Bliv diplomingeniør i Kemiteknik og International Business

Se film om uddannelsen

Gør kemi til god forretning

På Kemiteknik og International Business lærer du at gå fra kemiske reaktioner til økonomisk bæredygtige produkter, der gør livet bedre for mennesker.

Uddannelse

I laboratorier kan kemi blive til alt fra helbredende medicin til alternative fødevarer eller bæredygtige materialer. Men løsningerne får aldrig et liv ude i verden, hvis de ikke er en god forretning. Læser du diplomingeniøruddannelsen Kemiteknik og International Business, lærer du at gøre kemiske reaktioner til økonomisk bæredygtige produkter, der kan produceres i stor skala.

Kort fortalt bliver du klar til at flytte kemien fra laboratoriet og ud til mennesker, hvor den gør en forskel.

På studiet lærer du at kombinere dyb viden om kemi med en stor forståelse for produktion og forretning. Det er den kombination, der gør dig i stand til at skabe kemiske produkter med blik for økonomi og bæredygtighed.

Du kommer helt ned i kemien, imens du lærer at se produktionen i stort perspektiv – fra produktudvikling til masseproduktion, ledelse og forretningsførelse.

Efter tre et halvt år kan du træde ud i industrien. Her er der brug for ingeniører som dig, der kan få kemiske løsninger til at overleve. Løsninger, der gør livet bedre for mennesker.

Kemiteknik og International Business - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Kemi B eller Bioteknologi A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Se kvotienter fra sidste optag

Studiepladser

24

Uddannelsessted

Lyngby Campus

Optagelesområdenr.

15150

Studiestart

August 2025
Læs mere om studiestart

Se film og Kemiteknik og International Business
Hvordan er det at læse Kemiteknik og International Business? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.
Vi har et etisk ansvar for verden som kemiingeniører. Vi kan jo forårsage en masse ulykker, hvis vi ikke passer på, og på den anden side, kan vi også bidrage helt vildt meget til velfærden, hvis vi passer på den.
Melad 6. semester

Hvad lærer du?

Hvordan kan små kemiske reaktioner blive til tusindvis af produkter? Og hvordan sørger man for, at de produkter bliver en god forretning, så de kan hjælpe masser af mennesker? Vælger du at læse Kemiteknik og International Business, arbejder du konkret med svarene.

På uddannelsen får du en stor viden om alle former for kemi. Du lærer både om den klassiske, almene kemi og om den kemi, der opstår i krydsfeltet mellem kemi og biologi og kemi og fysik.

Du dykker ned i den organiske kemi, som handler om organiske stoffer som planter og levende organismer, og i den uorganiske kemi, der beskæftiger sig med materialer, der indeholder grundstoffer som mineraler og metaller.

Du bliver god til at gennemskue kemiske reaktioner og processer. Kort fortalt opnår du en dyb forståelse for kemiens verden.

Men du bliver ikke bare kemiekspert. Du lærer også at arbejde med kemi fra både økonomisk og produktionsmæssigt perspektiv. Derfor bliver du blandt andet meget klogere på udvikling af kemiske produkter.

Du lærer at skabe produktioner med blik for energiudnyttelse og miljø.

Du bliver god til at sikre produkter af høj kvalitet og holdbarhed, og du lærer, hvordan man fører tilsyn med store kemiske og bioteknologiske anlæg.

Du dykker ned i forskellige materialers kvaliteter, og du får en stor matematikforståelse, så du kan analysere alle led i en stor produktion.

Samtidig øver du dig i at se det hele med forretningsøjne, når du lærer om erhvervsøkonomi, marketing, ledelse og projektstyring.

Undervejs på uddannelsen har du flere tilvalgskurser, så du selv kan bestemme, hvilken del af faget du vil dyrke – fra cirkulær produktion til projektledelse eller datadrevne økonomiske analyser.

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Kemiteknik og International Business varer tre et halvt år. 

På dit første studieår opbygger du din grundlæggende viden.

Du har kurser i matematik og kemi – både den fysiske, almene, kemiske og den uorganiske – og du lærer om bioteknologisk produktion og materialer.

Samtidig introduceres du for det merkantile område, når du bliver klogere på marketing og erhvervsøkonomi.

Dit andet år handler i høj grad om at udbygge din viden.

Du dykker længere ned i matematik, kemi og erhvervsøkonomi, men introduceres også for helt nye emner som termodynamik, projektledelse, procesteknik og internationale forretningsmiljøer.

Når du kommer til det tredje studieår, er det tid til valgfrihed.

På femte semester får du konkret erhvervserfaring, når du er i ingeniørpraktik i en studierelevant virksomhed efter eget valg.

Semestret efter har du kurser om procesdesign og regulering og styring af kemiske processer, og så arbejder du på det store projekt Innovation Pilot. Under projektet arbejder du sammen med studerende fra andre af DTU’s uddannelsesretninger om at skabe en innovativ løsning på en konkret case stillet af en virksomhed.

Det er også på sjette semester, du vælger dine første tilvalgskurser. Har du lyst, kan du gribe muligheden og tage sjette semester på et universitet i udlandet.

