Fødevarer og Ernæring - bachelor

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B og Kemi B eller
Fysik B og Bioteknologi A eller
Kemi B og Geovidenskab A
Dansk A
Engelsk B

Desuden skal du have et eksamensgennemsnit på mindst 6,0 (før evt. hurtigstartbonus).

Studiestart

September 2025 - på KU

Fødevarer og Ernæring - bachelor

Vælger du bacheloruddannelsen Fødevarer og Ernæring, kan du være med til at forme fremtiden inden for fødevarer, sundhed og ernæring.

Fødevarer og Ernæring

Sulten på en bedre fremtid

Mad er ikke bare mad. Det er historien om, hvem vi er, og hvad vi vil – med vores sundhed og med verden. Fødevarer er nemlig nøglen til at gøre mennesker mindre syge, øge livskvaliteten og skabe bæredygtige samfund, hvor alle har adgang til sund og klimavenlig kost.

Bacheloruddannelsen i Fødevarer og Ernæring er er udviklet i samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU. Det betyder, at du får det bedste fra to universiteter: Du får en solid, bred grundviden om fødevarer, og du får mulighed for at specialisere dig inden for dit favoritområde.

Derfor er studiet både for dig, der vil udvikle alternative fødevarer og for dig, der vil optimere fødevareproduktionen. Det er for dig, der vil ændre menneskers madvaner og for dig, der vil arbejde med innovation i fødevareindustrien.

Uanset hvad du vælger, er Fødevarer og Ernæring et stærkt sted at starte, hvis du vil udvikle løsninger med blik for sundhed, mad og bæredygtighed. Her starter din vej til fremtidens fødevarer.

Hvad lærer du?

Læser du Fødevarer og Ernæring, bliver du klædt på til at forandre, hvad og hvordan vi spiser. Fra start opbygger du en stor viden om fødevarer og ernæring – og senere specialiserer du dig inden for et specifikt emne som fødevareteknologier eller mejeriområdet.

I udgangspunktet foregår de fleste af dine kurser på Københavns Universitet, men afhængigt af din specialisering, kan du også have flere kurser på DTU.

Alle studerende på uddannelsen har kurser i matematik, fysik, kemi og biologi. Sammen giver kurserne dig en række naturvidenskabelige færdigheder og indsigt i, hvordan de naturvidenskabelige fagområder hver især spiller en stor rolle i arbejdet med fødevarer.

Du lærer om fødevarefremstilling og om fødevarers betydning for menneskers kroppe og sundhed. Du lærer, hvordan man producerer fødevareprodukter på en bæredygtig og sikker måde. Du bliver klogere på, hvordan man sikrer madens kvalitet og på, hvordan fødevarer er opbygget af celler og molekyler.

Sådan er studiet bygget op

På uddannelsens første år har du en række grundfag som kemi, matematik, fysik og cellebiologi, som du får brug for i resten af din uddannelse. 

Herefter vælger du en specialisering, f.eks. ’Sundhed og ernæring’, hvor du fokuserer på, hvordan fødevarernes ernæringsmæssige sammensætning påvirker sundhed og livskvalitet eller ’Kvalitet og teknologi’, hvor du får redskaber til at løse problemer relateret til fødevarer, fødevarefremstilling og sundhed. 

Undervejs i studiet kan du vælge at bruge et halvt år i praktik i en fødevarevirksomhed, hvor du bruger din viden i praksis og får titlen fødevareingeniør.

Dit første studieår handler i høj grad om at opbygge din grundlæggende viden. Du har kurser i matematik, fysik, kemi og biologi.

Samtidig lærer du om fødevarefremstilling og -produktion, sundhed og ernæring.

Mod slutningen af det første år skal du vælge et anbefalet studieforløb, som sætter retningen for resten af din tid på uddannelsen

På andet år har alle studerende kurser om biokemi, fødevarekemi, råvarekvalitet, videnskabsteori og fødevaredataanalyse.

Hvordan resten af året ser ud, afhænger af, hvilket anbefalet studieforløb du har valgt.

Det tredje og sidste år på bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring er dedikeret til kurser på dit anbefalede studieforløb og til valgfrie kurser. Du kan tage dine valgfrie kurser på både KU, DTU eller et helt tredje universitet.

Du afslutter året med dit bachelorprojekt om et selvvalgt emne på enten KU eller DTU.

Har du valgt det anbefalede studieforløb Fødevareingeniør, er du et halvt år i praktik og afslutter derfor uddannelsen på dit fjerde år.

Efter det første år med grundlæggende kurser er det tid til at vælge et anbefalet studieforløb. Det anbefalede studieforløb hjælper dig med at tilrettelægge dine kurser og giver dig mulighed for at fordybe dig i dit favoritområde. Fødevarer og Ernæring tilbyder tre anbefalede studieforløb:

  • Sundhed og Ernæring
  • Kvalitet og Teknologi
  • Fødevareingeniør

Vælger du forløbet Sundhed og Ernæring, bliver du ekspert i, hvordan fødevarer spiller en afgørende rolle for menneskers sundhed, livskvalitet og sygdomsudvikling. Du får færdighederne til at rådgive mennesker om deres kostvaner og til at udvikle fødevarer, der matcher deres behov.

