Fusionsenergi består i, at atomer fusioneres – modsat atomkraft, hvor atomer spaltes – og i fusionsprocessen frigives store mængder energi, som kan høstes som varme eller skabe elektricitet. Processen foregår ved, at man opvarmer plasma i en reaktor. Udfordringen ved fusionskraftværker er dog, at selve processen på nuværende tidspunkt forbruger mere energi, end den skaber.
Professor Stefan Kragh Nielsen har nu modtaget en bevilling til projektet ”Muliggørelse af kontinuerlig drift af fusionskraftværker”, der samarbejder med partnere fra UK Atomic Energy Authority i Oxford i Storbritannien og École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz. Med projektet håber han at kunne bane vejen for kontinuerlig drift af fusionskraftværker, hvilket er nødvendigt for en uafbrudt energiproduktion.
For at fusionskraftværker skal blive praktisk anvendelige kræver det, at den mængde energi, der genereres ved kernefusionen, overstiger den energi, der bruges til at opretholde plasma i eksperimentelle reaktorer. De nuværende eksperimentelle reaktorer tillader kun korte driftsperioder, og netop det har Stefan Kragh Nielsen flere ideer til, hvordan man kan løse. Hans projekt centrerer sig nemlig om at finde måder, hvorpå man kan gøre plasma i en fusionsreaktor mere stabilt og generere magnetfelter kontinuerligt.
“Denne forskning er afgørende for at fremme fusionsteknologi som en bæredygtig og kontinuerlig energikilde,” fortæller Stefan Kragh Nielsen.
Læs mere hos Novo Nordisk Fonden.