Hvis penge til klimasikring skal investeres, hvor de gør bedst gavn, er mere forskning nødvendig.
Danmark vil i fremtiden være mere udsat for oversvømmelser i takt med, at verdenshavene stiger og voldsomme vejrbegivenheder bliver hyppigere. Mens regningen endnu ikke er gjort op fra weekendens storm Malik, viser beregninger fra Forsikring og Pension, at stormen Bodil i december 2013 forvoldte skader fra oversvømmelser på op mod 1,6 mia. kroner.
På tværs af landet er kommunerne allerede i gang med at planlægge og gennemføre forskellige tiltag, der skal forhindre skader i forbindelse med f.eks. stormflod og skybrud. Det giver god mening, for ifølge en netop offentliggjort rapport fra DTU udarbejdet for Miljøministeriet kan omkostningerne fra oversvømmelser ved kysterne inden for de næste hundrede år komme til at løbe op i trecifrede milliardbeløb.
Rapporten viser dog samtidig, at der mangler viden fra danske studier, for at man på et solidt fagligt grundlag kan beslutte, hvilke klimatilpasninger, det bedst kan betale sig at investere i. Rapporten anbefaler derfor, at flere danske studier bliver gennemført, så beslutningstagere kan bruge pengene, hvor de gør bedst gavn.
Læs rapporten, som er udgivet af DTU Management i januar 2022: Samfundsøkonomiske konsekvenser af oversvømmelser og investeringer i klimatilpasning.