Hvis vi for alvor skal rykke ved den grønne omstilling, skal vi finde nye løsninger på at udvikle mange af de produkter og produktionsprocesser, som vi kender og anvender i dag. Det gælder blandt andet byggematerialer, tøj og fødevarer, der i vid udstrækning stadig bliver produceret ved hjælp af olie og gas, og som på hver sin måde bidrager med en væsentlig andel af verdens samlede CO2-udledning.
Det nye initiativ ’Novo Nordisk Foundation Biotechnology Research Institute for the Green Transition’ (BRIGHT) skal være med til at løse denne opgave ved at skabe viden og biologisk baserede løsninger, der kan erstatte de fossile brændstoffer.
Tre områder i fokus
Initiativet har særligt fokus på tre hovedområder:
- Bæredygtige materialer
- Mikrobielle fødevarer
- Mikroorganismer til klimaneutralt landbrug
De tre områder er den missionsdrevne ramme, som det nye initiativs forsknings-, innovations- og uddannelsesaktiviteter kommer til at bevæge sig indenfor.
Målet er at udvikle og opskalere innovative biosolutions inden for hvert af disse områder, så de i sidste ende kan ende som bæredygtige og konkurrencedygtige alternativer til fossilbaserede produkter og processer, der kan yde markante bidrag til at mindske udledningen af drivhusgasser på verdensplan.
”Det nye initiativ vil styrke DTU’s position inden for fundamental bioteknologi yderligere og give mulighed for endnu bedre samarbejde mellem stærke kompetencer på tværs af universitetet og med eksterne samarbejdspartnere, særligt virksomheder. Et samarbejde, der vil skabe et solidt fundament for udviklingen af fremtidens bæredygtige materialer og fødevarer, baseret på bioteknologi,” siger Anders Bjarklev, rektor for DTU.
”Samtidig er jeg utrolig glad for, at vi med det nye tiltag får et endnu bedre grundlag for at uddanne de højtspecialiserede ingeniører, der er nødvendige for at kunne drive bioøkonomien fremadrettet,” siger Anders Bjarklev, rektor for DTU.
Målrettet arbejde med at udvikle skalerbare løsninger
En særlig egenskab ved BRIGHT bliver introduktionen af en såkaldt mission enabler, der har til formål at accelerere lovende projekter og teste deres skalerbarhed. Det skal ske ved at integrere forskellige typer af teknologier og infrastruktur inden for bl.a. data science, informatik, cellefabrikker og fermentering.
”BRIGHT skal være samlingssted for akademiske såvel som industrielle samarbejdspartnere, der i fællesskab arbejder for at udnytte bioproduktionens potentiale. Det skal hjælpe os med at udvikle skalerbare løsninger, der kan give en markant reduktion i vores udledning af drivhusgasser og udbygge Danmarks position inden for biobaserede erhvervsmuligheder,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør for Novo Nordisk Fonden.
DTU er i dag vært for Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, der bl.a. har bidraget globalt med teknologier til udvikling af mikrobielle cellefabrikker – en vigtig del af den biobaserede produktion. BRIGHT bygger videre på disse kompetencer suppleret med andre af DTU’s styrkepositioner. I takt med indfasningen af bevillingen til BRIGHT vil aktiviteterne i Novo Nordisk Foundation Center for Biosu-stainability blive en del af BRIGHT eller udfases.
”Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability har udmærket sig på mange parametre og har været med til at konsolidere DTU som førende inden for bioteknologisk forskning og innovation. Jeg vil især rose innovationskulturen og centrets enestående evne til at generere spinout-virksomheder. Med bevillingen til BRIGHT ønsker Novo Nordisk Fonden i samarbejde med DTU at arbejde endnu mere målrettet på at opdyrke skalerbare løsninger og accelerere kommercialisering af dem i samarbejde med industrien,” forklarer Mads Krogsgaard Thomsen.