Kvantesensorer er en af de mest modne kvanteteknologier og rummer et stort potentiale særligt inden for sundhedsområdet. Danmark har stærke kompetencer på området, og det er derfor ikke overraskende at det nye center omfatter to danske universiteter.
Kvantesensorer kan bl.a. anvendes til at måle tidlige forandringer i nerver, hjerte eller hjerne og dermed bidrage til at diagnosticere sygdomme på et så tidligt stadie, at behandlingen af dem har større mulighed for at lykkes.
”Det nye center understreger københavnsområdets betydning som et af verdens førende inden for forskning og udvikling af kvanteteknologi. Jeg ser frem til at følge samarbejdet mellem de unikke internationale ekspertiser fra forskere på henholdsvis DTU, KU og Texas University at Austin. Det samarbejde vil uden tvivl få betydning for udvikling af nye kvantesensorteknologier til måling på biologiske systemer med en præcision, vi ikke har set før – og med en stærk ambition om, at sensorerne efterfølgende bliver implementeret og anvendt i sundhedssektoren,” siger prorektor Rasmus Larsen, DTU.
Mikroskopi på ny måde
Professor Ulrik Lund Andersen står i spidsen for DTU’s deltagelse i centret. DTU’s forskere kommer særligt til at fokusere på at give eksisterende avancerede mikroskopiteknikker et ’kvantetwist’ ved brug af kvantesammenfiltret lys, så de bliver i stand til at måle dynamikkerne i biomolekyler med høj præcision. Samtidig har forskergruppen som mål at udvikle nye kvantesensorer baseret på farvecentre i kunstige diamanter.
”Diamantsensorerne vil gøre det muligt at foretage målinger af de magnetfelter, der udspringer fra biologiske processer med en rumlig opløsning helt ned på mikro- og nanoskala niveau. Kvantediamanterne kan måle på celler, væv og andet biologisk materiale, uden at dette bliver påvirket. Vi undgår således at skulle udtage store mængder prøvemateriale, som andre traditionelle måleteknikker kræver. Lykkes vi med dette, kommer det til at være en gamechanger for hele sundhedsverdenen,” siger Ulrik Lund Andersen.