I en ny forbrugerundersøgelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) peger 57% af de adspurgte danskere på prisen som den vigtigste faktor, når de køber fødevarer, mens 51% nævner smag. Herefter følger fødevaresikkerhed (44%) og varens geografiske oprindelse (41%) som vigtige opmærksomhedspunkter.
Tilliden til forskere og myndigheder er høj
92% af danskerne angiver, at de har tillid til information om fødevarerisici fra forskere ved universiteter og offentligt finansieret forskningsinstitutioner. Tallet er 84% i EU.
90% svarer, at de har tillid til information fra nationale myndigheder, mod 70% i EU. Tilliden til EU’s institutioner ligger på 80% i Danmark og69% i EU.
Større kendskab øger bevidstheden om risici
Danskerne har større kendskab til emner relaterede til fødevaresikkerhed end det europæiske gennemsnit. 84% kender til mikroplast (EU: 63%), 80% til pesticider (EU: 67%) og 85% til tilsætningsstoffer (EU: 71%).
Mikroplast i fødevarer er også det emne, som flest danskere er opmærksomme på (51%). Herefter følger pesticidrester (48%), rester af antibiotika, hormoner eller steroider i kød (44%) og tilsætningsstoffer (42%). Miljøforurening i fisk, kød og mejeriprodukter nævnes af 41%.
Danskernes fokus på kemiske forureninger ligger generelt højere end gennemsnittet i EU, hvor 33% nævner mikroplast og 39% nævner pesticider.
”Det høje vidensniveau kan betyde, at danskerne er mere bevidste om potentielle risici end gennemsnittet i EU. Men det gør os ikke mere bekymrede – tværtimod føler størstedelen af os trygge omkring fødevaresikkerheden,” siger Sisse Fagt, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
39% af danskerne tager for givet, at maden i Danmark er sikker, og 37% mener, at de allerede ved nok til at undgå de største risici. Til sammen gælder det for 76%, hvilket er lidt flere end i EU som helhed (71%). Derudover oplever færre danskere end europæere samlet set, at emnet er for teknisk eller svært at forstå. Kun 15% af danskerne synes, informationerne er indviklede, mod 27% i EU.
Større fokus på sund kost end risici
Undersøgelsen viser samtidigt, at danskerne har mere fokus på at spise sundt end på risici ved fødevarer. Cirka halvdelen (52%) svarer, at de bekymrer sig mest om at have en sund kost, mens kun 9% tænker mere på fødevarerisici. 36% siger, at de tænker lige meget på begge dele.
I EU bekymrer væsentligt flere forbrugere sig om risici ved fødevarer (23%), mens færre har fokus på sundhed (34%). 41% tænker lige meget på begge dele.
”Forskellen kan hænge sammen med danskernes kendskab til fødevaresikkerhed og deres høje tillid til, at forskere og myndigheder har styr på, hvordan risici bliver håndteret,” siger Sisse Fagt.
Sådan får danskerne deres viden
Danskerne får hovedsageligt information om fødevaresikkerhed gennem tv og online-nyheder (50%), samtaler med familie og venner (46%) og aviser – trykte eller digitale (42%).
Danskerne bruger aviser næsten dobbelt så ofte som i EU, hvor 25% nævner dem som kilde. Derudover får 28% af danskerne får viden fra institutioners hjemmesider som f.eks. myndigheder, mod 18% i EU.
Interessen for fødevaresikkerhed ligger tæt på EU-gennemsnittet: 68% i Danmark og 72% i EU
Læs mere
Læs hele rapporten og de interaktive landefaktaark på EFSA’s website: Eurobarometer 2025 – Food Safety in the EU.