Teknologi er en stadig vigtigere del af sundhedsvæsenet. Scannere til at diagnosticere og behandle, apparater til at overvåge patienter og udstyr til avancerede operationer løfter kvaliteten, øger helbredelsen og gør det muligt at indføre nye og mere specialiserede behandlinger.
Sundhedsteknologi udvikles med virksomheder og sygehuse
Siden 2010 er antallet af ingeniører i sundhedsvæsenet steget med 22 procent. For at styrke forskning og innovation i samarbejder mellem sygehuse, virksomheder og ingeniører har DTU taget flere initiativer.
I 2019 blev Institut for Sundhedsteknologi oprettet. Instituttet er et led i DTUs strategiske udvikling af life science, som i dag tegner sig for en tredjedel af DTUs videnskabelige publikationer. Siden 2004 har DTU samarbejdet med KU om uddannelsen Medicin og Teknologi, der har styrket samtalen mellem ingeniører og læger i de kliniske miljøer på sygehusene.
Technical University Hospital of Greater Copenhagen - som er et samarbejde mellem DTU og hospitalerne i Region Hovedstaden - skal bidrage til udviklingen ved at fjerne systemiske barrierer, udforme store fælles missionsdrevne forskningsprojekter, systematisk løfte det teknisk videnskabelige kompetenceniveau blandt det sundhedsfaglige personale og uddanne flere ingeniører specialiseret i teknologiske løsninger til sundhedsvæsenet.
Technical University Hospital of Greater Copenhagen
Partnerskabet mellem Region Hovedstaden og DTU skal skabe et fælles forsknings- og innovationsmiljø i den absolutte top, der skal være med til at transformere sundhedsvæsnet.
Sundhedsteknologi løfter kvalitet og behandling ved bl.a.:
Innovation og samarbejde
DTUs forskning inden for sundhedsteknologi involverer et bredt spektrum af fagligheder på DTU og samarbejde med læger og industri. Hvert år tager nye startup virksomheder afsæt i projekter og forskning på DTU, mens andre opstår i samarbejde med regioner og universiteter.
Sensorer og bærbart udstyr
Måleudstyr indbygget i høreapparater, dosiskontrol af insulin, selvregulerende pacemakere og meget andet overvågningsudstyr vinder indpas i sundhedsvæsnet, hvor teknologierne understøtter lægerne og giver patienterne større frihed til at foretage målinger hjemme og spare transport eller unødige indlæggelser.
Medicinsk billedteknologi
Imaging-teknologi som MR-scannere, ultralyd og kontrastvæsker i form af radioaktive isotoper har styrket kvaliteten og åbnet for hurtigere diagnostik og behandling. Flere billedteknologier kombineres i dag med kunstig intelligens og algoritmer, som kan finde mønstre i billeder og give hurtige svar inden for diagnostikken.
Immunterapi
Sådan hjælper ingeniører bl.a. med at udvikle kræftbehandling
På DTU er forskerne i gang med at udvikle og udnytte kunstig intelligens – samtidig med at blikket er rettet mod de etiske og sikkerhedsmæssige spørgsmål.