Anette Bysted
Specialkonsulent, Kvalitetschef
DTU Fødevareinstituttet
Food Akademisk Support
Henrik Dams Allé
Bygning 201 Rum 230
2800 Kgs. Lyngby
Danmark
Lipider Kulhydrater Analysemetoder Fedtsyrer Carotenoider Gluten Biomarkører Sukkerarter og -alkoholer Indhold i fødevarer
Jeg forsker og rådgiver i ernæringsemner om fedt og kulhydrater i fødevarer med fokus på fedtsyrer. Jeg bidrager med udvikling, validering (i henhold til ISO 17025) og implementering af analytiske metoder til bestemmelse af næringsstoffer, tilsætningsstoffer og allergener i fødevarer samt næringsstoffer i biologiske prøver. Desuden er jeg projektleder på kortlægnings- og kontrolprojekter til bestemmelse af indholdet af disse komponenter i fødevarer. Resultaterne bruges primært til opdatering af Fødevaredatabanken, men benyttes også til estimering af befolkningens indtag. Herefter kan sammenhængen mellem indtag og udvikling af forskellige sygdomme undersøges i både humane og dyrestudier. Jeg har været med til at lave en database med indholdet af trans-fedtsyrer i fødevarer på det danske marked i de sidste 15 år. Databasen bruges til indtagsberegninger i humane studier inkluderet i DanORC (Danish Obesity Research Centre). En ny interesse er at kunne analysere sammensætningen af forskellige lipidklasser f.eks. triacylglyceroler og phospholipider for at forstå fedtstoffernes påvirkning af de biologiske systemer i mennesker og dyr (lipidomics). Endvidere arbejder jeg med carotenoider som mulig biomarkør for frugt- og grøntindtag.