Foto: Bax Lindhardt.
Anne Ladegaard Skov. Foto: Søren Kjeldgaard/EliteForsk.
Sune Lehmann. Foto: Søren Kjeldgaard/EliteForsk.

EliteForsk-priser til kunstige muskler og komplekse netværk

Materialer Polymerer Cybersikkerhed Computerberegning Software og programmering Materialeteknologi
Anne Ladegaard Skov og Sune Lehmann modtager EliteForsk-priser for deres forskning. To ph.d.-studerende modtager rejsestipendier.

To forskere fra DTU modtager i år EliteForsk-priser. Modtagerne er Anne Ladegaard Skov, som er professor ved DTU Kemiteknik, og Sune Lehmann, professor ved DTU Compute og Center for Social Data Science ved Københavns Universitet.

EliteForsk-prisen er en af Danmarks tungeste forskningspriser, og der uddeles fem hvert år. Den er på 1,2 millioner kroner, hvoraf 200.000 kroner gives som en personlig hæderspris og 1.000.000 kroner går til at styrke modtagerens forskningsaktiviteter.

Udover EliteForsk-priserne modtager to ph.d.-studerende fra DTU EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kroner: José Joaquín Aguilera Prado fra DTU Mekanik og Frederik Rahbæk Warburg fra DTU Compute.

Formålet med EliteForsk-initiativet er at skabe opmærksomhed om fremragende forskere og forskningens resultater. Derudover skal EliteForsk også fremhæve forskerne som rollemodeller med henblik på at tiltrække flere unge studerende til en forskerkarriere.Priserne uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet torsdag den 24. februar, og overrækkes af Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.

“Det er en stor dag, når DTU modtager hele to EliteForsk-priser. At de derudover tildeles forskere fra to meget forskellige forskningsområder fortæller mig, at vores forskere i dén grad formår at gøre sig gældende. Uanset om det handler om at rykke grænserne for de løsningsorienterede, tekniske videnskaber eller om, ved hjælp af originale ideer, at belyse vores komplicerede, digitalisede samtid, så er vi der – takket være gode og dygtige kolleger som Anne og Sune,” siger prorektor på DTU, Rasmus Larsen.

EliteForsk-pris til forsker i kunstige muskler

Anne Ladegaard Skov har været DTU’er, siden hun startede som studerende i 1996. Bortset fra et år som postdoc ved Cambridge University og et år hos Coloplast har hun været ansat på DTU siden 2001. Hun forsvarede sin doktorafhandling i 2017, og blev professor året efter. Hun leder også Dansk Polymer Center.

Hendes forskning går kort fortalt ud på, at efterligne den måde, vores muskler fungerer på. Der er tale om gummiagtige materialer, som bevæger sig, hvis de udsættes for en elektrisk spændning. Med lidt finere ord forsker hun i dielektriske elastomerer.

I stort set alle sammenhænge, hvor mekanisk bevægelse er en del af teknologien, kan dielektriske elastomerer have et potentiale. Det kan f.eks. være i udnyttelse af bølgeenergi, i pumper, ventiler, robotter, aktuatorer, generatorer, sensorer og inden for det sundhedsteknologiske område.

I løbet af sin karriere har Anne Ladegaard Skov publiceret 124 videnskabelige artikler, og er en af verdens mest citerede forskere på sit område. Hun har søgt patent på 11 teknologier, hvoraf seks er kommet på markedet, og hun er medstifter af tre virksomheder. Én af virksomhederne er Glysious, som producerer silikonebaserede plastre, der kan frigive aktive stoffer til f.eks. hud eller sår.

Læs portræt af Anne Ladegaard Skov.

EliteForsk-pris til forsker i komplekse netværk

Sune Lehmann er uddannet fysiker fra Københavns Universitet, men har siden ph.d.-studierne på DTU (2004-2007) forsket i komplekse netværk, som er et forholdsvis nyt forskningsområde, der undersøger f.eks. computernetværk, biologiske og sociale netværk. Efter ph.d.-studiet tilbragte han tre år i USA på Northeastern University og Harvard University, inden han vendte tilbage til DTU i 2010.

Ca. samtidig blev smartphones hvermandseje, og det var data fra dem – om folks færden i sociale netværk og på sociale medier - der satte skub i hans forskning. Overordnet kan målet siges, at være at finde årsagssammenhænge i komplekse netværk, og derfor har Sune Lehmann haft et væld af mulige indfaldsvinkler til at belyse menneskers adfærd i en mere og mere digitaliseret verden.

F.eks. udstyrede han mellem 2013-2016 1000 DTU-studerende med gratis smartphones mod at deres data kunne bruges til forskning. De data, der blev indsamlet i den forbindelse, kaster stadig videnskabelige artikler af sig inden for f.eks. mobilitet, søvn, privacy og epidemiologi. Og det er det sidste, der har taget det meste af Sunes tid de seneste to år.

På baggrund af sin forskning har han nemlig siddet i Statens Serum Instituts Covid-19 ekspertgruppe for modellering, har vejledt under udviklingen af Smitte|Stop app’en og er en del af HOPE-projektet, hvor han bl.a. har undersøgt danskernes mobilitet under de forskellige faser af pandemien.

Læs portræt af Sune Lehmann.

EliteForsk-rejsestipendier

Det ene rejsestipedie går til José Joaquín Aguilera Prado fra DTU Mekanik, som udvikler intelligente simuleringsmodeller for varmepumper til fjernvarmesystemer for at kunne levere ydelser som fejldetektering, reguleringsoptimering og analyse af fleksibel drift. Læs mere.

Det andet går til Frederik Rahbæk Warburg fra DTU Compute, der arbejder på at lære en kunstig intelligens at fortælle, når den er i tvivl, så man kan undgå at fremtidens autonome systemer træffer forkerte beslutninger. Læs mere.

De modtager hver 200.000 til længerevarende studieophold ved forskningsmiljøer ude i verden.

Om EliteForsk

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år fem EliteForsk-priser og op til tyve EliteForsk-rejsestipendier til nogle af landets dygtigste og mest talentfulde forskere og forskerstuderende.

Formålet med EliteForsk-initiativet er at skabe opmærksomhed om fremragende forskere og forskningens resultater. Derudover skal EliteForsk også fremhæve forskerne som rollemodeller med henblik på at tiltrække flere unge studerende til en forskerkarriere.

Priserne overrækkes på den årlige EliteForsk-prisuddeling, hvor uddannelses- og forskningsministeren, kongehuset og repræsentanter for den danske forskningsverden deltager.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.