Oticonsalen på DTU i Lyngby var torsdag den 16. april fyldt til bristepunktet med børn, unge og gamle til finalen i DTU RoboCup 2009. Alle var de kommet for at se robotter køre gennem forhindringer på trapper og skubbe kugler i hul.
Der går et sug gennem salen. Børnene jubler, og publikum er ellevilde, da robotten ’Christine’ laver den ene imponerende manøvre efter den anden. Triumferende løfter den sin gribearm og snupper en golfkugle, der skal lægges i et hul. En af de sværeste opgaver i konkurrencen, men ’Christine’ klarer det som den eneste ud af de i alt 18 robotter. Med på banen er også speaker og kommentator Henrik Prætorius fra Videnskabens Verden på P1. Han stikker sin mikrofon ned til ’Christine’, så man rigtig kan høre tandhjulene snurre og komponenterne bippe. ’Christine’ er den helt store publikumsfavorit, især hos børnene.
Robotter for alle
Hvert år i april mødes robotentusiaster i Oticonsalen med hver deres robot. Reglerne er enkle: Deltagerne bygger deres egen robot og programmerer den til at løse forskellige opgaver på egen hånd. Robotten skal altså klare sig selv under hele løbet. Formålet med arrangementet er blandt andet at gøre unge interesserede i robotteknologi.
”Vi håber selvfølgelig på at tiltrække unge og potentielle studerende, som interesserer sig for robotter, men vi gør det også, fordi vi gerne vil vise, at robotter er sjove,” fortæller Ole Ravn, som er lektor på DTU Elektro og en af initiativtagerne til DTU RoboCup.
”At man kan lave noget, der kan bevæge sig af sig selv, og som kan programmeres til for eksempel at flytte en stor gymnastikbold rundt på banen, er meget spændende. Det er god underholdning for tilskuerne og sjovt at kigge på,” fortæller Ole Ravn.
DTU RoboCup-arrangørerne laver hvert år nye forhindringer, som udfordrer deltagerne. I år var der for eksempel en pukkelpist, som er svær at komme igennem for robotten, som bliver forvirret, og ikke ved, hvad vej den skal køre, når terrænet pludselig ændrer sig.
”Vi vil gerne have, at det skal være en levende og spændende konkurrence, der hele tiden udvikler sig,” siger Ole Ravn.
’Christine’ sikker vinder
Hver robot kørte to heats, og med 20 point i både første og andet heat blev ’Christine’ som ventet suveræn vinder med maxpoint. Den fik kun en andenplads sidste år, men i år slog robotten konkurrenterne med adskillige robotnæselængder. ’Christine’ er bygget og programmeret af de tidligere DTU-studerende Nana Schumacher og Torsten Lund, og deres elektroniske hjertebarn blev en klar vinder af hovedpræmien på 4000 kroner. Hele 20 point adskilte ’Christine’ fra de øvrige deltagere.
”Vi har kun sovet to timer i nat, og det har været hårdt arbejde, så vi er selvfølgelig meget glade,” siger Torsten Lund, mens han modtager lykønskninger fra konkurrenterne. Derefter fik de overrakt præmien på scenen til kæmpe bifald.
Torsten og Nana lovede ved præmieoverrækkelsen deres fans at ’Christine’ nok skal genopstille til RoboCup i 2010.
Og de øvrige vindere…
Andenpræmien på 2000 kroner gik til ’Team Grasshopper’, mens trediepræmien på 1000 kroner gik til ’Priapisme John’.
Den særlige designpris for den flottest byggede robot gik til ’TigerGutt’, som også vakte begejstring med den vinkende tøjtiger, som var monteret foran.
Og som noget særligt fik de yngste deltagere, vinderne af Experimentariums RoboCup Junior, en særlig ’fighterpris’. Prisen gives til den robot, der har kæmpet hårdest. Børnenes robot, ’Il Tempo Gigante Junior’, tabte et hjul kort efter start, men fortsatte alligevel ufortrødent og fik hevet nogle points hjem, inden den til sidst måtte give op.
