Hvorfor har DTU Wind and Energy Systems brug for en ny strategi?
Den grønne omstilling begynder virkelig at tage fart i samfundet og vi skal sørge for, at vi kan understøtte den udvikling bedst muligt. Vi vil gerne slå vores position fast som den globale videnspartner forskere, myndigheder og virksomheder går til, når de vil have den største ekspertise på området.
Et andet mere organisatorisk aspekt er, at DTU Wind and Energy Systems i 2022 blev til ved en sammenlægning af to forskningsenheder, DTU Wind og Center for Electric Power and Energy. Det åbner for nogle fantastiske muligheder for, at vi kan arbejde både i bredden og dybden med hele spektret i energiomstillingen og derfor er det en forudsætning, at vi har en fælles forståelse af, hvor vi skal hen.
Hvilke punkter i strategien vil du fremhæve?
Vi har identificeret fire store samfundsudfordringer, vi vil være med til at løse: Vi skal være med til at videreudvikle den europæiske vindindustri; vi skal designe fremtidens robuste energisystem, drevet af vedvarende energi; vi skal understøtte en presserende og bæredygtig energiomstilling; og endelig skal vi uddanne de teknologiledere og specialister, som er nødvendige for, at den grønne omstilling kan ske.
Hvad kommer den nye strategi konkret til at betyde for medarbejderne på DTU Wind and Energy Systems?
Strategien handler også om at få skabt en fælles kultur og at stimulere samarbejdet mellem forskningsgrupper på instituttet. Ved at sætte ord på, hvad der binder os sammen, så bliver det forhåbentligt mere tydeligt, at vi har et fælles formål og nogle store udfordringer vi skal løse sammen. Vi er et institut, der vokser rigtig meget, og vi skal tiltrække de bedste forskere og studerende fra hele verden. Derfor skal vi være tydelige på, hvad vores bidrag til den globale energitransition er.
Konkret vil medarbejderne derfor mærke, at vi kommer til at arbejde mere sammen på tværs og at vi bliver bedre til at prioritere og fokusere vores arbejde – med strategien som guide og retningssætter.
Hvilken betydning får strategien for, hvordan I prioriterer fremover?
Vi vil fokusere endnu mere på vores impact – hvor kan vores forskningsindsats have den største effekt i forhold til at løse de fire samfundsmæssige udfordringer? Målet er jo, ligesom for resten af DTU, at vi skal være til gavn for samfundet.
Det er en balancegang mellem at fokusere på løsninger, der er direkte anvendelige i industrien på kort sigt, og på forskningens vigtige rolle i at tænke i nybrud og skabe helt ny viden.
Hvorfor er det overhovedet vigtigt at fokusere på impact?
Der sker så meget inden for energiomstillingen af samfundet, at vi risikerer at blive ufokuserede. Hvis vi bare breder os, er der risiko for, at resultaterne af vores indsats bliver mere tilfældige og så bliver vores aftryk på den grønne omstilling mindre.
Strategien handler om at gøre det mere eksplicit, hvad vi gerne vil bidrage til at løse og det gør vi bl.a. med valget af de fire samfundsudfordringer, vi har identificeret.
Ved at fokusere så meget på impact, risikerer man så ikke, at det går ud over grundforskningen?
Impact er for mig flere ting. Vi driver f.eks. testcentrene for store vindmøller i Østerild og Høvsøre, i et meget tæt samarbejde med industrien, og der spiller DTU en kæmpe rolle i at teste prototypemøller, inden de kommer på markedet.
Men vi har også forskere, som arbejder med udviklingen af kunstig intelligens og kvantecomputere til kontrol af fremtidens energisystemer, og selv om vi stadig er ved at opbygge en grundforståelse af det, så kan det få en kæmpestor betydning på fremtidens energisystem. Så impact skal altså ikke tolkes som kortsigtet økonomisk aftryk.
Hvordan vil jeres samarbejdspartnere inden for industrien kunne mærke den nye strategi?
Jeg håber, at den både gør det endnu tydeligere for omverdenen, hvad det er vi kan, samt at den giver anledning til mere strategisk samarbejde om udviklingen af energiindustrien og hvordan vi kan understøtte den.
Et element af strategien handler f.eks. om at skabe store, trendsættende projekter, hvor DTU stiller sig i spidsen og viser, hvilken retning udviklingen skal gå i. Det kunne for eksempel være store forskningsindsatser omkring energiøer, havvind og Power-to-X-anlæg eller nye strategiske partnerskaber med førende energivirksomheder.
Hvor er I om fem år, hvis strategien har været en succes?
Så er DTU Wind and Energy Systems den universitetssamarbejdspartner man går til, når man vil have adgang til den fremmeste viden om vind og energisystemer, uanset om man er studerende, forsker, forskningsinstitut, myndighed eller industrivirksomhed. Og vi kan demonstrere, at instituttet har spillet en væsentlig rolle i forhold til at løftet de fire samfundsudfordringer.