Bæredygtigt byggeri

Bygninger står for en stor del af verdens energiforbrug og CO2-udledning - både under konstruktionen af dem, og mens vi bruger dem. Ved at bygge bæredygtigt kan vi reducere energiforbruget og dermed mindske udledningen af drivhusgasser.

Træbygning

En af de største C02-udledere er bygge- og anlægssektoren, der i dag udgør cirka 22 pct af Danmarks C02-aftryk. Skal vi mindske CO2-udledningen, er fokus på byggeriet derfor af afgørende betydning – og det afspejler sig i DTU’s forskning.

Stål og beton er meget svært at undvære helt, men vi skal i højere grad bruge biobaserede produkter. Samtidig er der er behov for, at flere bygninger bliver renoveret, komponenter genanvendt, og at materialer og affald fra byggesektoren recirkuleres, så forbruget af materialer bliver bragt ned.

Den samlede internationale cementproduktion tegnede sig i 2021 for i alt 2,9 mia. ton CO2, hvilket er mere end syv pct. af den samlede globale CO2-udledning, viser beregninger fra Det Internationale Energiagentur (IEA). Udvikling af nye metoder og mere energieffektive processer i byggeriet er et område, der er brug for mere forskning i.

Energiforbruget til fremstilling og transport af materialer kan nedbringes gennem mere og bedre sammenhæng mellem de forskellige faggrupper og leverandører. De løsninger, der findes, skal kunne skaleres og anvendes internationalt, så de kan bidrage til at reducere byggeriets CO2-udledninger globalt.


DTU's tre fokusområder for forskning i bæredygtigt byggeri

Inden for byggeri handler klimaresiliens om bygninger, konstruktioner og materialers egenskaber i forhold til at modstå ekstreme vejrforhold og klimaforandringer.

DTU forsker i at forstå, modellere, teste og kontrollere veje, bygninger, transport- og andre infrastrukturers evne til at modstå vedvarende belastninger og optimere deres modstandsdygtighed over for klimaforandringer. Forskningen foregår på tværs af institutter og centre på DTU, men især DTU Construct og DTU Sustain er ledende inden for feltet klimaresiliens.

Cirkulært byggeri handler om at designe og konstruere bygninger på en måde, der fremmer genbrug og genanvendelse af materialer.

DTU forsker i, hvordan byggeri- og anlægsbranchen kan bruge færre materialer, forlænge byggematerialers levetid og skabe cirkulære ressourcestrømme gennem genanvendelse. DTU bidrager til en udvikling i retning af cirkulært byggeri ved at styrke viden om materialers egenskaber og miljømæssige påvirkninger, og ved at udvikle innovative løsninger til genanvendelse.
               

Optimering af bygningernes opvarmning, køling, belysning og brug elektriske apparater er en nøglekomponent i den grønne omstilling. Effektiv energistyring kan bl.a. opnås gennem isolering, energieffektive vinduer, brug af vedvarende energikilder og intelligente styringssystemer, der optimerer energiforbruget. 

DTU forsker i bygningers klimaanlæg og energisystemer for at udvikle det videnskabelige grundlag for bæredygtige, energifleksible bygninger med et indeklima af høj kvalitet og med et lavt energibehov.                                             

Teststruktur i verdensklasse

Test af nye materialer og store konstruktioner er en nøglekomponent for udviklingen af bæredygtigt byggeri og energiforsyning. DTU testcenteret Villum Center for Advanced Structural and Material Testing, CASMaT, tilbyder faciliteter, der understøtter eksperimentel forskning i mekanikken i strukturer og materialer på tværs af alle længdeskalaer.

Læs mere om CASMaT her

Brug DTU's eksperter i bæredygtigt byggeri

Lisbeth M. Ottosen

Lisbeth M. Ottosen Professor, sektionsleder for Materialer og Holdbarhed Institut for Miljø- og Ressourceteknologi

Lisbeth Ottosen er ekspert i cirkulært byggeri og udvikling af fremtidens bæredygtige materialer til byggeriet. Hendes materialeforskning fokuserer bl.a. på genbrug af bærende elementer af beton og træ samt genindvinding af ressourcer såsom fosfor og værdifulde metaller fra partikulært affald (bl.a. asker og slam) og anvendelse af ikke-giftigt partikulært affald i byggematerialer.

Jørn Toftum

Jørn Toftum Professor, Sektionsleder Institut for Miljø- og Ressourceteknologi

Jørn Toftum er ekspert i indeklima og hans forskning fokuserer på betydningen af temperatur, luftkvalitet, lys og lyd for vores sundhed, komfort og produktivitet. Vi opholder os inden døre hjemme, i skoler og på arbejdspladser, hvor dårligt indeklima kan have store sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser. Forskningen tilstræber at udvikle metoder til at optimere bygningers indeklima ved det lavest mulige energiforbrug og klimaaftryk.
Tim C. McAloone

Tim C. McAloone Sektionsleder, Professor Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi

Tim McAloone er sektionsleder og professor i design for bæredygtighed. Han udvikler nye metoder og modeller til at tackle en bred vifte af bæredygtighedsudfordringer. Han er ekspert i cirkulær økonomi, hvor byggeriets forbrug af energi og mulighed for genanvendelse er afgørende for valg af materialer og metoder. Derudover er Tim MCAloone ekspert i bæredygtighedsdesign og øko-innovation, hvor der er fokus på produkter og processer, der bidrager til bæredygtig udvikling.

Center for Absolut Bæredygtighed

DTU Center for Absolut Bæredygtighed bringer et nyt fokus ind i forskningen: fra hvad der er mindre skidt, til hvad der er godt nok. Vi kalder det absolut bæredygtighed. Absolut bæredygtighed vurderes i forhold til Jordens samlede råstofressourcer, og hvor meget kloden kan tåle af påvirkninger på klima, biodiversitet og kemisk påvirkning. Centeret har også fokus på udvikling og anvendelse af ingeniørløsninger, der kan bidrage til absolut bæredygtighed.

Ambitionen om absolut bæredygtighed inden for byggeri er at bringe miljøpåvirkningen gennem hele bygningens livscyklus inden for tålegrænserne. Det kan f.eks. ske gennem renovering frem for at bygge nyt, og ved at genbruge - gerne lokale materialer, som kan være med til at reducere byggeriets CO2-aftryk.

Center for Absolut Bæredygtighed er etableret på baggrund af to DTU-eksperters forskning fra to DTU-institutter:

  • Michael Hauschild, professor og centerleder ved Institut for Miljø- og Ressourceteknologi
  • Tim C. McAloone professor på Institut for Byggeri og Maskinteknik.

Ved at bringe førende eksperter inden for vurdering og tekniske tilgange sammen i et koordineret samarbejde, som ikke er set før i nogen forskningsorganisation på verdensplan, vil centret styrke DTU’s forskning i, hvordan teknologi kan understøtte den grønne omstilling til et liv inden for miljøets tålegrænser.

Nyheder om bæredygtigt byggeri

Se flere nyheder
Vi river alt for meget ned og bygger alt for meget nyt. Det er som om, vi i Danmark tror, at der er en lineær sammenhæng mellem lykke og antallet af kvadratmeter, vi bor på - så vi bygger større og større. Vi er inde på et helt forkert spor, i forhold til hvad vores klode overhovedet kan bære.
Lisbeth Ottosen Professor i byggematerialer og cirkularitet ved DTU