Bliv diplomingeniør i Mobilitet, Transport og Logistik

For dig, der vil være med til at skabe grønnere, hurtigere og mere sikker transport til tiden.

Se film om uddannelsen

Eventyr og bæredygtighed – til lands, til vands og i luften

Tag en uddannelse, der giver dig praktisk erfaring med trafik- og transportområdet, samtidig med at du opbygger analytiske, matematiske, samfundsfaglige og økonomiske færdigheder.

Uddannelse

En ny og nemmere vej gennem byen, en sommerferie sydpå eller lynhurtig levering af varer. Hvordan vi bevæger os kan ændre vores hverdag og forhøje vores livskvalitet. Men kan vi skabe effektiv transport uden at overlade regningen til klimaet? Kan vi mindske trængsel og forurening, mens trafikken glider? Svarene skal findes af fremtidens ingeniører i mobilitet, transport og logistik.

Med global opvarmning står verden over for en kæmpe udfordring, og transportsektoren er den helt store CO2-synder. Samtidig bliver vi flere mennesker, nye økonomier vokser, og flere får mulighed for at rejse langt og ofte. Derfor har samfundet brug for dygtige diplomingeniører, der kan skabe grønnere, hurtigere og mere sikker transport til tiden.

Med en diplomingeniøruddannelse i mobilitet, transport og logistik bliver du specialist i at finde meningsfulde løsninger inden for infrastruktur og forskellige transportformer, og når du er færdiguddannet, har dit arbejde direkte indflydelse på mennesker.

Du kan designe fremtidens byer med eldrevne letbaner og selvkørende biler. Du kan planlægge sikre cykelstier, gennemskue ruter for containerskibe eller forstå økonomien bag nye togstrækninger.

Uanset hvordan du bruger din uddannelse, har du som diplomingeniør i mobilitet, transport og logistik, evnerne til at ændre vores hverdag og forme vores fremtid – til lands, til vands og i luften.

Mobilitet, Transport og Logistik - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Engelsk B
samt et af følgende fag:
Fysik B, Naturgeografi B, Samfundsfag A eller Geovidenskab A

Adgangskvotienter

Se kvotienter fra sidste optag

Studiepladser

40

Optagelesområdenr.

15165

Studiestart

August 2025
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Primært på Ballerup Campus

Se film om Mobilitet, Transport og Logistik
Hør de studerende fortælle om diplomingeniøruddannelsen i Mobilitet, Transport og Logistik
Vi har stort fokus på bæredygtighed, miljøet og klimaet. Jeg synes, det kunne være mega interessant at tage det med ud i en virksomhed og vise dem nye metoder og nye muligheder for, hvad de kan gøre.
Katrine Studerende på Mobilitet, Transport og Logistik

Hvad lærer du?

Nye transportformer, havne og byer opstår ikke af sig selv. Bag dem ligger et stort stykke arbejde og masser af udfordringer. For eksempel kalder etableringen af en ny vej på en lang række spørgsmål: Skal det være en motorvej? Hvor mange biler skal der køre? Og hvordan mindsker vi støjen?

Læser du Mobilitet, Transport og Logistik bliver du ekspert i at designe effektive løsninger på virkelighedens problemer.

Som studerende på Mobilitet, Transport og Logistik får du praktisk erfaring med trafik- og transportområdet, mens du opbygger analytiske, matematiske, samfundsfaglige og økonomiske færdigheder.

Når du er færdiguddannet, er du klar til at arbejde med både privat og kollektiv trafik.

Du kan løse planlægningsproblemer i arbejdet med nye byer, bebyggelser og infrastruktur.

Du kan gennemskue behovet for ændringer af trafik og transport – og forstå deres konsekvenser.

Du kan forklare de økonomiske problemstillinger omkring store transportprojekter og evaluere dem i et samfundsperspektiv.

Du kan skabe nye køreplaner og ruter for kollektiv transport.

Oveni er du ekspert i alt fra mobilitet, logistik og intelligente transportsystemer til vejtrafik, beslutningsstøttemodeller, trafiksikkerhed, godstransport og jernbanetrafik.