Vil du i stedet vide mere om fødevarefremstilling, kan du vælge forløbet Kvalitet og Teknologi. Her dykker du ned i, hvordan forskellige typer fødevarer fremstilles og produceres med blik for bæredygtighed, sikkerhed og kvalitet. Du lærer om teknologien bag og bliver blandt andet klogere på, hvordan mejeri- og plantebaserede produkter bliver til virkelighed.

Vælger du forløbet Fødevareingeniør, opnår du de samme færdigheder som dem, der vælger Kvalitet og Teknologi. Forskellen er, at du afprøver dine færdigheder i praksis, når du skal et halvt år i praktik – enten i en fødevarevirksomhed eller på et mejeri.

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders.

Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Undervisning på Fødevarer og Ernæring

Når du læser Fødevarer og Ernæring, får du varieret undervisning og masser af samarbejde med dine medstuderende. Du bliver klogere på teorien til forelæsningerne med dygtige forskere, og du prøver selv kræfter med at anvende teorien til gruppeøvelser.

Afhængigt af hvilke kurser du vælger, bruger du enten meget eller mindre tid i laboratorierne, hvor du kan opleve din viden blive til løsninger helt ned på celleniveau.

I løbet af studiet får du og dine medstuderende besøg af gæsteforelæsere fra industrien, og I kommer også selv på besøg hos virksomheder, der hver dag er med til at forandre verden inden for fødevarer og ernæring.

Vælger du det anbefalede studieforløb Fødevareingeniør, kommer du et halvt år i praktik, hvor du selv kan mærke livet som fødevareingeniør.

Studieliv på Fødevarer og Ernæring

På Fødevarer og Ernæring bliver du en del af et socialt studie, hvor du fra start har interessen for mad tilfælles med dine medstuderende. Sammen kan I for eksempel læse op til undervisning eller koble af og være sammen om at dyrke jeres interesser for madlavning, ciderbrygning eller fermentering.

Du og dine medstuderende er tilknyttet to universiteter, og derfor har I adgang til alt, hvad studielivet på både DTU og KU har at tilbyde. Det betyder, at du både kan benytte dig af undervisningsfaciliteter i verdensklasse og alverdens hyggelige og sociale tilbud.

Du kan møde andre studerende og gå til alt fra dans til sejlads, klatring eller yoga. Du kan engagere dig i studenterpolitik og melde dig ind i studenterforeningen. Du kan tage til de mange traditionsfyldte fester og arrangementer.

Uanset om du er mest til keramik, ølbrygning, fitness eller musik, har du som studerende på Fødevarer og Ernæring masser af muligheder for at finde og dyrke fællesskabet.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Efter bacheloruddannelsen tager de fleste en kandidatuddannelse, der specialiserer dem inden for et specifikt fagområde og gør dem attraktive på arbejdsmarkedet.

Bacheloruddannelsen Fødevarer og Ernæring giver adgang til flere kandidatuddannelser på KU og DTU – og har du lyst, kan du også søge ind på andre universiteter i Danmark eller udlandet.

Med bacheloruddannelsen Fødevarer og Ernæring har du et stærkt udgangspunkt for at arbejde med fremtidens fødevarer. Uddannelsen er bred og fyldt med muligheder, og derfor er det i høj grad op til dig og dine interesser, hvad du kommer til at arbejde med, når du efter din kandidatuddannelse er færdiguddannet.

Har du en forkærlighed for kombinationen af fødevarer og innovation, kan du for eksempel optimere chokoladeproduktionen hos Toms, sikre øllets kvalitet på Carlsberg eller udnytte uudnyttede råvarer i skaldyrsproduktionen hos Royal Greenland.

Vil du udvikle alternative fødevarer, kan du arbejde for Naturli’ eller Orkla, og vil du bruge din viden til at skabe ny medicin på en sikker måde, kan du for eksempel få job på Novonesis.

Vil du gå mejerivejen, kan du arbejde på Arla, og vil du hjælpe andre på vej til en sundere hverdag, kan du blive diætist. Er du sulten på forskning på fødevareområdet, kan du blive på universitetet som forsker.

Vil du følge nye produkter fra starten, kan du arbejde for en start-up – eller starte din egen.

Kort fortalt er Fødevarer og Ernæring uddannelsen for dig, der vil være klogere på fødevarer, sundhed og ernæring. Så er det op dig, om din fremtid findes inden for fermentering, forskning eller fødevareproduktion.

Uanset hvilken retning du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler fødevareeksperter. Her er der brug for dine evner til at analysere og forstå komplicerede problemstillinger, nedbryde problemer og skabe de rigtige skræddersyede løsninger. Nu venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.