Der er pres på elforsyningen – og det er ikke kun mellem 17-21, når aftensmaden er sat i ovnen. Om seks år forventes halvdelen af alle biler i Danmark at køre på el som led i, at Danmark skal nedbringe CO2-udslippet. Det er 1.5 millioner el- og hybridbiler, som vil øge belastningen på elforsyningen.
Det er dog ikke det eneste, elbilerne kan – de kan også bidrage til strømforsyningen.
Sammen med teknologivirksomheden IBM og platformudbyderen Spirii, som udvikler løsninger til opladning af elbiler, har et hold af forskere på DTU indsamlet data fra 1400 elbiler i Danmark for at undersøge, hvordan elbilerne kan bidrage, mens de oplader.
"Vi har fundet ud af, at hver elbilejer kan spare 6-10% på deres regning ved delvist at gøre forbruget af deres opladere fleksibelt, mens de oplader deres biler. Det er relevant, når elnettet udsættes for ekstreme ubalancer - det sker ikke så ofte, men det sker. Til gengæld kan systemoperatørerne levere en mere stabil elforsyning, selv med øget integration af de mere uforudsigelige vind- og solenergikilder," siger DTU lektor Jalal Kazempour.
Som en del af projektet 'Investment Model for Power Flexibility Services' har forskerteamet tilknyttet DTU og IBM undersøgt det forretningspotentiale, der er i at udnytte adgangen til elbilbatterier til at øge andelen af vedvarende energi i elforsyningen.
"Hver elbilejer kan spare penge ved at bidrage til at opretholde en stabil elforsyning og samtidig øge andelen af grøn energi i vores elforbrug, fordi det er en nøgleydelse for systemoperatørerne," forklarer Jalal Kazempour.
Eksisterende tekniske løsning
Den teknologiske løsning findes allerede. Elbilladere kan levere en netværkstjeneste kaldet frequency containment reserve for disturbances (FCR-D). Når der er en ekstrem ubalance i elnettet mellem udbud og efterspørgsel, kan elbilladere, der leverer FCR-D-tjenester, automatisk justere deres forbrug op eller ned afhængigt af behovet i nettet. Det genopretter øjeblikkeligt balancen i elnettet.
De nordiske systemoperatører har hidtil udlignet ubalancen ved at købe FCR-D-tjenester fra f.eks. konventionelle kraftværker, der producerer energi ved gas eller andre fossile brændstoffer. Men det bidrager til at øge udledningen af CO2, som Danmark har forpligtet sig til at reducere med 70% frem til 2030.
I dag dækker Danmark kun cirka 50% af sit årlige elforbrug gennem vind- og solenergi. Hvis det tal skal op, så skal der udvikles løsninger, der kan opveje, at vedvarende energikilder leverer som vinden blæser. Skal strømmen fra vedvarende energikilder f.eks. lagres i store batterier, kræver det en større investering i en teknologi, der endnu er meget dyr.
Elbilladerne er i forvejen en del af infrastrukturen, som kan bidrage til at nedbringe behovet for fossile brændstoffer og i stedet øge andelen af vedvarende energi. Desuden udleder det ikke CO2 at justere på forbruget under en elbils opladning.