Kom i erhvervspraktik på DTU
Hvem arbejder på DTU?
DTU er en stor arbejdsplads. Cirka 5000 mennesker tager dagligt til DTU for at arbejde som forsker, murer, bibliotekar, sekretær, tekniker, kok, kommunikationsmedarbejder - og meget andet. Og mange af vores medarbejdere vil være glade for at tage imod dig, der vil i erhvervspraktik i 8. eller 9. klasse.
Hvad skal du gøre for at komme i erhvervspraktik på DTU?
Der findes ikke én samlet indgang til praktikpladserne på DTU. Så det kræver lidt benarbejde at finde ud af, hvilke muligheder, der er. Brug fanerne nedenfor til at finde ud af, hvad du skal gøre, hvis du vil i erhvervspraktik på DTU, og tag direkte kontakt til det institut eller den afdeling, du er interesseret i.
Sådan tager du kontakt
Uanset om du ringer eller skriver for at få en praktikplads, er det en god ide, at du - inden du tager kontakt til os - overvejer, hvordan du vil overbevise os om, at det er en god ide at invitere dig indenfor på DTU i en uge.
Gør dit bedste
Fortæl hvorfor du søger netop den praktikplads du gør, og gør det på en venlig og direkte måde.
- Hvis du fx kan fortælle, at du altid har drømt om at blive ingeniør og pusler med elektronik i kælderen derhjemme, har du større chancer for at komme i praktik som elektroingeniør, end hvis du fortæller, at du ikke ved hvad du vil men bor lige rundt om hjørnet.
- Og hvis du fortæller, at du overvejer at blive kok og arbejde i en medarbejderkantine, vil der blive kigget mere positivt på din henvendelse, end hvis din mor ringer og siger det på vegne af dig.
Kender du en på DTU?
Måske kender du én med et spændende arbejde på DTU? Så spørg om hun eller han kan hjælpe med at finde en praktikplads til dig. Du kan finde kontaktinformationer ved at skrive navnet i søgefeltet øverst til højre.
Dine muligheder
Der findes ikke én samlet indgang til praktikpladserne på DTU. Så det kræver lidt benarbejde at finde ud af, hvilke muligheder, du har.
Erhvervspraktikordninger på DTU
Disse DTU-institutter tilbyder p.t. praktikordninger:
- DTU Fysik
- DTU Energy (siden er på engelsk)
- DTU Vind og Energisystemer
Bliv inspireret af DTU's jobdatabase
Du kan prøve at se hvilke job man kan søge på DTU - det kan måske give dig en ide til hvem du kunne kontakte. Brug linket til DTU's jobdatabase.
Institutter og deres forskningsområder
Prøv at få et overblik over de forskellige institutter og deres forskningsområder, og find en kontaktperson ved at klikke på institutnavnet. Du kan både henvende dig til instituttets reception eller til netop den forskningsgruppe, som du synes er spændende. De fleste forskere har dog ikke mulighed for at tage imod praktikanter.
Erhvervspraktik - uden om forskningen
Der er også ansat receptionister, HR-medarbejdere, IT-supportere m.m. på DTU. Hvis du vil i erhvervspraktik indenfor et område, som ikke har noget med forskning at gøre, kan du prøve at få et overblik over stabsfunktioner på DTU. Mange af de typer stillinger du finder under stabsfunktioner findes også på institutterne, som du også kan henvende dig til.
Dine tanker
Vil du i praktik som ingeniør, forsker eller eksempelvis laborant på DTU? Eller vil du bruge din erhvervspraktik til at blive klogere på et job som maler, jurist, it-supporter eller noget andet, der ikke er knyttet til DTU som teknisk universitet?
Dine tanker
På DTU kan man finde arbejde inden for mange forskellige områder, og det kan være svært at finde ud af hvad man egentlig gerne vil prøve i sin erhvervspraktik. Det kan også være at du har en helt bestemt ide, og at du ved præcis hvem du skal kontakte for at du kan komme i lige præcis den erhvervspraktik som du har forestillet dig.
Hvad skal du gøre?
