Foto: EcoXpac

Forskere skal udvikle ølflasker af papir

Materialer Innovation og produktudvikling Materialeteknologi
Sammen med Carlsberg og virksomheden EcoXpac vil forskere fra DTU udvikle en bionedbrydelig flaske af papir. Men det er et projekt med mange udfordringer.

Det ville være rigtigt godt for miljøet, hvis øl kunne sælges i flasker af papir i stedet for de kendte beholdere af glas, plastic og metal. Derfor er Thomas Howard, lektor på DTU Mekanik, i samarbejde med en række kolleger og emballagevirksomheden EcoXpac gået i gang med at en ’Green Fiber Bottle’ til Carlsberg.

“Vi har sat barren højt, og sagt, at vi går efter, at flasken kan bruges til øl. Vi vil selvfølgelig også se på om der er andre – og mindre krævende - anvendelsesmuligheder, men ambitionen er en ølflaske,” siger Thomas Howard.

Og det er ikke nogen lille udfordring, partnerne har kastet sig ud i. For det første skal flasken og låget kunne holde til trykket fra kuldioxid. Samtidig skal den kunne stables, transporteres og håndteres, uden at den går i stykker. Læg dertil, at med Carlsberg som aftager skal flasken kunne støbes i meget stort antal på meget kort tid.

"For at kunne leve op til Carlsbergs krav har vi brug for, at processen kun tager seks sekunder at lave en flaske. Samtidig skal vi sikre, at energiforbruget holdes lavt, ellers er den ikke bæredygtig."
Thomas Howard, lektor ved DTU Mekanik

”EcoXpac har en meget lovende proces. Men problemet er lige nu, at det tager meget lang tid at lave en flaske. For at kunne leve op til Carlsbergs krav har vi brug for, at processen kun tager seks sekunder at lave en flaske. Samtidig skal vi sikre, at energiforbruget holdes lavt, ellers er den ikke bæredygtig,” siger Thomas Howard.

Prototype af avispapir

Prototypen er lavet af genbrugt avispapir; af papmaché. Men andre fibertyper bliver også undersøgt. Det hældes i en støbeform, og så skal det tørre. I en klassisk støbeform tager det langt over seks sekunder, og samtidig falder materialet sammen i formen. Derfor arbejder man med en proces, hvor støbeformen er porøs, så man ved hjælp af vakuum kan presse alt vandet ud af papiret. Thomas Howard vurderer, at de med den proces kan nå ned på den kritiske produktionstid på seks sekunder.

Flasken udvikles samtidig som et bæredygtigt alternativ til plasticflasker, hvorfor livscyklusvurdering skal påvise de miljømæssige fordele. I et tilfælde er fordelen fuldstændig åbenbar: Når flasken falder ud af pantsystemet - når den smides i naturen - gør den ingen skade. Den er bionedbrydelig. De andre fordele kan ikke påvises endnu, men hensigten er, at flasken skal føre værdi tilbage i økosystemet - helst ved indsamling og kompostering af flaskerne. 

Skal være klar om tre år

Så der er mange parametre, som skal spille sammen, inden vi får øl på papirflasker. Men det er netop pointen og charmen ved projektet, fortæller Thomas Howard:

“Vi skal leve op til mange krav – design og kvalitet er jo også afgørende for, om den kan få succes på markedet. Og det gør det til et meget interessant forskningsprojekt. Det er sjældent, at vi kan udvikle et helt nyt produkt i et nyt materiale med et helt nyt produktionssystem. Så vi står nu i en situation, hvor vi skal have alle vores modelleringer til at spille sammen for at nå netop det ’sweet spot’, hvor det hele går op i en højere enhed.”

Det punkt håber Thomas Howard, at de når inden for de tre år, som projektet varer. Tre år, som også skal afklare, om verden overhovedet er klar til at drikke øl af papirflasker. Thomas Howard selv er ikke i tvivl:
“Hvis det går, som vi regner med, så tror jeg, vi kan nå det. Og jeg ville elske om tre år at kunne drikke en øl fra en papirflaske.”

Innovationsfonden har bidraget med 15 mio. kr. til projektet, der har et samlet budget på 28 mio. kr.