DTU i hele Danmark

Fremtidens skibsingeniører kommer også fra Frederikshavn

Når sommerferien er slut, begynder de første studerende på DTU’s nye skibsingeniøruddannelse i Frederikshavn. Og det er der en helt særlig grund til.

Tre MARTEC-studerende i Miljø og Energi Lab
På billedet er studerende i gang med undervisning i MARTEC's Miljø og Energi Lab. Foto: MARTEC.
Portræt af lektor og uddannelsesleder Rasmus Mandrup Jeppesen
Lektor og uddannelsesleder Rasmus Mandrup Jeppesen håber, at de nye studerende vil nyde godt af det tætte samarbejde med virksomhederne i området. Foto: MARTEC.

Virksomhederne står klar

Rasmus Mandrup Jeppesen, der er lektor og uddannelsesleder på MARTEC’s skibsingeniøruddannelse, glæder sig til at tage imod de kommende studerende fra DTU. Han er nemlig medansvarlig for udførslen af den undervisning, som de DTU-studerende kommer til at modtage i Frederikshavn. 

"Mange af vores studerende arbejder som studentermedhjælpere i store, etablerede maritime virksomheder, ja, faktisk tror jeg, at det er mere reglen end undtagelsen, at man har et studiejob"
Rasmus Mandrup Jeppesen Lektor og uddannelsesleder på MARTEC’s skibsingeniøruddannelse

Udviklingen af uddannelsens studieplan og det faglige ansvar for uddannelsen ligger hos lektor og studieleder Ulrik Dam Nielsen fra DTU Construct, som også er kursusansvarlig på flere af de kurser, der indgår i uddannelsen.

Rasmus Mandrup Jeppesen håber, at de nye studerende – ligesom de nuværende – vil nyde godt af det tætte samarbejde med virksomhederne i området.

”Mange af vores studerende arbejder som studentermedhjælpere i store, etablerede maritime virksomheder, ja, faktisk tror jeg, at det er mere reglen end undtagelsen, at man har et studiejob. Virksomhederne er nemlig meget opsøgende over for de studerende, og omvendt vil de studerende gerne ud at prøve teori af i praksis, så det er vist det, man kalder for en win-win-situation,” forklarer han.

Han fortsætter.

”Der er også gode muligheder for at få skabt et socialt netværk allerede fra starten af studietiden, for en stor del af de studerende bor i Aalborg, og det gør, at mange vælger samkørsel i stedet for offentlig transport, når turen går til studiet.”

Vælger man at læse Skibsteknik og Maritimt Design kommer man i ingeniørpraktik på sit femte semester i en virksomhed, så uanset, om man har et studiejob eller ej, får man lov til at prøve kræfter med arbejdslivet som skibsingeniør.

”Jeg kan tydeligt mærke på de studerende, at de får meget ud af de direkte møder med både store og små maritime virksomheder. Og det er en fornøjelse at være med til at udvide deres professionelle netværk igennem f.eks. virksomhedsbesøg,” fortæller Rasmus Mandrup Jeppesen.

Samarbejdet med industrien skaber nye løsninger

Det er ikke kun i Frederikshavn, de ser frem til studiestarten for de nye studerende. Også DTU’s dekan for uddannelse og studiemiljø, Lars D. Christoffersen, er begejstret.

”Et af vores fornemste mål på DTU er at sætte de studerende i kontakt med industrien, fordi det især er i samarbejdet med virksomhederne, at de studerende kan skabe nye løsninger og teknologi, der gavner samfundet, og som kan føre udviklingen i en mere bæredygtig retning,” siger Lars D. Christoffersen.

Planlægger du at søge ind på en uddannelse senest d. 5. juli, og er du blevet nysgerrig på diplomingeniøruddannelsen i Skibsteknik og Maritimt Design? Så kan du læse mere om den i faktaboksen og via dette link.

Fakta

Diplomingeniøruddannelsen i Skibsteknik og Maritimt Design kombinerer færdigheder fra maskinteknik med specialiseret viden om det maritime og klæder de studerende på til at udvikle fremtidens bæredygtige skibe og maritime konstruktioner.

Man kan læse uddannelsen på DTU i Lyngby og Ballerup eller i Frederikshavn.

Uddannelsen til diplomingeniør i Skibsteknik og Maritimt Design tager tre et halvt år.

Kort fortalt er et stort skib et system, der består af mange komplekse mindre delkonstruktioner og komponenter. Derfor kombinerer studiet færdigheder fra maskinteknik med specialiseret viden om det maritime – især skibsteknik.

Det betyder, at de studerende opbygger en bred maskinfaglig viden, imens de bliver eksperter i de særlige forhold, der gør det spændende og udfordrende at arbejde med skibe og flydende konstruktioner.

Kontakt

Ulrik Dam Nielsen

Ulrik Dam Nielsen Lektor, Dr.techn. Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi Telefon: 45251970

Lars Dyreborg Christoffersen

Lars Dyreborg Christoffersen Dekan for uddannelser og studiemiljø Afdelingen for Uddannelse og Studerende Telefon: 45251009