I september 2024 var scenerne, der udspillede sig i Esbjerg Kommune, uoverskuelige: Husejere havde kældrene fulde af vand. Borgere forsøgte forgæves med vandstøvsugere at pumpe enorme vandmasser væk fra gaderne. Veje og broer knækkede midt over.
En usædvanlig situation, vil de fleste nok mene. Men ny forskning fra DTU viser, at risikoen for oversvømmelser i Danmark kun vil blive større i fremtiden. Især i kystbyer som Esbjerg.
”Problemet er, at vi populært sagt har vand fra alle sider,” siger Bodil Ankjær Nielsen, der er ansvarlig for oversvømmelsessikring og klimatilpasning i Esbjerg Kommune.
Hun henviser først og fremmest til havsiden, hvor vandstanden ifølge DMI er steget 2 mm hvert år siden 1900. Når blæsten er kraftig, skubbes havet ind over land, og der opstår en stormflod, hvor byer oversvømmes. Kystdirektoratet har udpeget Esbjerg Kommune til at være et ud af 14 steder i Danmark, hvor risikoen for det scenarie er særlig stor.
Derudover er massive regnmængder, som var årsag til oversvømmelserne i september, også en trussel. Esbjerg er nemlig placeret lavt i landet, lige ved Vadehavet, så når regnen raser, bevæger vand fra Ribe Å og Kongeåens store vandsystemer sig nedad mod Vadehavet – og kommunen, der ikke kan følge med.
”Det tilsammen gør jo, at vi bliver nødt til at handle. Vi skal være så robuste, som det overhovedet er muligt, i forhold til den fremtid, vi ser ind i,” siger Bodil Ankjær Nielsen.