Fakta
Ferskvandets indvirkning på havets fødekæde
Hver sommer får næringsrigt vand og sollys enorme mængder planteplankton til at dukke op nær Østgrønland – områderne er så store, at de farver havet grønligt og kan ses på satellitbilleder.
Men mængden af ferskvand har indflydelse på mængden af plankton, så derfor skal forskere fra DTU i et nyt projekt kaldet Fresh4Bio bruge satellitdata fra Arcfresh-projektet til bedre at forstå, hvordan stigende mængder ferskvand rykker ved planktonproduktionen.
I Arktis lægger ferskvandet sig som en boble oven på næringsrigt saltvand, og det giver sværere livsbetingelser for plankton, fordi det dermed ikke kan få både sollys og næring på samme tid.
Planteplankton er føde for 90 pct. af alt liv i havets økosystem, og samtidig optager det op mod 40 pct. af al den CO2, vi udleder, og når det dør, kan det binde CO2 til havbunden.
”Planteplankton er et essentielt fundament for livet i havene, og det er også den største kilde til optagelse af CO2. Hvis der er mindre plankton, så påvirker det hele fødekæden og også kulstofbindingen, og derfor er det vigtigt, at vi forstår, hvordan ferskvandet påvirker det,” siger Rafael Gonçalves-Araujo fra DTU Aqua.