COBOD International

Fuld fart på markedet for 3D-betonprintere

Byggematerialer Byggeproduktion og byggeledelse Bygningsdesign Bygningskonstruktion
Den danske virksomhed COBOD International fremstiller 3D-betonprintere til et internationalt marked, der vækster stort.

”I 2015-2017 var betonprint helt vildt hypet. Man så mange sensationelle overskrifter i verdenspressen, hvor der blev skrevet om alt det, der kunne lade sig gøre med 3D-betonprint. Men da arkitekter og andre i branchen ville arbejde med det, så var teknologien slet ikke moden. Så kølnede interessen lidt,” siger Henrik Lund-Nielsen.

Han er administrerende direktør i COBOD International, der fremstiller 3D-betonprintere. I efteråret 2017 kom virksomheden, som dengang hed 3D Printhuset, på alles læber, da de gik i gang med at 3D-printe det første hus i Europa, der lever op til danske og europæiske standarder, ude i Nordhavnskvarteret i København. The BOD (building-on-demand), som huset blev døbt, var en showcase på 3D-betonprint-teknologien. Det tog 50 timer at printe væggene til den 50 m2 store bygning over et par måneder. Dengang havde verden store forventninger til 3D-betonprint, fortæller Henrik Lund-Nielsen, der i disse år selv rejste rundt til 35 udenlandske projekter med betonprint for at indsamle viden om teknologien.

Ordrer vælter ind

I dag mærker COBOD International, at interessen for betonprint er vendt stærkt tilbage. Virksomhedens produktion af betonprintere blev i 2020 fordoblet i forhold til året før. Og i dette års første to måneder har COBOD allerede flere bestillinger i ordrebogen, end de fik i hele 2020, ifølge direktøren selv. Alle printere bliver shippet til udlandet.

”Vi sælger til Afrika, Asien, USA, Mellemøsten og Europa. Vi er ved at shippe den næststørste printer hidtil, som er 22,5 meter lang, til Malaysia,” siger Henrik Lund-Nielsen.

Han uddyber, at den mest efterspurgte printer måler 10 x 15 meter. Sådan en printer står på DTU Ballerup Campus. 

Sideløbende med at ordrerne nærmest vælter ind hos COBOD, er virksomheden i gang med at udvikle den næste generation af 3D-betonprintere. Den skal kunne mere end at printe.

”Vi vil udnytte, at vi har hele den her struktur, som 3D-printeren udgør. Hvorfor kun printe? Måske kunne den også isolere eller male husene. Jeg tror, at vi inden længe ikke kalder det for en printer, men en multifunctional construction robot,” siger Henrik LundNielsen.

 COBOD International

Samarbejde med DTU

COBOD samarbejder med DTU både i N3XTCON-projektet og med Ballerup Campus.

”Vi er sindssygt glade for samarbejdet med DTU. Gennem N3XTCONprojektet får vi en masse ny viden om beton som materiale og styrbarheden af printprocessen. Og gennem vores kontaktflade med DTU i Ballerup ansætter vi mange praktikanter, der som led i deres diplomingeniøruddannelse er et halvt år ude i en virksomhed. Mange af dem ansætter vi derefter som studentermedhjælpere, mens de bliver færdige med deres uddannelse, hvorefter vi har ansat flere af dem i faste stillinger,” siger Henrik Lund-Nielsen.

Og COBOD har stærkt brug for denne rekrutteringsbase, fortæller direktøren, for han regner med at skulle øge antallet af medarbejdere i løbet af 2021 fra 42 til omkring 70 ansatte for at efterkomme den stigende efterspørgsel på 3D-betonprinterne.