Cybersikkerhed

Cybersikkerhedschef: ”Vi er i et våbenkapløb”

Selvom DTU anvender stadigt mere avanceret teknologi for at modstå cyberangreb, spiller medarbejdere og studerende en afgørende rolle for cyber- og informationssikkerheden.

DTU prioriterer at oplyse medarbejdere om cyber- og informationssikkerhed, lige fra de starter. Senest med et oplæg på Culture Day, DTU’s obligatoriske introduktionsdag for nye medarbejdere,<br>ved cyber- og informationssikkerhedchef Anders Fosgerau.
DTU prioriterer at oplyse medarbejdere om cyber- og informationssikkerhed, lige fra de starter. Senest i form af et indslag på Culture Day, DTU’s obligatoriske introduktionsdag for nye medarbejdere, leveret af cyber- og informationssikkerhedchef Anders Fosgerau. Foto: DTU
68 % af alle sikkerhedsbrud involverer et menneskeligt element, herunder menneskelige fejl og handlinger.
Verizons Data Breach Investigations Report for 2024

Sikker digital adfærd

En af dem, som sidder med cyberforsvaret, er Mette Jensen, informationssikkerhedskonsulent i Afdelingen for IT på DTU. Meget af hendes arbejde går ud på at hjælpe DTU’s institutter og enheder med at vurdere og håndtere risici indenfor informationssikkerhed. Netop fordi hun håndterer fortrolige oplysninger, i form af risikovurderinger, der blotlægger sårbarheder, tager hun sine forholdsregler for at sikre data:

”Jeg bruger et skærmfilter på både min bærbare og stationære computer, der sikrer, at kun den der er foran skærmen, kan se skærmbilledet – fra siden er skærmen mørk”, fortæller Mette Jensen og tilføjer:

”Desuden prøver jeg at holde mit skrivebord rent. Jeg har ikke fortrolige papirer liggende, og hver gang jeg forlader mit skrivebord, om jeg bare skal ud i tekøkkenet, så låser jeg skærmen på min computer. Hver evig eneste gang,” siger Mette Jensen.

Mette Jensen er overbevist om, at alle disse ting er med til at forebygge tyveri af oplysninger og databrud. Hun er godt klar over, at hendes stilling kalder på mere sikkerhed end den menige medarbejder og studerende på DTU, men hun vil alligevel råde alle til at være opmærksomme på egen adfærd. Især fordi 68% af alle sikkerhedsbrud involverer et menneskeligt element, herunder menneskelige fejl og handlinger, ifølge Verizons Data Breach Investigations Report for 2024.

”Det er ofte sådan, at hvis man lige stopper op og kigger efter, så kan man som regel spotte, når der er noget, der ikke stemmer, hvad enten det er en suspekt hjemmeside eller phishingmail. Det kan bare være en lille bitte ting, såsom at der mangler et 's' i ’https', eller der er et ekstra et 's' i en ellers velkendt afsender-mailadresse. Så man skal virkelig holde øje,” lyder anbefalingen fra informationssikkerhedskonsulenten.

3 Gode råd

  •  Lav stærke kodeord. Kodeordet skal være minimum 12 tegn, unikt og skal ikke deles med andre.
  •  Reagér kun på sikre beskeder. Hvis du er i tvivl, så kontakt afsenderen på anden vis og få henvendelsen bekræftet.
  • Beskyt fortrolige oplysninger – herunder personoplysninger - ved at låse din computer, når du forlader den og eventuelt ved at benytte et skærmfilter.

Læs mere på DTU Inside (DTU's intranet, som er tilgængeligt for ansatte og studerende).

Cyberforsvaret

  •  DTU er i gang med at opdatere sin cyber- og informationssikkerhedspolitik, så den tager hånd om udviklingen i trusselsbilledet, indarbejder DTUs erfaringer og forbereder DTU på nye og øgede sikkerhedskrav bl.a. som følge af EU-direktivet NIS2. 
  • DTU er begyndt at sende sikkerhedsunderretninger på mail for at forhindre, at andre bruger eller misbruger din konto. Hjælp med at beskytte din konto ved at reagere med det samme, når du får sikkerhedsunderretninger fra DTU. 

Kontakt

Anders Fosgerau

Anders Fosgerau Sektionsleder, Cyber- og Informationssikkerhed Afdelingen for IT Service Telefon: 45253878