Legoklodser i beton
En måde at teste et betonelement på er at udsætte det for ’axial loading’. Det sker ved at spænde elementet fast til en høj metalkonstruktion, der med en stor klods i toppen presser ned mod betonen for at se, hvor meget betonen kan bære.
”Hvis man skiller en bygning ad, har man kun et skelet af vægge, søjler og gulve tilbage. Skelettet er hovedsageligt lavet af præfabrikerede elementer. Der er huller i elementerne, og derfor tænkte vi, at man ligesom med legoklodser kan bruge elementerne på nye måder ved at skære dem til,” siger Luise Dennin, der er medstifter af og CTO for circrete og læser til civilingeniør på DTU.
Lige siden hun kan huske, har hun interesseret sig for byggeri, og der var derfor ingen tvivl om, at det var i byggebranchen, hun skulle arbejde for nye bæredygtige løsninger.
”Siden jeg var barn, har jeg bygget små huse i træ med min bedstefar. Der er noget fascinerende ved at kunne skabe ting ud fra forskellige elementer. Det er faktisk en af mine hobbyer at gå ud og kigge på byggepladser,” siger Luise Dennin med et smil.
Fra studieprojekt til startup
Luise Dennin mødte for første gang sin partner Annika Bang Thomsen, der er CEO for og medstifter af circrete, den første dag på deres master til en fælles introdag for forskellige studier på DTU.
Annika Bang Thomsen læser en master i design og innovation og delte ikke samme begejstring for byggeri. Alligevel krævede det ikke meget overtalelse for Luise Dennin at overbevise hende om, at de skulle gå sammen om et studieprojekt om genbrug i byggebranchen.
”Hele den her byggeverden er meget ny for mig. Men jeg går meget op i bæredygtighed, og jeg tror, at hvis man er interesseret i bæredygtighed, er der ingen vej uden om byggebranchen, fordi den har så stor indflydelse på vores CO2-aftryk i Danmark,” siger Annika Bang Thomsen.
Ifølge The Circularity Gap Report Denmark står bygge- og anlægssektoren for cirka 17 pct. af Danmarks CO2-aftryk.
Derfra startede en grundig research, hvor de to DTU-studerende besøgte nedrivningsvirksomheder, interviewede fageksperter og etablerede kontakter i branchen. Vejen til en startup skulle dog komme gennem DTU’s årlige konference Grøn Dyst, der giver studerende mulighed for at præsentere og konkurrere om de bedste bæredygtige løsninger.
”Vi fik utrolig meget positiv feedback, og vi vandt endda en pris. Efterfølgende blev vi kontaktet af startup-coaches fra DTU Skylab (DTU’s innovationshub, der samler studerende, forskere og virksomheder, red.). De prikkede lidt til os og spurgte, om vi ikke skulle prøve at lave en startup. Så det gjorde vi,” siger Annika Bang Thomsen.