Kan Jordens klima gøres digitalt? Det mener EU, der har et ambitiøst mål om at have en digital tvilling af Jorden klar i 2030. Med en digital tvilling menes, at man laver en digital kopi af Jorden, som kan bruges som simuleringsværktøj.
EU-projektet kaldes Destination Earth og skal monitorere, simulere og forudsige klimaet, og hvordan klimaforandringerne kommer til at udspille sig. Den skal bl.a. bruges til at vurdere politiske tiltags reelle effekt på klimaet. Modellen skal drives af kunstig intelligens og supercomputere, mens klimamålingerne, som den skal tygge sig igennem, kommer fra satellitter. Ingen har nogensinde forsøgt at lave en digital kopi af hele kloden, og derfor brydes udfordringen op i mindre bidder, hvor DTU skal modellere de store ismasser på Grønland og Antarktis.
12 års ekspertise
Siden 2012 har DTU Space monitoreret Grønlands indlandsis for Den Europæiske Rumorganisation, ESA, hvilket har givet ny viden om, hvordan klimaforandringerne påvirker Grønland. Det er disse enorme mængder data, der skal lægge fundamentet for den digitale tvilling af Grønland.
”Vi vil gerne finde ud af, hvordan Grønlands indlandsis bidrager til havstigningerne både nu og i fremtiden,” siger seniorforsker Sebastian Bjerregaard Simonsen fra DTU Space, der skal stå i spidsen for den digitale tvilling af indlandsisen.
”Og fordi vi har meget lange tidsserier af målinger og forstår fysikken bag, så kan vi meget bedre lave nøjagtige ’hvad nu hvis’-beregninger,” siger han.