Der er over 13.000 satellitter i kredsløb om Jorden ifølge United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) og det er et tal, der er vokset drastisk de senere år.
Satellitterne sikrer bl.a., at vi kan tale i telefon, finde vej med navigation på smartphonen, se tv, holde øje med vejret og søge information på nettet. Antallet af satellitter er vokset dramatisk de seneste år, for i 2018 var der blot 2.000 satellitter i rummet. Det er især SpaceX, der står bag den store stigning og de har sendt over 6.000 Starlink-satellitter i kredsløb om Jorden de seneste år for at levere internet til folk rundt omkring på kloden. Der er planer om at sende yderligere 6.000 Starlink-satellitter op.
Det betyder også, at pladsen rundt om Jorden bliver mere trang og der svæver mere og mere rumskrot rundt i rummet. Rumskrot kan være gamle satellitter, der ikke længere virker eller vragdele, der er faldet af forskellige rumfartøjer og til sammen øger det risikoen for at aktive satellitter kolliderer med et stykke rumskrot.
Satellitter navigerer og orienterer sig typisk ved hjælp af et digitalt stjernekamera. DTU-professor John Leif Jørgensen har udviklet et stjernekamera-system, der i forskellige versioner indgår og har indgået i langt over 100 rumfartøjer og satellitter fra ESA og NASA og som regnes blandt de mest præcise og robuste systemer af denne slags i verden.
Danmark sendte sin første satellit op i 1999. Det var Ørsted-satellitten, som er opkaldt efter H.C. Ørsted, og som målte Jordens magnetfelt med stor præcision. I dag er den afløst af den europæiske mission Swarm, som Danmark er videnskabelig leder af og har leveret både magnetometre og stjernekameraer til.