Rumingeniører
Ørsted-projektet er siden blevet kaldt et særdeles vellykket offentligt-privat samarbejde. Selvom kompetencerne var til stede, havde man endnu ikke rumingeniør-uddannelser eller erfaringer på systemniveau. Og det skabte gode rammer for innovation og ny tankegang sammenlignet med ESA og NASA, som er store, veletablerede organisationer med faste arbejdsgange.
Selv Andreas Mogensen, der siden er blevet Danmarks første astronaut, kunne ikke vælge rumingeniør som uddannelse Men med en dansk satellit kredsende omkring kloden, kom der anderledes skub i sagerne. Der foregik en læring på tværs af alle de samarbejdende institutioner, der løftede de danske kompetencer og lagde et grundlag for den fremtidige udvikling af Danmark som rumnation. Med udpegningen af den første professor i rumteknologi i 2005, John Leif Jørgensen, og senere oprettelsen af DTU Space i 2007 blev der sat rammerne for, at også DTU-ingeniører kunne uddanne sig inden for rumteknologi. I dag er Andreas Mogensen adjungeret professor ved DTU Space, hvor han deler sine erfaringer med studerende på uddannelsen i geofysik og rumteknologi.
Missioner med klimafokus
De seneste 10 år har været begivenhedsrige for den danske rumindustri: En dansk astronaut, flere nationale rumstrategier og sågar en rumlov. Det viste sig altså at give god mening, at Danmark var involveret. Men meget har ændret sig. I satellitternes og den kommercielle rumfarts tidsalder har man i højere grad rettet blikket mod Jorden. Det var bl.a. rumobservationer, der førte til opdagelsen af et hul i ozonlaget, og der er bred enighed om, at viden om atmosfæren og Jordens klima er kritisk nødvendigt, hvilket ikke var tilfældet i rumalderens begyndelse.
På DTU har flere store missioner også været klimaorienterede. NASA’s første GRACE-mission (Gravity Recovery and Climate Experiment) i 2002 opfattes som en af de vigtigste klimamissioner hidtil, og data fra de to satellitter ligger til grund for FN’s klimapanels afrapporteringer. Her har DTU’s instrumenter bidraget til en omfattende klimakortlægning og opsigtsvækkende resultater, der viser hvor meget iskappe Grønland mister hvert år.
ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) overgik i 2018 Ørsted som det største danske rumprojekt til dato. Det 314 kilo tunge instrument er monteret på Den Internationale Rumstation for at samle viden om lyn og deres betydning for jordens klima og Andreas Mogensen var med til at lave forarbejdet under sin første mission i 2015. I et interview med Information genkaldte han den såkaldte ”overblikseffekt” fra Apollo-missionen:
”Det er smukt at se Jorden fra rummet. Men der er også en anden side.”