Grøn transport

Udlån din elbils opladning til den grønne omstilling

Få sekunders fleksibilitet undervejs i opladningen af din elbil kan hjælpe elforsyningen med at integrere flere vedvarende energikilder. Det gavner både forsyningens stabilitet og omstillingen til grøn energi.

Elbilejerne vil ikke bemærke, at elforbruget justeres op eller ned, da der kun vil være behov for at justere forbruget i få sekunder eller minutter ad gangen. Foto: Ulla Johanne Johansson

Fakta

En sikker elforsyning afhænger af, at der er balance mellem produktion og efterspørgsel af elektricitet. Hvis balancen forstyrres, ændres frekvensen. Normalt er elforsyningens frekvens 50 Hertz. Hvis frekvensen går over 50,1 Hertz eller under 49,9 Hertz, indikerer det en ekstrem ubalance i systemet, der kræver handling. Det sker ikke så tit, men når elnettet står over for en ubalance mellem eltilførsel og efterspørgsel, er det tid til ty til de tjenester, der tilbyder en frekvenskontrol-reserve ved forstyrrelser, som det hedder på dansk (FCR-D). Det er f.eks. elbilopladere, der vil blive aktiveret til at justere deres forbrug til mere eller mindre. Det hjælper med at genoprette balancen øjeblikkeligt.

El-nettet låner opladningen i sekunder

Projektet har vist, at jo flere elbiler, der deltager i leveringen af FCR-D-tjenester, desto mere stabil bliver elforsyningen.

"Den enkelte elbilejer vil ikke bemærke, at elforbruget justeres op eller ned, da der kun vil være behov for at justere forbruget i få sekunder eller minutter i ekstreme tilfælde, så systemoperatøren kan opretholde en stabil frekvens, når der er ubalance i elnettet. Det slider desuden ikke på bilbatterierne," forklarer Jalal Kazempour.

”Det er en win-win-situation for alle, både elforsyningen, elbilsejere og for miljøet,” siger han.

Selvom systemet er teknisk muligt, så skal det testes i mindre skala, før det rulles ud.

”En ordning som denne kan vise sig at være afgørende for en bæredygtig fremtid, i betragtning af at behovet for at opgradere elnettet er stigende for at kunne imødekomme efterspørgslen på vedvarende energi,” siger Jalal Kazempour.

Mobile buffere

I Danmark har Energinet ansvaret for elnettet – og for, at det er i balance. Og skal man tro leder af Energinets afdelingen for Systemydelser Thomas Dalgas Fechtenburg, så er Energinet interesseret i samtlige løsninger, der kan bidrage til den balance.

”Energinet er voldsomt interesseret i fleksibilitet fra både forbrugere og producenter af el. Vi arbejder generelt på at få flere teknologier til at agere fleksibelt, og i det puslespil bliver elbiler vigtige brikker for at sikre et grønt energisystem. Vi ser gerne, at den andel af elbiler, der bidrager til at balancere elnettet, stiger,” siger han, der arbejder på at sikre rammerne for, at nye teknologier kan levere den fleksibilitet.

I første omgang kan elbilerne bidrage ved hjælp af smart opladning og ved at bidrage ved at levere systemydelser som fx FCR-D-tjenester, der kan justere opladningen ved udfald i elnettet. På sigt er Vehicle-to-Grid, V2G, hvor elbiler kan modtage strøm fra elnettet til opladning og levere overskydende strøm tilbage til nettet også en løsning, som Energinet holder øje med. Men mens flere og flere elbiler er i stand til smart opladning, så er det endnu de færreste elbiler på markedet, der kan levere Vehicle-to-Grid-teknologi (V2G).

Om projektet

Projektet 'Investment Model for Power Flexibility Services' er finansieret af Innovationsfonden Danmark. Forskerne bag projektet er erhvervs ph.d.-studerende Peter Gade, kandidaterne Emil Damm og Gustav Lunde samt lektor på DTU Jalal Kazempour som vejleder og leder af projektet.

TEMA

Transportsektoren udleder stadig mere CO2 fra biler, lastbiler, fly og skibstransport. Hvis udviklingen skal vendes, er der brug for, at flere af de kendte løsninger og teknologier kommer i spil.

DTU er førende inden for forskning og uddannelse inden for centrale teknologier som grøn el, grønne brændstoffer, elektrificering af samfundet og udvikling af batteriteknologi.

Læs mere om grøn transport.