Skibsteknik og Maritimt Design - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Kemi C eller Bioteknologi A
Engelsk B

Studiepladser

Lyngby/Ballerup: 24
Frederikshavn: 30 (minimum 8)

Optagelesområdenr.

15172 for Lyngby.
15174 for Frederikshavn.

Studiestart

August 2025
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Ballerup Campus og Lyngby Campus eller MARTEC i Frederikshavn.

Skibsteknik og Maritimt Design - diplomingeniør

Diplomingeniøruddannelse i Skibsteknik og Maritimt Design kombinerer færdigheder fra maskinteknik med specialiseret viden om det maritime og klæder dig på til at udvikle fremtidens bæredygtige skibe og maritime konstruktioner. Du kan læse uddannelsen på DTU i Lyngby og Ballerup eller i Frederikshavn.

Diplomingeniør i Maritim Teknologi

På bølgelængde med fremtidens skibe

Hver dag krydser store skibe oceanerne. De binder verden sammen ved at fragte vigtige varer og materialer over store afstande og igennem alt slags vejr.

Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Skibsteknik og Maritimt Design, kan du være med til at udvikle fremtidens bæredygtige skibe og maritime konstruktioner.

Kort fortalt er et stort skib et system, der består af mange komplekse mindre delkonstruktioner og komponenter. Derfor kombinerer studiet færdigheder fra maskinteknik med specialiseret viden om det maritime – især skibsteknik.

Det betyder, at du både opbygger en bred maskinfaglig viden, imens du bliver ekspert i de særlige forhold, der gør det spændende og udfordrende at arbejde med skibe og flydende konstruktioner. Du opnår generel viden om mange forskellige teknologier, og du lærer, hvordan teknologierne bruges på havets præmisser.

Uddannelsen er et samarbejde mellem DTU, MARTEC og Teknika. Det giver dig både friheden til at vælge, om du vil studere i Lyngby og Ballerup eller i Frederikshavn, og en uddannelse, der blander praktiske elementer med et stærkt fagligt fundament. Uanset hvor du vælger at studere er det faglige indhold det samme.

Efter tre et halvt år er du klar til at arbejde med moderne skibe og maritimt design i en industri med fokus på sikkerhed og grøn omstilling af søfarten.


Diplomingeniøruddannelsen i Skibsteknik og Maritimt Design kan tages på DTU’s campusser med undervisning i Lyngby og Ballerup eller i Frederikshavn.

Vælger du at studere i Frederikshavn, får du din hverdag på MARTEC’s campus tæt på havnen og den maritime industri. Her bliver du en del af et moderne uddannelses- og studiemiljø, hvor du møder andre studerende fra blandt andet maskinmester- og skibsføreruddannelsen.

Hvad lærer du?

Noget af det, der gør Skibsteknik og Maritimt Design til noget særligt, er mødet mellem det maskintekniske og det maritime. I løbet af din studietid lærer du om begge dele, så du bliver klar til at blive en del af den maritime branche.

Som studerende opbygger du et stærkt fagligt fundament inden for maskinteknik. Du bliver god til at dimensionere anlæg, komponenter og produkter med blik for alle de faktorer, der indgår i designet af komplekse konstruktioner. Du lærer blandt andet om mekanik, elektronik, materiale- og styrkelære, og vigtigst af alt lærer du at få alle elementerne til at gå op i en højere enhed i det færdige produkt.

Undervejs får du erfaring med software og numeriske værktøjer, der klæder dig på til at udvikle højteknologiske løsninger.

Udover din brede forståelse for de maskintekniske fag opbygger du specialiseret viden om havet. Du lærer om havbølger og hydrodynamik, så du kan skabe skibe, der kan klare sig i alt slags vejr eller energianlæg, der kan høste energi fra bølgerne.

Du får indsigt i shipping-branchen, og du lærer om de principper, der gælder, når man arbejder med skibstekniske anlæg og udstyr.

Sammen med din forståelse for konstruktioner bliver du godt klædt på til at designe og dimensionere højteknologiske skibe eller større flydende konstruktioner.


Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Skibsteknik og Maritimt Design tager tre et halvt år.

Dit første studieår er dedikeret til, at du opbygger dit faglige grundlag.

Du har kurser i matematik, imens du bliver klædt på inden for blandt andet mekanik, produkt- og konstruktionsdokumentation.

Samtidig lærer du om flydende konstruktioner, herunder hydrostatik, og så bliver du klogere på den maritime branche som helhed.

På andet år er det tid til at bygge videre på din viden.

På tredje semester udbygger du din ingeniørfaglighed, og du fordyber dig mere i det skibsfaglige med kurser i blandt andet dimensionering, skibshydrodynamik og grønne teknologier inden for søfart.

På fjerde semester dyrker du for alvor den del af det maritime, som interesserer dig mest.

Dine mere generelle kurser er overstået, så du har tid til at fordybe dig i de kurser, der direkte relaterer sig til skibsteknik og maritimt design.

Det tredje år på uddannelsen står i valgfrihedens tegn.

På femte semester er du i ingeniørpraktik i en virksomhed, hvor du bliver klogere på arbejdslivet som skibsingeniør og arbejdsopgaverne i den maritime branche.

På sjette semester har du mulighed for at tage et udlandsophold, imens du bliver endnu klogere på skibsfart og ser med egne øjne, hvad et skib er for en størrelse.

