandtårne og en vandkiosker, som ngo'en Water4Ever bemander med en lokal kvinde. Her kan indbyggerne komme og fylde vand i deres store dunke mod betaling. Foto: Ingeniører Uden Grænser.

 

En verden til forskel

En af de ingeniørstuderende, der deltager i Innovation Pilot, er Alfred Mbayoh fra Fourah Bay College i Sierra Leone. Hans opgave er at sparre med de danske studerendes om deres løsningsforslag.

 

”Mit land er et udviklingsland, der har mange udfordringer sammenlignet med et industriland som Danmark. Vi kæmper med adgang til rent drikkevand og elektricitet. Så vores ophold handler om at drage nytte af alle de kompetencer og værktøjer, som DTU-studerende og danske virksomheder kan byde ind med,” fortæller Alfred Mbayoh, der er ingeniørstuderende på femte år.

 

Noget af det første, Alfred bed mærke i, var DTU’s moderne faciliteter og forskningsudstyr. Selve kurset finder sted i DTU Skylab, der er indrettet med prototypeværksteder og laboratorier, og netop er blevet kåret som Europas bedste innovationshub. 

 

Efterfølgende blev Alfred lige så imponeret af den måde, DTU’s ingeniøruddannelse er skruet sammen på:

 

”Ingeniøruddannelsen i Sierra Leone er meget teoretisk, og den i Danmark er meget praktisk orienteret. Den måde, hvorpå de studerende samarbejder med deres undervisere og udvikler innovative ideer til industrien, er alt sammen noget at skrive hjem om,” siger Alfred Mbayoh. 

 

IUG

Ngo'en Water4Ever samarbejder med ingeniørstuderende fra Fourah Bay College i Sierra Leone, som træner deres praktiske færdigheder ved at deltage i opførelsen af og i vedligeholdelsen af vandværker. Foto: Ingeniører Uden Grænser.

 

Konkrete, brugbare løsninger

Tilbage på kurset har Alfreds viden om de lokale forhold hjulpet de studerende med at forstå udfordringerne i Sierre Leone. Markus Swane Lund, der læser Byggeri og Infrastruktur på sjette semester, er en del af en gruppe på seks, der har udviklet en løsning, som kan implementeres med det samme og skabe mest værdi for beboerne.

 

”Vi har valgt at udvikle et værktøj, som vi kalder fremtidsmaskinen, der kan give et estimat på, hvor lang tid det tager, fra Water4Ever åbner en ny vandkiosk, til den har tjent sig selv hjem igen. Den problemformulering, som vi endte på, handler om at fremtidssikre en kommende befolkningstilvækst i det område, hvor de har vandtårne og kiosker,” fortæller Markus Swane Lund om den løsning, der skal fremlægges for IUG som afslutning på forløbet.