DTU leverer stjernekameraer
DTU leverer udstyr til GRACE-satellitterne, nemlig en speciel udgave af stjernekameraer, som medvirker til, at det er muligt at registrere ændringerne i tyngdefeltet med meget høj præcision.
Til registreringen udnytter man Jordens varierende tyngdefelt ved at lade to satellitter flyve efter hinanden med ca. 180 km imellem sig. Variationer i det lokale tyngdefelt vil påvirke farten på først den ene og dernæst den anden satellit, og det resulterer i ændringer i afstanden mellem de to satellitter. Det er disse ændringer, som kan oversættes til ændringer af massen under satellitterne.
Man måler afstanden mellem satellitterne med laser, og det kræver en ekstrem præcis positionering af de to satellitter, og det kan lade sig gøre ved hjælp af stjernekameraerne.
”Vi har leveret stjernekameraer til begge GRACE-missioner, og vi er nu ved at udvikle de nye stjernekameraer, som skal med på den tredje generation af GRACE. Vi forfiner hele tiden teknologien, så stjernekameraerne bliver konstant bedre – typisk 10 gange pr. generation,” siger professor John Leif Jørgensen fra DTU Space.
I den første GRACE-mission opnåede man med DTU-udstyret en præcision svarende til 1/100 af et hårs tykkelse. I de GRACE-satellitter, der er i omløb i dag – GRACE-FO – opnåede DTU’s instrumentbyggere en præcision på 1/10.000 af et hår.
Den tredje generation af GRACE-satellitter – GRACE-C – forventes at komme i omløb i 2028.