Skibsteknik og Maritimt Design - diplomingeniør (tidligere Maritim Teknik)

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Kemi C eller Bioteknologi A
Engelsk B

Studiepladser

24

Optagelesområdenr.

15139

Studiestart

August 2025
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Ballerup Campus og Lyngby Campus eller MARTEC i Frederikshavn.

Skibsteknik og Maritimt Design - diplomingeniør

Hvad gør store skibe søstærke? Hvordan høster vi energi fra havets bølger? Og hvordan bliver shippingbranchen grøn? Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Skibsteknik og Maritimt Design på DTU, kan du finde svarene. Du kan læse uddannelsen på DTU i Lyngby og Ballerup eller i Frederikshavn. (Uddannelsen hed tidligere Maritim Teknik)

Diplomingeniør i Maritim Teknologi

Hvorfor læse Skibsteknik og Maritimt Design?

Skibsteknik og Maritimt Design kombinerer færdigheder fra maskinteknik med specialiseret viden om det maritime, og som færdiguddannet er du klar til at arbejde med produkter og produktion relateret til havet.

Havet har nemlig sine helt egne regler som bølger og havmiljø, og derfor kræver det særlige færdigheder at udvikle havvenlige løsninger.

Læser du Skibsteknik og Maritimt Design, kan du dykke ned i havets muligheder og være med til at løse vigtige udfordringer.

Diplomingeniøruddannelsen i Skibsteknik og Maritimt Design kan tages på DTU’s campusser med undervisning i Lyngby og Ballerup eller i Frederikshavn.

Vælger du at studere i Frederikshavn, får du din hverdag på MARTEC’s campus tæt på havnen og den maritime industri. Her bliver du en del af et moderne uddannelses- og studiemiljø, hvor du møder andre studerende fra blandt andet maskinmester- og skibsføreruddannelsen.

Hvad lærer du?

På Skibsteknik og Maritimt Design får du en grundlæggende forståelse for det maskintekniske felt og dyb - degående viden om det maritime.

Det betyder, at du opnår viden om alt fra matematik, mekanik, dynamik og materialelære til produktions - teknologi og konstruktion. Samtidig lærer du at kombinere det med ekspertviden om havet.

Sådan lærer du at designe og dimensionere stabile skibe, udnytte havets energi og forstå, hvordan havtrafikken kan forbedres med henblik på bæredygtighed og miljøbevidsthed.

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Skibsteknik og Maritimt Design varer tre et halvt år.

Fra start har du obligatoriske kurser, der klæder dig på inden for blandt andet mekanik, produktudvikling og konstruktion, og så begynder du selvfølgelig også at lære om havets præmisser.

På fjerde semester er de fleste obligatoriske kurser overstået, og du kan for alvor dyrke den del af det maritime, som interesser dig mest – uanset om det er materialer til skibsbyggeri eller design af bølgeenergianlæg.

På femte semester er du i praktik i en virksomhed, hvor du bliver klogere på arbejdslivet som ingeniør.

Du afslutter uddannelsen med et diplomingeniørprojekt – gerne i samarbejde med en virksomhed.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Skibsteknik og Maritimt Design:

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
Studiecafe
41681
Materialelære
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
62143
Mekanisk produktdokumentation og -analyse
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62675
Mekanik
Campus Ballerup
62143
Mekanisk produktdokumentation og -analyse
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i januar følges 01911 Matematisk Analyse og Modellering

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
41533
Dimensionering og styrke 1
Campus Ballerup
62604
Termodynamik og energiteknik
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
 
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
62646
Modellering og Programmering
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
41787
Produktionsteknologi
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

62604 Termodynamik og energiteknik fortsættes i 3-ugers perioden i juni.

6. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller du kan tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Hvad kan du blive?

Som maskiningeniør på det maritime område er du klar til en fremtid med mange muligheder og alsidige arbejdsopgaver.

Vil du hjælpe andre med at blive klogere på deres maritime projekter, kan du blive rådgivende ingeniør i en konsulentvirksomhed som COWI.

Er du mere til at optimere shippingbranchen, kan du for eksempel designe nye sejlruter for Mærsk. Vil du hellere planlægge fremtidens havvindmølleparker, kan du få job hos Ørsted, og vil du udvikle det udstyr, der gør store skibe søstærke, står hele udstyrsindustrien klar og venter på dygtige ingeniører.

Uanset om du er mest til bølgeenergi, design af rør eller skibsdrift, er du med diplomingeniøruddannelsen i Skibsteknik og Maritimt Design klar til at gøre en forskel for verdens – og havets – fremtid.

En diplomingeniøruddannelse i Skibsteknik og Maritimt Design er en selvstændig, afsluttet uddannelse. Som færdiguddannet diplomingeniør kan du derfor gå direkte ud og arbejde som ingeniør.

Hvis du i stedet får lyst til at fortsætte dine studier, er det muligt at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.). Det kræver dog, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse. Nogle af disse kurser kan det være nødvendigt at tage gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU.

Drømmer du om en karriere som maritim ingeniør?

Med en ingeniøruddannelse fra DTU inden for det maritime område er du klædt på til en karriere i den maritime industri - en industri, som i stigende grad efterspørger højt specialiserede ingeniører, der kan udvikle og omstille den maritime sektor til en grønnere fremtid.

Se dine muligheder