Rapport: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)

Danskernes madvalg bygger på pris, smag og tillid

Mange danskere går mere op i pris og smag end i risici, når vi køber fødevarer. Vi har desuden høj tillid til, at maden er sikkert fremstillet og til forskere og myndigheder, der formidler om fødevaresikkerhed, viser en ny undersøgelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som kortlægger europæernes viden og holdninger til fødevaresikkerhed i 2025.

Danskernes madvalg bygger på pris, smag og tillid. Foto: Colourbox
 Mange danskere går mere op i pris og smag end i risici, når vi køber fødevarer. Foto: Colourbox

Fakta

Eurobarometer-undersøgelsen 2025 er den femte af sin slags siden 2005. Den giver et samlet billede af, hvordan europæere vælger fødevarer, deres bevidsthed og bekymringer om fødevaresikkerhed – og hvem de har tillid til for information om emnet.

Undersøgelsen er baseret på interviews med 26.370 personer i EU, heraf 991 i Danmark, gennemført som face-to-face interviews i perioden 26. marts til 22. april 2025. Interviewpersonerne udgør nationalt repræsentative stikprøver af borgere på 15 år og derover i alle EU-lande.

Respondenterne er udvalgt gennem en multistadie, tilfældig udvælgelse, og data er vægtet efter køn, alder, region (NUTS2) og bystørrelse for at afspejle befolkningens sammensætning. Feltarbejdet er udført af Verian efter Standard Eurobarometer-metodologien. 

Kontakt

EFSA's Press Centre, press@efsa.europa.eu, tlf. +39 0521 036 149
Seniorrådgiver Sisse Fagt, sisfa@dtu.dk, tlf. 93 51 89 32
EFSA Logo
Sisse Fagt

Sisse Fagt Seniorrådgiver DTU Fødevareinstituttet