DTU i hirtshals

DTU uddanner ingeniører tæt på fiskerierhvervet

De studerende på Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur samt Fiskeriteknologi uddannes tæt på lokale virksomheder inden for fangst og opdræt af fisk og skaldyr. Hør hvad tre studerende tænker om Hirtshals som uddannelsessted.

På DTU Hirtshals Campus lærer de studerende at designe og konstruere fiskeredskaber, der bl.a. kan reducere fiskefartøjernes forbrug af brændstof. Billedet viser studerende ved en workshop hos den lokale net-producent Cosmos Trawl.
På DTU Hirtshals Campus lærer de studerende bl.a. at designe og konstruere fiskeredskaber, der kan reducere fiskefartøjers forbrug af brændstof samt uønsket fangst. Billedet viser en studerende på en workshop hos den lokale net-producent Cosmos Trawl. Foto: Svenn Hjartarson

Fakta

DTU’s diplomingeniøruddannelse i Fiskeriteknologi varer fire år. Uddannelsen er struktureret således, at studierne foregår både i Grønland og Danmark. De første tre semestre er på DTU’s campus i Sisimiut, mens de studerende på fjerde semester flytter til DTU’s campus i Hirtshals for et års studie.

I både Sisimiut og Hirtshals ligger campus tæt på industrien, hvilket gør det muligt at anvende teori i praksis. Uddannelsen omfatter studier af livet i havet, havmiljøet, fangst, fødevareproduktion og forvaltning, herunder de love og regler, der regulerer fiskeriet. Desuden lærer de studerende at udvikle løsninger inden for fiskeri og teknologi. Efter fire år kan de færdiguddannede fiskeriingeniører arbejde i erhvervet i Grønland, Danmark, Færøerne eller i resten af verden

Læs mere om uddannelsen

Muliggør speciale om fisk i akvakultur

Ligesom Gia Kleist-Lundblad valgte kandidatstuderende Martins Plikss at flytte fra DTU Lyngby Campus til DTU Hirtshals Campus for at færdiggøre sin uddannelse. Efter snart to år i Hirtshals har han ikke fortrudt sit valg. Tværtimod, så fremhæver Martins Plikss betydningen af faciliteterne i Hirtshals for at fuldføre sit speciale i energiomsætningen hos fisk i akvakultur:

”De moderne laboratorier, test- og udstyrsfaciliteter giver mig mulighed for at udføre detaljerede analyser og eksperimenter, som ikke ville være mulige andre steder,” fastslår Martins Plikss og fortsætter:

”Jeg kan kigge på, hvordan energien i fiskenes foder kan sammensættes og udnyttes, så det har den bedst mulige effekt. Det handler om at få fiskene til at vokse mere effektivt og udnytte ressourcerne bedst muligt”.

Martins Plikss overvejer at vende tilbage til Letland efter sin kandidatuddannelse til sommer. Han har også haft et studiejob hos fiskeopdrætsfarmen Danish Salmon og finder dette arbejde interessant som en mulig karrieremulighed.

Fiskeriingeniøren, der valgte at læse videre

Pernille Bak Andreasen dimitterede fra Fiskeriteknologi i 2023 og læser nu videre på kandidaten Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur i Hirtshals for at få en bredere profil.

”Jeg ville gerne kunne finde jobs flere steder, end hvad jeg følte var muligt med diplomingeniøren, jeg har taget. Jeg har altid været interesseret i at skabe forbindelse mellem industrien og forskningen, og det er der rigtig gode muligheder for at bidrage til, når uddannelsen er i Hirtshals,” siger Pernille Bak Andreasen og tilføjer:

”Studiemiljøet er også godt. For mig er det meget bedre end på DTU Lyngby Campus, da jeg i forvejen kom fra en meget lille årgang på fiskeriteknologi – vi var to – og derfor var det svært for mig, at skabe et godt studiemiljø. Her i Hirtshals går vi alle på samme campus. Vi har fælles sportsaktiviteter to gange om ugen, og vi bor på to kollegier i byen.”

FAKTA

På kandidatuddannelsen i Hirtshals bliver de studerende uddannet til at bidrage til en bæredygtig fangst og produktion af fisk og skaldyr, miljøvurdering og forvaltning af hav, søer og vandløb. Desuden kan de i samarbejde med erhvervslivet være med til at forske i akvatiske økosystemer og organismer og deres indflydelse på det globale klima.

Læs mere om uddannelsen

Unikke læringsmuligheder og faglige netværk

Fiskeriteknologi er som diplomingeniøruddannelse baseret på praktiske case-eksempler, og Hirtshals danner den perfekte ramme om at udbyde uddannelse og undervisning i nærheden af erhvervs-samarbejdspartnere, mener Nina Qvistgaard, der er chefkonsulent og studieleder på Fiskeriteknologi.

”Med flytningen af 4.-5. semester fra Grønland til Hirtshals har vi fået endnu bedre muligheder for et tæt samarbejde med fiskerierhvervet i Danmark, som er stærkere repræsenteret i Nordjylland end i hovedstadsområdet”.

Det bakker Peter Skov, der er lektor og studieleder på Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur, op om. Han ser to store fordele ved, at Hirtshals er blevet en universitetsby:

”For det første er DTU’s kandidatuddannelser forskningsbaserede. Det vil sige, at læringen tager udgangspunkt i den forskning, der allerede foregår her på stedet,” fortæller Peter Skov. Han fortsætter:

”For det andet sikrer uddannelsens placering, at vi er tæt på både fiskeri- og opdrætserhvervet. Det betyder, at studerende kan integrere praktiske øvelser og forsøg i undervisningen. De kan følge specialkurser, få studiejob eller skrive speciale med erhvervet. Det skaber nyttige læringsmuligheder og faglige netværk til deres fremtidige arbejdsliv.”

I dag går der i alt omkring 31 studerende på DTU Hirtshals Campus.

Kontakt

Nina Qvistgaard

Nina Qvistgaard Chefkonsulent Institut for Akvatiske Ressourcer Mobil: 40487790

Peter Vilhelm Skov

Peter Vilhelm Skov Professor Institut for Akvatiske Ressourcer Telefon: 35883263