Anna, Fermentation Research Scientist hos Evolva Biotech

Bioteknologien er i rivende udvikling, og for Anna Sandersen er jobbet hos Evolva Biotech en spændende udfordring, hvor hun får lov til at prøve sin faglige viden af i et internationalt miljø.

Dekoration

Navn: Anna Sandersen
Uddannelse: Bachelor i Teknisk Biomedicin og Kandidat i Bioteknologi

Hos Evolva Biotech har Anna ansvaret for, at milliarder og milliarder af helt nye mikroorganismer gror og producerer bedst muligt. Evolva Biotech er en relativ ung bioteknologisk virksomhed med hovedkontor i Schweiz og en forskningsafdeling i København.

Syntetisk biologi er i fokus, hvor nye biologiske funktioner indføres i en organisme. Målet er at udvikle, hvad man kalder biologiske cellefabrikker. Det kan være gærceller, der producerer vanillin, et af smagsstofferne i vanilje. Eller det kan være gærceller, der producerer resveratrol, et aktivt stof fra rødvin. Disse stoffer er især efterspurgt i henholdsvis levnedsmiddelbranchen og som kosttilskud.

Hvad er dine arbejdsopgaver?

Jeg kommer ind i billedet, når organismen er udviklet, og den skal videre til det næste stadie. Det, vi kalder fermenteringen, hvor mikrobiologiske celler dyrkes under kontrollerede forhold.

Min opgave er at optimere disse processer og karakterisere hver stamme. De skal passes, så de gror og producerer bedst muligt. Hver stamme har forskellige krav til næringsstoffer, temperatur og pH.

Jeg har kun været her et halvt år, men jeg har allerede deltaget i flere projekter med flere forskellige stammer i hvert projekt.

Hvorfor valgte du jobbet hos Evolva?

For det første var det et job inden for fermentering, som jeg synes er rigtig spændende. Det tiltrak mig også, at det er en virksomhed i hurtigt udvikling. Der sker rigtig meget.

Flere af mine medstuderende fortsætter på DTU i ph.d.-uddannelsen, men jeg havde behov for noget mere håndgribeligt, hvor jeg kunne afprøve min viden på et praktisk plan. Desuden havde jeg lyst til at mærke, hvordan det er at få en hverdag til at fungere i en virksomhed. Et rigtigt job.

Hvad har været din største udfordring?

Da jeg er ny i jobbet, føles det stadig meget overvældene. Det tager tid at sætte sig ind i procedurerne. Der er også nye kolleger, nye omgivelser plus alt det faglige. Jeg vil gerne involvere mig i så meget som muligt, og det er en udfordring at finde den rette balance mellem de mange roller. Det er noget med forventninger. Både mine egne forventninger og andres forventninger til mig.

Hvad skal man være god til?

Man skal være fleksibel. Man skal man være parat til at tage fat, hvis der er brug for det. Vi arbejder jo med levende organismer. Når de er klar til at blive høstet, så er det nu - og ikke først efter frokost. Vi planlægger selvfølgelig grundigt, men det er ikke altid, at vi kender stammerne godt nok til, at vi nøjagtig kan forudsige, hvordan de reagerer.

Det er også vigtigt at få med, at vi primært taler engelsk, da virksomheden er international. Al forskning inden for bioteknologi foregår jo på engelsk. Det vidste jeg fra DTU, så det var ikke noget, der skræmte mig.