255 gram om ugen. Det er det korte svar på, hvor meget kød, du kan spise, uden at planeten lider overlast. Og så skal det tilføjes, at det kun gælder fjerkræ og svinekød.
Oksekød kan man nemlig slet ikke spise i meningsfulde mængder uden at overskride de planetære grænser, viser en videnskabelig artikel, som en gruppe DTU-forskere har udgivet i tidsskriftet Nature Food. Det fortæller Caroline H. Gebara, der er postdoc på DTU Sustain og hovedforfatter på studiet.
”Vores beregninger viser, at selv moderate mængder rødt kød i ens diæt er uforeneligt med, hvad planeten kan regenerere af ressourcer ud fra de miljøfaktorer, vi har kigget på i studiet. Til gengæld er der mange andre diæter – også med kød – som er både sunde og bæredygtige,” siger hun.
Hvor meget er ’mindre’?
Forskernes første mål var at undersøge, om det overhovedet er muligt at opfylde hele jordens befolknings ernæringsmæssige behov uden at bryde de planetære grænser. Det kan ifølge beregningerne godt kan lade sig gøre. Men det vil kræve, at vores fødevareforbrug bliver omlagt på både globalt og individuelt niveau, vurderer Caroline H. Gebara.
”Den globale omlægning kræver politisk handling på øverste niveau, mens den individuelle omstilling bliver langt lettere, hvis vi får bedre guidance og rammer, der understøtter de bæredygtige valg,” siger hun.
Det næste mål med forskningen var derfor at komme med helt konkrete tal for, hvor meget af forskellige fødevarer man kan spise uden at forbruge flere af jordens ressourcer, end den kan regenerere, siger Caroline H. Gebara.
”De fleste er efterhånden klar over, at vi burde spise mindre kød af både miljø- og helbredsmæssige grunde. Men det er svært at forholde sig til hvor meget ’mindre’ er og om det egentlig nytter noget i det store perspektiv. Derfor har vi med udgangspunkt i de planetære grænser udregnet et konkret tal – 255 gram fjerkræ eller svin om ugen – som man faktisk kan se for sig og tage stilling til, når man kigger ned i køledisken,” siger hun.
I danske supermarkeder vejer en pakke med to kyllingebrystfileter typisk 280 gram og er altså en smule over grænsen for, hvad én person kan spise på en uge uden at gå over planetens grænse.