Fiskeriteknologi - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Studiepladser

24

Optagelesområdenr.

15126

Studiestart

August 2025 - i Sisimiut

Uddannelsessted

Sisimiut Campus og DTU i Hirtshals

Fiskeriteknologi - diplomingeniør

Med en diplomingeniøruddannelsen Fiskeriteknologi, bliver du fiskeriingeniør og ekspert i hele værdikæden i fiskeriet – fra livet i havet til fangst, fødevareproduktion og forvaltning.

Fiskeriteknologi

Kurs mod et bæredygtigt fiskeri

Innovativ og skånsom fangst af fisk, et hav fuld af biodiversitet og en grønnere fødevareproduktion. Verden mangler nye teknologiske løsninger, der kan sikre fremtidens fiskeri. De løsninger skal findes af fiskeriingeniører.

Læser du diplomingeniøruddannelsen Fiskeriteknologi, bliver du fiskeriingeniør og ekspert i hele værdikæden i fiskeriet – fra livet i havet til fangst, fødevareproduktion og forvaltning. Du lærer at udvikle løsninger i krydsfeltet mellem fiskeri og teknologi, og du bruger meget tid på feltarbejde. Sådan bliver du den brobygger, der får natur, fiskere, erhverv og lovgivere til at samarbejde, og som gør en stor forskel for fiskeriet og for samfundet.

Efter fire år er du færdiguddannet og kan træde ud i erhvervet – i Grønland, Danmark, på Færøerne eller i resten af verden.

Uanset om du vil undersøge den globale opvarmnings påvirkning på havmiljøet eller skabe en lys fremtid for små eller store fiskerisamfund, er der brug for dig.

Nu er du klar til at sætte kurs mod et bæredygtigt fiskeri.

Hvad lærer du?

Skal man skabe løsninger, der kan udvikle fiskeriet, skal man forstå det store perspektiv. Man skal forstå dyrelivet, fangsten af fisk og skaldyr, teknologien bag fødevareproduktionen og de love og regler, der sætter rammerne for fiskerierhvervet. Læser du Fiskeriteknologi, bliver du klogere på det hele – og vigtigst af alt lærer du, hvordan det hele hænger sammen. 

På studiet lærer du om værdikæden i fiskeriet. Du dykker ned i verdens have, og du lærer, hvordan forskellige teknologier kan gøre os klogere på iltforhold, fangstmetoder og havmiljø. Du lærer om fødevareteknologi, og om hvordan man skaber en bæredygtig fødevareproduktion, udnytter hele fisken og kvalitetssikrer produktet.

Du opbygger en naturfaglig viden om matematik, fysik og kemi. Du lærer om økonomien i fiskeriet. Du bliver god til at forstå forvaltningen af fiskeindustrien og alle de forskellige aktører i fiskeri og produktion. Og du opnår viden om, hvordan man indsamler data, laver beregninger og forudsiger fremtidens fiskebestand.

Samtidig får du praktisk erfaring, når du flere gange på studiet arbejder i felten. Det betyder, at du hele tiden tester din viden på virkeligheden og udvider din forståelse af forskellige perspektiver på fangst og fiskeri.

Undervejs på uddannelsen har du flere tilvalgskurser, der giver dig mulighed for at dykke længere ned i dit favoritemne. Så er det op til dig, om du vil vide mere om livet og klimaet i havet, fiskeriteknologi, bæredygtigt ressourceforbrug eller noget helt fjerde.

Se film om diplomingeniøruddannelsen i Fiskeriteknologi
Hvordan er det at læse Fiskeriteknologi? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.
"Det er virkelig vigtigt for mig, at mine børnebørn og mine børn har et hav, der er mangfoldigt og dyrerigt."
Pernille Studerende på Fiskeriteknologi

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Fiskeriteknologi varer fire år. 

Den første del af uddannelsen studerer du i Grønland på DTU’s campus i Grønlands næststørste by, Sisimiut, 50 kilometer nord for polarcirklen. Senere skal du studere i Danmark, på DTU i Hirtshals.  

I løbet af uddannelsen skal du i et halvt års praktik i f.eks. en fiskerivirksomhed eller en forvaltningsmyndighed i enten Danmark, Grønland eller udlandet.

Dit første studieår foregår på DTU’s campus i Sisimiut i Grønland.

Her introduceres du til, hvordan det er at arbejde som fiskeriingeniør, imens du bliver klogere på blandt andet søsikkerhed og feltarbejde.

Samtidig bliver du klædt på inden for grundlæggende naturvidenskabelige fag som matematik, kemi og fysik.

Undervejs får du forståelse for kulturmøde, historie og traditioner i Grønland.

Det andet studieår begynder i Grønland og ender i Danmark.

På tredje semester er du fortsat i Sisimiut, hvor du lærer mere om blandt andet værdikæden i fiskeriet og forvaltning af fisk og skaldyr, som er de love og regler, der sætter rammerne for fiskeriet.

Derudover dykker du ned i modeller, statistik og entreprenørskab, og så arbejder du og din gruppe på et større fiskeriingeniørprojekt.

På fjerde semester flytter I til DTU’s campus i Hirtshals.

Nu er det tid til at lære mere om matematik og statistik og blive klogere på blandt andet akvakultur, bæredygtighed, fangstteknologi og økonomi.

På dit tredje studieår er du fortsat i Hirtshals. Her bruger du femte semester på at lære om fødevareteknologi, kemi, råvarer, ledelse, fiskeriforvaltning og akvatiske økosystemer.