Du afslutter uddannelsen på syvende semester med to tilvalgskursuser og dit afsluttende diplomingeniørprojekt – ofte i samarbejde med en virksomhed.

Læs mere om diplomingeniøruddannelsens opbygning

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Kemiteknik og International Business

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
28012
Kemisk og bioteknologisk produktion
Campus Lyngby
 
 
26371
Uorganisk kvalitativ analyse (Laboratorieøvelser)
Campus Lyngby
26173
Uorganisk kemi
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62177
Marketing Concepts and Strategies
Campus Ballerup
26171
Almen kemi
Campus Lyngby
28012
Kemisk og bioteknologisk produktion
Campus Lyngby
26371
Uorganisk kvalitativ analyse (Laboratorieøvelser)
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

Kurset 01911 Matemaisk Analyse og Modelering følges i 3-ugers perioden i januar

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
 
01922
Lineær Algebra og Modellering
Andet
26271
Fysisk kemi
Campus Lyngby
02323
Introduktion til statistik
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
62223
Erhvervsøkonomi 1
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Andet
41686
Materialelære
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges 26374 Anvendelse af analytisk kemi i uorganisk og fysisk kemi, laboratoriekursus

Udlandssemester

6. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller du kan tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Undervisning på Kemiteknik og International Business

Undervisning i Pilot Plant på DTU Kemiteknik
En del af undervisningen på Kemiteknik og International Business foregår i DTU's laboratorier, hvor du kommer helt tæt på kemien.

Som studerende på Kemiteknik og International Business bliver du en del af et studie, hvor du hurtigt lærer dine medstuderende at kende. I arbejder nemlig meget sammen helt fra start.

En typisk dag på uddannelsen består af en forelæsning efterfulgt af gruppeopgaver. Her samarbejder du med dine medstuderende, når I selv skal prøve kræfter med at anvende teorien.

Udover gruppeopgaver bruger du meget af din studietid i DTU’s laboratorier og på forskellige projekter. I laboratorierne kommer du for alvor helt tæt på kemien, og under de forskellige projektforløb øver du dig på projektledelse og teamwork, når du sammen med din gruppe finder løsninger på aktuelle udfordringer fra feltet.

På femte semester tester du din viden på virkeligheden som ingeniørpraktikant i en kemivirksomhed efter eget valg.

Læs mere om undervisningen på DTU's diplomingeniøruddannelser

Studieliv på på Kemiteknik og International Business

Hverdagen på Kemiteknik og International Business byder på masser af fællesskab – både under og efter undervisning.

Til studiestarten bliver du introduceret for både det faglige og sociale på uddannelsen, og så bliver du tildelt en studiegruppe, som på DTU hedder et kagehold. Dit kagehold gør det nemt at komme godt fra start, og sammen med dem og dine andre medstuderende kan du både studere, holde madklub, tage i biografen eller spille bordtennis. Kemiteknik og International er nemlig et socialt studie, hvor alle er imødekommende og klar til at hjælpe.

Din undervisning foregår primært på DTU’s campus i Lyngby, men du har også kurser på campus i Ballerup. Du kan benytte dig af alle de forskellige tilbud begge steder og bruge både kantine, biblioteker, undervisnings- og fritidsfaciliteter.

Vil du engagere dig i studenterpolitik, kan du melde dig ind i studenterforeningen Polyteknisk Forening, og vil du møde andre studerende i din fritid, kan du gå til blandt andet sejlads, yoga, volleyball eller brætspil. Har du brug for en pause fra bøgerne, byder DTU på hyggelige og traditionsrige fester og events.

Derfor er DTU stedet for dig, der vil have masser af muligheder for et socialt studieliv – uanset om du er mest til klatring, kor eller keramik.

Læs mere om studielivet på DTU

Fremtidsmuligheder

Med diplomingeniøruddannelsen Kemiteknik og International Business er det helt op til dig, hvordan du vil forme din fremtid. Uddannelsen gør dig eftertragtet i industrien, og med dine evner for at være bindeled mellem produktion og økonomi kan du besidde mange forskellige typer stillinger i både små og store virksomheder.

Som færdiguddannet kan du for eksempel få arbejde i en af Danmarks fremadstormende biotech-virksomheder. Du kan arbejde i en forskningsafdeling i Novo Nordisk, optimere værdikæderne i Leo Pharma eller designe højteknologiske produktioner i Novonesis.

Vil du hellere hjælpe mange forskellige virksomheder på vej til bedre produktion og forretning, kan du blive rådgivende ingeniør i virksomheder som COWI eller Rambøll.

Er du mere til at udbrede bæredygtige energiløsninger, kan du arbejde med salg eller marketing i Siemens Gamesa, og vil du arbejde med produktudvikling af fødevarer, kan du få job i Arla.

Har du en forkærlighed for katalysatorer og kemisk produktion, kan du blive projektleder i Topsøe, og vil du sørge for, at danske virksomheder overholder reglerne for bæredygtig og miljøvenlig kemisk produktion, kan du søge job i Miljøstyrelsen.

Ingeniører i kemiteknik og international business arbejder med alt fra projektstyring og produktudvikling til ledelse, salg og administration.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører, og som har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU