Rumteknologi

Jorden får en digital tvilling

EU vil lave en digital tvilling af hele Jorden, som skal forbedre forudsigelser af vores klima. DTU skal stå for at modellere indlandsisen på Grønland og Antarktis.

Grønlands indlandsis med en mørk klippeskråning i forgrunden og et landskab af is i baggrunden
Satellitter overvåger indlandsisen i Grønland og den data kan bruges til at skabe en digital kopi af Jordens klima. Foto: Colourbox

Kan bruges til klimapolitik

Den digitale moder Jord skal være langt mere præcis end de hidtidige klimamodeller, som vores klimaforudsigelser bygger på. Mantraet er, at ved at analysere fortiden gennem historiske data og monitorere nutiden bl.a. med satellitter, så kan vi forudsige fremtiden.

Fordi den digitale tvilling er dynamisk og hele tiden får nye data fra satellitobservationer, vil den kunne bruges af en lang række relevante myndigheder, politikere, forskere og virksomheder i hele EU til hurtigt og præcist at lave beregninger. F.eks. vil Kystdirektoratet kunne bruge modellen til at regne på, hvad afsmeltning fra Grønland vil betyde for havstigningen i Esbjerg eller Kerteminde.

For politikere i hele EU vil det være et nyttigt værktøj til at se betydningen af et politisk tiltag.

”Det sætter os i stand til at forstå alle dele af klimaet. Klimaændringer er jo et globalt problem, så hvis man indfører en bestemt politik, så vil det have mange afledte effekter, som kan være svære at få overblik over, men det vil vi kunne med den digitale tvilling. Dermed kan vi forudsige uheldige konsekvenser og undgå dem,” siger Sebastian Bjerregaard Simonsen.

Tema

DTU har en international styrkeposition inden for rumteknologi, og det er et område med øget fokus fra både regeringen og erhvervslivet. Rumforskning giver os nemlig ikke blot en bedre forståelse af universet, men også af vores egen planet.

DTU forsker i en lang række områder inden for rumteknologi, bl.a. udforskning af universet, klimaovervågning og sikkerhed. DTU har også udviklet instrumenter og udstyr til en lang række missioner til rummet.

Læs mere om rumteknologi.