Du afslutter uddannelsen på syvende semester med et diplomingeniørprojekt – oftest i samarbejde med en virksomhed.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Skibsteknik og Maritimt Design:

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
Studiecafe
41681
Materialelære
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
62143
Mekanisk produktdokumentation og -analyse
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62675
Mekanik
Campus Ballerup
62143
Mekanisk produktdokumentation og -analyse
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i januar følges 01911 Matematisk Analyse og Modellering

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
41533
Dimensionering og styrke 1
Campus Ballerup
62604
Termodynamik og energiteknik
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
 
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
62646
Modellering og Programmering
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

62604 Termodynamik og energiteknik fortsættes i 3-ugers perioden i juni.

6. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller du kan tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Undervisning på Skibsteknik og Maritimt Design

Uanset om du vælger at studere på DTU’s campusser i Lyngby og Ballerup eller på MARTEC’s campus i Frederikshavn, får du undervisning af høj kvalitet.

Din undervisning veksler imellem teori og praksis i en blanding af forelæsninger, gruppearbejde og tid i værkstederne.

Som studerende kommer du helt tæt på industrien. Skibsteknik og Maritimt Design har nemlig et tæt forhold til den maritime branche, og derfor kommer du i kontakt med industrien lige fra første semester og hele vejen igennem din uddannelse.

På kurset Medsejllads går du og en til to af dine medstuderende ombord på et skib i fem til otte dage. Her ser I med egne øjne, hvordan de mange processer og systemer fungerer og spiller sammen i praksis, og du får måske muligheden for at opleve et 400 meter langt skib på nærmeste hold.

Din ingeniørpraktik er endnu en mulighed for at være helt tæt på industrien.

Når du er færdiguddannet, har du derfor masser af erfaring med at omsætte din viden til virkelighed.

Læs mere om undervisningen på DTU's diplomingeniøruddannelser

Studieliv på Skibsteknik og Maritimt Design

Vælger du at læse Skibsteknik og Maritimt Design, bestemmer du selv, om du vil tage uddannelsen på DTU’s campusser i Lyngby og Ballerup eller på MARTEC’s campus i Frederikshavn.

Læser du på DTU i Lyngby og Ballerup, får du adgang til moderne lokaler og laboratorier og et hav af events, traditioner og foreninger. Du kan for eksempel møde studerende fra andre uddannelsesretninger i badminton-, keramik- eller musiklubben.

Har du lyst til at tage på virksomhedsbesøg i den maritime branche, se verden og møde andre studerende med samme skibsfaglige interesser, kan du blive en del af den maritime studenterorganisation Nul-Kryds.

Tæt på havet, havnen og den maritime industri finder du MARTEC’s campus i Frederikshavn. Bygningerne er en blanding af lyse undervisningslokaler, alverdens værksteder og masser af muligheder for at være sammen – både ude og inde, til undervisning og i fritiden.

Du lærer hurtigt andre at kende til undervisning, og i fritiden fortsætter den uformelle stemning. Du kan tage en snak over en øl eller sodavand i fredagsbaren West End, og vil du have indflydelse på studielivet, kan du melde dig ind i studierådet eller -nævnet.

På campus er der heldigvis mange måder at engagere sig på, så du kan for eksempel planlægge semesterfester eller studieture ud i verden.

Læs mere om studielivet på DTU

Fremtidsmuligheder

Med diplomingeniøruddannelsen Skibsteknik og Maritimt Design er du på tre et halvt år færdiguddannet og klar til at skabe konkrete løsninger. Den maritime industri er i udvikling og mulighederne er mange, så det er det i høj grad op til dig, hvilket område du vil arbejde med.

Vil du designe fremtidens skibe til shipping, kan du for eksempel arbejde for Mærsk eller designe skibsmotorer hos MAN Energy Solutions.

Er du mere til at hjælpe andre med deres maritime projekter, kan du blive rådgivende ingeniør i konsulenthuse som COWI eller FORCE Technology.

Brænder du for at planlægge fremtidens havvindmølleparker, kan du arbejde for Ørsted, og drømmer du om at udvikle det udstyr, der gør store skibe søstærke, står udstyrsindustrien klar og venter på flere ingeniører.

Vil du være med til at sikre Danmarks fremtid, kan du designe skibe til flåden hos OMT, og vil du prøve kræfter med industrien uden for det maritime område, har du også færdighederne til at arbejde med andre maskintekniske opgaver.

Som færdiguddannet skibsingeniør har du adgang til en lang række jobs – fra rederier til designkontorer, off-shore-udfordringer og bølgeenergi.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører og har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse i Skibsteknik og Maritimt Design er en selvstændig, afsluttet uddannelse. Som færdiguddannet diplomingeniør kan du derfor gå direkte ud og arbejde som ingeniør.

Hvis du i stedet får lyst til at fortsætte dine studier, er det muligt at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.). Det kræver dog, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse. Nogle af disse kurser kan det være nødvendigt at tage gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU.

Drømmer du om en karriere som maritim ingeniør?

Med en ingeniøruddannelse fra DTU inden for det maritime område er du klædt på til en karriere i den maritime industri - en industri, som i stigende grad efterspørger højt specialiserede ingeniører, der kan udvikle og omstille den maritime sektor til en grønnere fremtid.

Se dine muligheder