DTU har oplevet en stor stigning i antallet af ansøgninger om optagelse på DTU. Ved kvote 1-fristens udløb havde DTU modtaget 9% flere ansøgninger i forhold til sidste år, hvilket også er en større stigning end på landsplan, hvor i alt 5% flere søgte ind på en videregående uddannelse. Samtidig er civil- og diplomingeniøruddannelserne de tredje og femte mest søgte uddannelser i Danmark.
I alt har 7.474 søgt ind på DTU i år mod 6.827 i 2022. Stigningen fordeler sig med 12% på civilbacheloruddannelsen og 5% for diplomingeniøruddannelsen. Dermed ses en gradvis tilbagevenden til niveauet før Covid-19.
"Jeg er virkelig glad for, at der er så mange, der vælger at søge ind på civil- og diplomingeniøruddannelserne, fordi vi får brug for dem i den grønne omstilling. Jeg er dog stærkt bekymret over, at vi må skuffe mange, fordi vi ikke må optage alle dem, der er kvalificerede,” siger Lars D. Christoffersen, dekan for bacheloruddannelserne og studiemiljø på DTU.
Diplomingeniøruddannelsen
Diplomingeniøruddannelsen ved DTU har i år tiltrukket flere førsteprioritetsansøgninger i forhold til sidste år. I alt 1.106 har søgt om en diplomingeniøruddannelse mod 1.042 sidste år. Det er en stigning på 6%.
På diplomingeniøruddannelsen er det igen i år uddannelsesretningerne Byggeri og infrastruktur samt Softwareteknologi, der er de mest søgte uddannelser. Samtidig er interessen for Eksport og Teknologi samt Produktion gået stærkt frem.
Det er desuden positivt, at der igen i år er god chance for, at der bliver fyldt op på Arktisk Byggeri og Infrastruktur, der har hele 21 førsteprioritetsansøgninger til 24 studiepladser. Uddannelsen foregår delvist på DTU’s campus i Grønlands næststørste by, Sisimiut, 50 km nord for polarcirklen og en stor del af undervisningen består af feltarbejde i den grønlandske natur.
Civilingeniørbacheloruddannelsen
Antallet af førsteprioritetsansøgere til DTU’s bacheloruddannelser er steget markant fra 1.622 i 2022 til 1.844 i år. En stigning på hele 14%.
Det er igen i år Medicin og Teknologi, Softwareteknologi, Kunstig Intelligens og Data samt den engelsksprogede bacheloruddannelse i General Engineering, der står for den største søgning til civilbacheloruddannelserne. Dog har de i år fået selskab af Life Science og Teknologi, der har en fremgang på hele 16% i antallet af første prioritetsansøgninger.
DTU har for første gang udbudt den digitale uddannelse Teknisk videnskab, som har fået 19 ansøgere, heraf 8 som førsteprioritet.
”Det er en spændende, ny måde at lave uddannelse på, så det skal man lige vænne sig til, men jeg er meget tilfreds med det antal ansøgere og tror vi til en vis grad rammer en anden målgruppe med den digitale uddannelse,” siger Lars D. Christoffersen.
Flere har DTU som førsteprioritet
2.950 ansøgere har DTU’s civilbachelor- og diplomingeniøruddannelser som deres første prioritet sammenholdt med 2.664 ansøgere i 2022. Det er en stigning på 11% i forhold til sidste år. Dermed tangerer årets førsteprioritetsansøgninger rekordåret 2018, hvor DTU modtog i alt 2.966 førsteprioritetsansøgninger.
General Engineering er igen i år den uddannelse, der tiltrækker allerflest ansøgere til DTU. I alt har uddannelsen modtaget 698 ansøgninger hvoraf 431 er første prioritet.
Fordelingen af studiepladser
Alle DTU’s uddannelser har et begrænset antal studiepladser til rådighed. Hvordan søgningen matcher antallet af studiepladser er svært at svare på, så tæt på ansøgningsfristens udløb. Men med alle forbehold ser det ud til, at DTU igen i år er nødt til at afvise kvalificerede ansøgere til de mest populære uddannelser, mens et mindre antal uddannelser sandsynligvis vil få ledige studiepladser til august.