Atomkraft
Atomkraft er et muligt element i samfundets omstilling til fossilfrie energikilder, som også kan gøre det muligt at efterkomme et stigende energibehov.
Ifølge IAEA (International Atomic Energy Agency) udgjorde atomkraft cirka 10% af verdens samlede strømforbrug i 2022. USA og Kina er de største producenter, men de største andele af atomkraft i landenes samlede energimix findes i Europa, hvor især lande som Frankrig, Ungarn og Ukraine har høje andele på over 50% af elforsyningen.
Det danske folketing besluttede i 1985, at der ikke skulle produceres atomkraft i Danmark. Der importeres dog el fra lande, som har atomkraft, hvorfor ca. 5-10 % af vores strøm i 2022 ifølge Energinet var produceret ved hjælp af atomkraft, der primært produceres i Sverige.
Atomkraftens rolle i det europæiske og danske energimix diskuteres til stadighed. Nogle lande, som f.eks. Tyskland, har lukket deres atomkraftværker, mens andre bygger nye. Debatten har fået nye perspektiver, idet der over de senere år sket en ny udvikling inden for forskningen i teknologier til atomkraft, der gør det muligt at lave små modulære reaktorer (SMR). De kan ifølge udviklerne vise sig at være mere fleksible og mere økonomiske end de store atomkraftværker, som er i drift i dag.
På grund af beslutningen om at der ikke skal produceres atomkraft på dansk jord, har der ikke været omfattende dansk forskning i atomkraftteknologier. DTU har dog bevaret forskningsmiljøer, der arbejder med atomfysik og nukleare teknologier og har således fastholdt en faglig ekspertise på området.
DTU-forskere bidrager således til forskning i atomkraft, ligesom de underviser studerende i teknologierne. Dette sker bl.a. med henblik på at hjælpe de danske virksomheder, der arbejder med atomkraft, i deres udviklingsarbejde og for at sikre, at Danmark fortsat besidder stærke kompetencer på området. Dette understøtter samtidig en vidensbaseret debat om og vurdering af potentialet for anvendelse af atomkraft i Danmark.