For at komme igang med at finde en praktikplads skal du gøre tre ting:
- Det første du skal gøre er at tænke over hvad du har lyst til at arbejde med og undersøge hvor på DTU, man arbejder med netop de emner.
- Når du finder ud af, hvor man arbejder med det, du interesserer dig for, finder du samtidigt navnene på netop dem, som du skal forsøge at få fat på.
- Det sidste du skal gøre er at kontakte den person, du tror kan hjælpe dig med din praktikplads.
Læs her for råd til, hvordan man kommer i kontakt med forskere på DTU - de kan bruge de samme råd i din søgen efter en praktikplads.
Læs om Kristinas erhvervspraktik på DTU Compute
Den første dag, da jeg kom til DTU "byen" havde jeg mine problemer med at finde rundt, for der er rigtig mange bygninger, men heldigvis er der kort og skilte over det hele, så det blev lidt nemmere at finde rundt og jeg fandt da endelig matematik/fysik kvadranten og den lektor som jeg skulle tilbring ugen hos.
Mandag
Tilbragte jeg sammen med lektoren på hans kontor, hvor jeg fik nogle udfordrende matematikopgaver med vinkler og polygoner, hvor mine matematiske evner blev sat på prøve.
Tirsdag
Samlede vi op på opgaverne fra dagen før og jeg fik nogle nye spændende opgaver bla. en opgave hvor jeg skulle finde ud af, hvorfor bier bruger sekskanter til at lave deres bo.
Onsdag
Fulgte jeg det store matematik intro kursus mat1, hvor jeg var til en spændende forelæsning i differentialelinninger. Jeg fandt frem til, at det var noget med parabler og andre måder at regne sig frem til en linje i et koordinatsystem. Jeg forstod nu ikke så meget af det, men okay, de har jo også haft 3 års undervisning mere end jeg har.
Torsdag
Var jeg nede i deres "legestue" hvor de har en masse praktisk matematiske ting, så som en masse forskellige polyeder, robotter og mange andre sjove ting. Det var rigtig spændene at være der nede. Da jeg var der nede, lavede jeg en opgave med en skovbrand, hvor jeg skule finde ud af hvor meget af skoven der var tilbage, der var bare lige et problem, det areal der var tilbage var ikke et polygon, så det blev sværere at regne arealet ud. Det tog ca. to timer at løse opgaven. Da jeg kom hjem og skulle have terminsprøven, fik jeg en lignende opgave, så det var ikke noget problem at løse opgaven, det tog ca. 10 minutter, for jeg havde jo lige lært hvordan den skulle løses.
Fredag
Var jeg til forelæsning igen, denne gang var det gennem gang af sidste års eksamens opgaver, som også var noget med differentialelinninger, så denne gang forstod jeg noget mere.
Det var en sjov og spændende uge, hvor jeg lærte en masse.
Kristina, praktikant på DTU Compute
Læs om Nannas erhvervspraktik på DTU
Del 1: Praktik i DTU's kommunikationsafdeling
Jeg fik muligheden for at være journalistpraktikant inde på DTU-avisen, der er en intern avis på DTU, der f.eks. fortæller om DTU’s tekniske forskning. Her havde jeg god mulighed for at se og udforske hverdagen på DTU. Jeg redigerede og skrev også selv nogle artikler, der bl.a. omhandlede de naturfaglige områder, hvilket jeg synes var meget sjovt, da jeg altid har fundet de naturfaglige fag meget interessante.
Del 2: Praktik i laboratoriet
Jeg var dog også så heldig, at få lov til at komme med til undervisning: Jeg fulgte nogle kandidatstuderende, der var i gang med at lave en masse forsøg, med forskellige grundstoffer og røgten fotografering. Det var utrolig sjovt at være med til og var meget inspirerende, da jeg selv overvejere at studere på DTU. Jeg kan stærk anbefale en praktikplads på DTU, men man skal nok være ude i god tid, og muligvis kende de rigtige mennesker, for at få den bedst mulige praktikplads.
Nanna
Praktikant i Afdeling for Forskning og Relationer