Kvanteteknologi

Kvantekryptering kan sikre det danske energinet

Forskere fra DTU har sammen med Energinet vist, at det kan lade sig gøre at sikre kritiske dele af kommunikationen bag Danmarks elforsyning ved hjælp af kvantekryptering.

Energinets kontrolrum i Fredericia. Fotograf: Maria Tuxen Hedegaard
 Energinets kontrolrum i Fredericia. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Fakta

Kvantenøglekryptering er en ny generation af kryptering, der er designet til at være sikker i fremtiden – også over for hackere med adgang til en kvantecomputer. For hvor almindelig kryptering er baseret på matematiske formler, som afgjort kan være meget svær at bryde for de computere vi kender i dag, så er kryptering med kvantenøglefordeling baseret på kvantemekaniske principper.

 

Det betyder, at den nøgle, der sendes mellem afsender og modtager er genereret udfra den tilfældighed, der eksisterer inden for kvantemekanikken. Sagt på en anden måde, så er de kvantefysiske love gældende i systemet. Og da kvantemekanikken foreskriver, at enhver måling af systemet – som f.eks. forsøg på at opsnappe information – vil forstyrre signalet, så vil et system, der er designet til at opfange denne forstyrrelse, kunne afbryde forbindelsen. På den måde står og falder systemets sikkerhed ikke længere med matematiske algoritmer men med ubrydelige fysiske love.

På DTU’s temaside om kvanteteknologi kan du få svar på de mest gængse spørgsmål og læse mere om forskningen.