Der arbejdes i øjeblikket på mange fronter for at udvikle en fremtidig kvantecomputer. En computer, der vil kunne hjælpe med beregningsopgaver, som vores nuværende computere ikke kan, og som derfor ventes at revolutionere vores verden på mange måder.
Selvom der er sket store fremskridt med at udvikle både hardware og software til kvantecomputeren inden for de sidste år, er der stadig udfordringer. Det handler dels om at kunne bygge en computer med så mange qubits, at den bliver stor nok, og om at kunne finde løsninger til at undgå den støj, der optræder i computeren, og som skaber fejl i resultaterne.
Nu vil DTU og SDU i et nyt samarbejde forsøge at gå en anden vej til at udvikle en kvantecomputer, der ikke udfordres af fejl.
”Vores vision og håb er at skabe en kvantecomputer baseret på en optisk platform, der er stabil og dermed genererer færre fejl. Så langt når vi næppe i projektets levetid, men vi vil kunne bevise, at grundelementerne i en sådan kvantecomputer er realistiske at arbejde videre med,” siger lektor Jonas Schou Neergaard-Nielsen, DTU, der er del af projektet.
Unikt samarbejde
Samarbejdet mellem DTU og SDU bringer to unikke kompetencefelter sammen.
På SDU er det Center for Kvantematematik, der har udviklet en teoretisk model for, hvordan man kan lave en kvantecomputer baseret på topologisk kvantefeltteori.På DTU er det bigQ, Center for Macroscopic Quantum States, der allerede har udviklet og arbejder på en optisk kvanteplatform.
”Tanken er, at vi på DTU eksperimentelt skal teste nogle af de spændende nye ideer, vores kollegaer på SDU har udviklet, og som vi skal forsøge at implementere i praksis,” siger Jonas Schou Neergaard-Nielsen.
”Vi skal bl.a. arbejde med såkaldte GKP-tilstande, der forhåbentlig kan hjælpe os til at udvikle en perfekt qubit til brug i kvantecomputeren. Lykkes det, vil det reducere de fejl, der hidtil har eksisteret i kvantecomputere, og vi vil kunne bevise, at grundlæggende processering af kvantedata i en topologisk kvantecomputer er mulig,” siger Jonas Schou Neergaard-Nielsen.
Samarbejdsprojektet starter i juni 2024 og varer fem år.