På sjette semester er det tid til praktik, og du bestemmer selv om din praktik skal tage dig til Grønland, Færøerne, Danmark eller et helt andet sted i verden.

Læs mere om diplomingeniørpraktiken

Fjerde og sidste studieår har fokus på valgfrihed. Du vælger tilvalgskurser på et af DTU’s campusser – eller på et universitet i udlandet.

På ottende semester afslutter du uddannelsen med dit diplomingeniørprojekt om et selvvalgt emne – mange vælger at lave projektet i samarbejde med deres praktiksted.

Læs mere om diplomingeniøruddannelsens opbygning

Læs i udlandet

7. semester er din mulighed for at tage et udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Undervisning på Fiskeriteknologi

Som studerende på Fiskeriteknologi bliver du hver dag klogere på værdikæden i fiskeriet – både i undervisningslokalet og uden for. Du bruger nemlig meget af din studietid på feltarbejde, hvor du og dine medstuderende besøger alt fra fiskefabrikker til små fiskeskibe og store trawlere.

I starten af uddannelsen tager I et kursus i søsikkerhed, så I sammen bliver klar til at prøve kræfter med både vandprøver og fiskeri i felten.

Når undervisningen foregår indenfor, er der også masser af samarbejde, og meget af tiden er afsat til at arbejde med cases og projekter.

På den måde lærer du hurtigt, hvordan teknologiske ingeniørløsninger kan gøre en kæmpe forskel.

I både Sisimiut og Hirtshals ligger campus helt tæt på industrien, så læser du Fiskeriteknologi er der aldrig langt fra teori til praksis.

Studiemiljø i Sisimiut
DTU: Mød DTU Campus Sisimiut i Grønland

Studieliv

Vælger du at studere Fiskeriteknologi, kan du se frem til en studietid fyldt med oplevelser – både fagligt og socialt. I Grønland bor du på kollegie med dine medstuderende fra studiet og fra søsteruddannelsen Arktisk Byggeri og Infrastruktur.

Her lærer I hurtigt hinanden at kende, og der er aldrig langt til én, der kan hjælpe med matematikken, eller som er med på at holde en pause fra bøgerne.

Når I ikke studerer, kan I for eksempel tage på vandre- eller fisketur, jagt eller hyttetur i naturen. Mange bruger også fritiden på at stå på ski eller køre snescooter, og har du lyst, kan du være med til at få slædehunde, som I sammen skal passe og aktivere.

På fjerde semester flytter uddannelsen til Hirtshals. Her kan du også bo på kollegie med dine medstuderende og med studerende fra kandidatuddannelsen Sustainable Fisheries and Aquaculture.

Kollegiet i Hirtshals er en del af DTU’s campus tæt på både forskning, erhvervsliv og den vilde nordjyske natur. Du og dine medstuderende kan for eksempel vandre, fiske eller surfe, eller I kan tage en tur til den større studieby Ålborg.

Fælles for studietiden i både Grønland og Danmark er, at du bliver en del af et sammentømret hold, som bor tæt og altid er klar til at hjælpe hinanden. Er du nysgerrig på andre mennesker – og vil du lære og lære fra dig – er du derfor godt på vej til en studietid, du aldrig vil glemme.

Læs mere om studielivet på DTU

Transportudgifter

Grønlandske studerende får rejser i forbindelse med studiet betalt gennem Det Grønlandske Hus, og har derigennem også adgang til yderligere tilskud. Der skal søges særskilt om dette via Det Grønlandske Hus samtidigt med ansøgning om optagelse på studiet.

Øvrige studerende får betalt rejsen fra Købehavn til Sisimiut før studiestart, samt rejsen fra Sisimiut til Købehavn efter 3. semester. Du får mere information om dette, når du er blevet optaget.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Fremtidsmuligheder

Med diplomingeniøruddannelsen Fiskeriteknologi er du på fire år klar til at træde ud i virkeligheden og udvikle fiskeriet. Uddannelsen er bred, og fiskeriingeniører er eftertragtede i industrien. Så det er helt op til dig, hvor i verden du vil arbejde, og hvilket område inden for fiskeri du vil arbejde med.

Brænder du for forvaltning og naturbevarelse, kan du for eksempel få job på Naturinstituttet i Grønland eller på Færøerne eller i et departement.

Har du en forkærlighed for fødevarer og fangst, kan du arbejde for fiskerivirksomheder som Royal Greenland eller Polar Seafood.

Vil du helt tæt på lovgivningen, kan du gå efter en karriere i et ministerium.

Vil du hellere hjælpe andre på vej til at gøre fiskeriet grønnere, kan du blive rådgivende ingeniør i et konsulenthus som Niras.

Kan du ikke få nok af den nyeste fiskeriforskning, kan du søge ind på en kandidatuddannelse og efterfølgende skabe en karriere som forsker på universitetet.

Er du mere til at arbejde med moderne fangstteknologi og bæredygtighed, kan du få job i en organisation som Danmarks Pelagiske Producentorganisation DPPO eller Sintef.

På tværs af en kæmpe industri løser fiskeriingeniører mange forskellige opgaver, som alle gør en forskel for både naturen og samfundet. Fiskeriingeniører er nemlig kendt for at være brobyggere, der kender hele værdikæden i fiskeriet og kan se fangst og fiskeri fra mange forskellige perspektiver. Derfor kan du få job i alle dele af erhvervet og i hele verden.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører og har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU