I 2024 blev i alt 159 sygdomstilfælde registreret med den sjældne type Salmonella Umbilo i Tyskland, Danmark, Østrig og syv andre europæiske lande. I Danmark blev 22 personer smittet. Udbruddet blev knyttet til rucola og babyspinat fra en italiensk fødevarevirksomhed.
”Udbruddet med Salmonella Umbilo blev opdaget gennem et tæt samarbejde mellem parter i Danmark, Tyskland og Østrig og viser vigtigheden af international koordinering ved fødevarebårne sygdomme. Danmark bidrager i stigende grad til en fælles EU-database, drevet af fødevare- og sundhedsmyndighederne, hvilket bliver lovpligtigt fra 2026,” siger seniorforsker Brian Lassen fra DTU Fødevareinstituttet.
Salmonella Umbilo blev først påvist i rucola i Østrig og senere i babyspinat i Tyskland.
”Det er især laboratoriemetoder som helgenomsekventering, hvor man helt ned på DNA-niveau kan sammenligne patientprøver fra forskellige lande og også fund af bakterien i fødevarer, der har hjulpet os i opklaringen af Salmonella Umbilo-udbruddet fra rucola og babyspinat,” siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut (SSI).
Det er en kendt problematik, at frugt og grønt, særligt fra udlandet, kan være forurenet med bakterier, virus og parasitter, f.eks. fra forurenet vand anvendt under dyrkning eller ved skylning, dårlig håndhygiejne hos høstarbejdere eller under transporten.
”Undersøgelser fra DTU og Fødevarestyrelsen viser, at man kan fjerne op til 80% af bakterierne fra salat ved skylning med koldt vand. Derfor råder Fødevarestyrelsen til, at man skyller sin frugt og grønt, især hvis det ikke skal varmebehandles efterfølgende,” siger sektionsleder Sørine Quaade Møller fra Fødevarestyrelsen.
Udbrud med salmonella fra hakket oksekød
I løbet af foråret 2024 blev to store salmonellaudbrud efterforsket, hvor henholdsvis 66 og 70 personer blev syge. Smittekilden viste sig at være hakket oksekød. I det første udbrud var der tilfælde i andre europæiske lande, og efterforskningen viste, at udbruddet var forårsaget af hakket oksekød fra England. Det andet udbrud var fra kød af dansk oprindelse. Fælles for de to udbrud var, at flere af de syge havde spist kødet råt – enten ved at smage på det rå kød inden stegning eller ved at spise det som tatar.
”Vi har i forbindelse med to store salmonellaudbrud i 2024 konstateret en uheldig trend med, at forbrugere har spist hakket oksekød råt. Selvom EU-lovgivningen kræver, at hakket kød er frit for salmonella, kan der ske uheld på slagteriet, hvor kødet kan blive forurenet med sygdomsfremkaldende tarmbakterier som salmonella eller E. coli. Derfor bør man undlade at smage på det rå kød. Hvis man vil spise tatar, bør man købe hakket kød, der er beregnet til tatar,” siger Sørine Quaade Møller.
Andre nedslag i zoonoserapporten 2024:
- Norovirusudbrud på restauranter, knyttet til blandt andet rå østers, sushi og frosne brombær.
- Stabilt antal campylobacterudbrud – primært fra kyllingekød.
- To langvarige listeriaudbrud knyttet til fiskeprodukter.
- Danmark skærper beredskab efter udbrud af fugleinfluenza i kvæg i USA.
- TBE-virus (tick borne encephalitis – også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse), der overføres fra skovflåter til mennesker, blev påvist i nye områder i Danmark i 2024.
- Usutuvirus fundet i fugle for første gang i Danmark i 2024.
- Rævens dværgbændelorm (Echinococcus multilocularis) fundet i 2,7% af ræve i Danmark.
Læs mere:
Se hele rapporten: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2024.
Det er også muligt at få tilsendt rapporten ved at skrive til food@food.dtu.dk.
Den første ”Annual Report on Zoonoses” blev udgivet i 1994. Rapporten er udgivet af DTU Fødevareinstituttet og udarbejdet i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut. De tre organisationer indgår i Den Centrale Udbrudsgruppe og står i fællesskab for at efterforske fødevarebårne sygdomsudbrud.
Læs mere om god køkkenhygiejne hos Fødevarestyrelsen.
Kontakt:
Brian Lassen, seniorforsker, DTU Fødevareinstituttet, +45 93511976, brlas@food.dtu.dk
Sørine Quaade Møller, sektionsleder, Fødevarestyrelsen, +45 72276452, squm@fvst.dk
Luise Müller, epidemiolog, Statens Serum Institut, +45 32688590, lum@ssi.dk