Billigere vaccine
Børnedødsfald forårsaget af lungebetændelse er tæt knyttet til underernæring, mangel på rent vand, sanitet og begrænset adgang til sundhedspleje. Derfor rammer sygdommen også hårdest i lande med høj fattigdom.
”De allerede eksisterende vacciner er baseret på en anden teknologi end vores, og modsat vores er de relativt dyre at fremstille, og så skal de holdes kolde. Det vil sige, at de skal være i et køleskab eller lignende hele vejen fra produktionen og helt ud til de skal gives til dem, der skal vaccineres,” siger Mads Hartvig Clausen.
Netop de høje temperaturer er et stort problem, når det kommer til transport og opbevaring af vacciner. WHO estimerer, at op til 50 pct. af verdens vacciner går til spilde – en stor del af årsagen er mangel på nedkøling. Fordi den nye vaccine bygger på en anden teknologi, er forhåbningerne, at den kan produceres langt billigere end de eksisterende og samtidig klare de høje temperaturer.
Et stykke vej endnu
Indtil videre er vaccinen testet på én serotype, som er undergrupper af mikroorganismer inden for samme art – i dette tilfælde bakterien streptococcus pneumoniae. Der findes dog mere end 100 serotyper af bakterien, og Mads Hartvig Clausen fortæller, at de eksisterende vacciner på markedet dækker mellem 13 og 24 af de mest hyppige serotyper. Derfor er næste skridt at teste vaccinen på flere serotyper, inden forskerne vil forsøge at få godkendt vaccinen til brug i mennesker.
”Udviklingen kan gøres meget hurtigt, hvis man har ressourcer nok. Men realistisk set vil jeg skyde på, at vi om fire-fem år kan stå med de første kliniske studier,” siger Mads Hartvig Clausen.
Derefter skal vaccinen sælges til en medicinalvirksomhed, men det afhænger først og fremmest af, at forskerne kan bevise, at vaccinen virker på mennesker.