En af de største C02-udledere er bygge- og anlægssektoren, der i dag udgør cirka 22 pct af Danmarks C02-aftryk. Skal vi mindske CO2-udledningen, er fokus på byggeriet derfor af afgørende betydning – og det afspejler sig i DTU’s forskning.
Stål og beton er meget svært at undvære helt, men vi skal i højere grad bruge biobaserede produkter. Samtidig er der er behov for, at flere bygninger bliver renoveret, komponenter genanvendt, og at materialer og affald fra byggesektoren recirkuleres, så forbruget af materialer bliver bragt ned.
Den samlede internationale cementproduktion tegnede sig i 2021 for i alt 2,9 mia. ton CO2, hvilket er mere end syv pct. af den samlede globale CO2-udledning, viser beregninger fra Det Internationale Energiagentur (IEA). Udvikling af nye metoder og mere energieffektive processer i byggeriet er et område, der er brug for mere forskning i.
Energiforbruget til fremstilling og transport af materialer kan nedbringes gennem mere og bedre sammenhæng mellem de forskellige faggrupper og leverandører. De løsninger, der findes, skal kunne skaleres og anvendes internationalt, så de kan bidrage til at reducere byggeriets CO2-udledninger globalt.