Biosolutions

Mælkesyrebakterier kan forbedre plantebaserede mejerierstatninger

Et nyt studie kortlægger, hvordan bestemte mælkesyrebakterier kan bruges til at forbedre både smag og ernæringskvalitet i plantebaserede mejerierstatninger. Resultaterne kan få bred betydning for udviklingen af fremtidens bæredygtige fødevarer.

Hånd som holder to prøver med mælkesyrebakterier
Foto: DTU
  • Mælkesyrebakterier kan reducere uønskede smagsstoffer i plantebaserede fermenterede produkter.
  • De kan nedbryde antinæringsstoffer og øge optagelsen af mineraler som jern og zink.
  • Mælkesyrebakterier, der findes i planter, er særligt velegnede til at fermentere plantebaserede mælkeprodukter, fordi de genetisk har tilpasset sig til at vokse i plantebaserede miljøer.
  • Resultaterne har også relevans for andre alternative fødevarer, hvor bismag spiller en rolle for forbrugernes accept, f.eks. insekter.

Antinæringsstoffer og optagelse af mineraler i kroppen

En anden udfordring ved plantebaserede mejerierstatninger er, at de kan indeholde antinæringsstoffer, der hæmmer optagelsen af vigtige mineraler som jern, zink og calcium eller har en negativ indflydelse på fordøjelsen af proteinerne i fødevaren. Antinæringsstofferne binder sig til mineralerne og gør dem utilgængelige for kroppen. Det betyder, at selv produkter, der på papiret indeholder jern eller zink, ikke nødvendigvis bidrager til kroppens behov.

Forskerne peger på, at fermentering med mælkesyrebakterier kan nedbryde flere antinæringsstoffer. Nogle bakteriestammer producerer enzymer, der kan spalte de komplekse forbindelser og dermed øge biotilgængeligheden af næringsstoffer i fødevaren.

Bakterier tilpasset planter

Forskerne understreger, at ikke alle mælkesyrebakterier er lige velegnede til opgaven. Bakterier, der oprindeligt er isoleret fra mælk, er ofte tilpasset animalske miljøer, mens dem, der stammer fra planter eller vegetabilske fødevarer, har en evolutionær fordel i plantebaserede råvarer. Bakterierne har gennem naturlig udvælgelse opnået evner til at udnytte sukkerarter og nedbryde komplekse kemikalier i planter. Det gør dem særligt egnede som starterkulturer i plantebaserede fermenterede produkter.

Valg af bakteriestamme og fermenteringsbetingelser bliver derfor afgørende for at udvikle produkter, der både smager og dufter godt, og som også har en høj ernæringsmæssig kvalitet.

Fakta om det videnskabelige review

Forskningen er ikke et forsøg med nye produkter, men en systematisk gennemgang af den eksisterende viden. Forskerne har analyseret et stort antal studier og identificeret mønstre og teknologiske tilgange, der allerede nu viser dokumenteret effekt, og som fortjener at blive brugt mere strategisk i produktudviklingen.

Originaltitel på reviewet: “Metabolic insights of lactic acid bacteria in reducing off-flavors and antinutrients in plant-based fermented dairy alternatives”  
Den videnskabelige artikel er publiceret I Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, marts 2025.

Studiet er støttet af Agrifoodture under forskningsprojektet REPLANTED. Forfatterne bag studiet er fra DTU Fødevareinstituttet og Novonesis. Teknologien fra REPLANTED bliver videreført i Agrifoodture-projektet HyCheese, som skal udvikle oste, der er baseret på både mælk og planter (hybrid-oste).