Foto: DTU

Tre ERC Consolidator grants til DTU-forskere

DTU-forskere modtager tre ud af ni danske Consolidator grants fra Det Europæiske Forskningsråd.

327 forskere fra hele verden har tilsammen modtaget 655 millioner euro til banebrydende og risikobetonet fri forskning i forbindelse med uddelingen af Consolidator grants fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) . 

Af dem modtager Danmark i alt ni, hvilket er ny rekord. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse. Fire bevillinger går til Københavns Universitet, to til Aarhus Universitet og tre til DTU. Den enkelte forsker modtager typisk to millioner euro til fri forskning i op til fem år.

Modtagerne fra DTU er:

Lektor Jakob Kibsgaard fra DTU Fysik.

Han modtager to mio. euro (ca. 14,9 mio. kr.) til projektet ’Discovering New Dual and Triple Atom Catalysts’, hvor han træder ind i et stort set uudforsket område og skal forske i katalysatorer med kun to eller tre atomer. Det skal føre til flere såkaldte ”Dream Reactions”, der kan være med til at sikre, at omstillingen til bæredygtig energi får større gennemslagskraft.

Læs mere om Jakob Kibsgaards bevilling.

Lektor Nika Akopian fra DTU Fotonik.

Han modtager 2,6 mio. euro (ca. 19, 4 mio. kr.) til projektet ’Multi-Qubit Photonic Devices’. Projektet fokuserer på at undersøge en ny type kvantestrukturer – såkaldte krystalfase kvantumprikker – som har den unikke egenskab, at de kan bruges til at fremstille kvanteenheder med ultimativ nøjagtighed i et enkelt atomlag. Med den teknik vil man kunne opbygge kvanteenheder med flere kvantepunkter, hvilket vil være banebrydende inden for kvanteteknologien og få betydning blandt andet for udvikling af kvanteinternettet.

Læs mere om Nika Akopians bevilling (artikel på engelsk).

 
Gruppeleder og lektor Leticia Hosta-Rigau fra DTU Sundhedsteknologi.

Hun modtager to mio. euro (ca. 14,9 mio. kr.) til projektet ’A Modular Approach to Multifunctional Red Blood Cell Mimics’.

Læs mere om dette års Consolidator grants i pressemeddelelsen fra Det Europæiske Forskningsråd.