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Mobilitet, Transport og Logistik varer tre et halvt år.

I løbet af uddannelsen skal du i et halvt års praktik, f.eks. som rådgivende ingeniør, i et trafikselskab eller i en international transportvirksomhed.

I løbet af de første to år har du kurser inden for de fem temaer:

  • Mobilitet, byer og samfund
  • Infrastruktur
  • Transportsystemer til passagerer
  • Logistik og transport af gods
  • Almene ingeniørkompetencer

Hvert semester har du projektorienterede forløb, hvor du får konkret erfaring med arbejdet som ingeniør.

På første semester hedder forløbet ’Bæredygtighed, Mobilitet og Samfund’. Her lærer du at bruge geografiske informationssystemer til at designe mobilitet for mennesker og varer.

Efter første år på studiet er du både blevet klogere på mobilitet, bæredygtig transport og byplanlægning, og så ved du mere om trafik og veje i byområder, modellering af infrastruktur og supply chain management, som handler om at lede strømmen af varer eller materialer fra leverandør til forbruger.

I løbet af dit andet år skal du lære om smart mobility, som dækker over brugen af smarte og intelligente teknologier inden for forskellige transportsystemer.

Samtidig bliver du klogere på vej- og jernbaneprojektering, kollektive transportsystemer, business intelligence og vejtrafiksimulering, der handler om vejtrafik-teknologi og mikrosimulering af trafik.

På femte semester er det tid til praktik, inden du når til sjette semesters tilvalgskurser og Innovation Pilot – et større kursus om innovation, hvor du i samarbejde med studerende fra andre uddannelsesretninger løser en konkret opgave stillet af en virksomhed.

Tilvalgskurserne er din mulighed for at skræddersy din uddannelse og blive ekspert inden for et emne, som du finder interessant. Mobilitet, Transport og Logistik tilbyder specialiseringer i blandt andet vej, miljø, kommune og bane- og godstransport.

På det syvende og sidste semester afslutter du studiet med et diplomingeniørprojekt. Projektet skal handle om en ingeniørfaglig og praksisorienteret problemstilling fra virkeligheden, og du udarbejder det ofte i samarbejde med en virksomhed – typisk der, hvor du var i praktik.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Mobilitet, Transport og Logistik

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
 
62079
Operations Management
Campus Ballerup
62096
Informationsteknologi i Produktion
Campus Ballerup
62199
Vejprojektering og trafiksikkerhed
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62641
Bæredygtighed, mobilitet og samfund
Campus Ballerup
62000
Erhvervsøkonomi
Campus Ballerup
 
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I januar følges 3-ugers kurset 01911 Matematisk analyse og modellering.

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
62640
Godstransport og logistik
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
 
62074
Projektledelse - Værktøjer og praktisk ledelse
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
62670
Statistisk Analyse og Datavisualisering
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
30531
GIS for diplomingeniører
Campus Ballerup
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges kurset 62324 Grundkursus i byplanlægning.

Udlandssemester

6. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund
Studerende på Mobilitet, Transport og Logistik
I løbet af din uddannelse kommer du til at arbejde med konkrete projekter, som du sammen med dine medstuderende skal finde løsninger på.

Undervisning på Mobilitet, Transport og Logistik

Studiet er opbygget, så du får en blanding af holdundervisning og problemorienterede projekter.

Du går til undervisning i auditorier, hvor du mødes med dine søsterhold – det vil sige studerende fra andre uddannelsesretninger, der tager samme kursus som dig selv.

Du opbygger et tæt sammenhold med dine medstuderende på Mobilitet, Transport og Logistik, når I som hold bliver undervist i kurser, der er helt særlige for netop jeres uddannelsesretning. Og du dyrker de konkrete løsninger, når I laver projektarbejde i grupper.

Undervejs får du større valgfrihed og færre bundne opgaver. Det betyder, at du kan dykke længere ned i de emner, du har en forkærlighed for og teste, hvad du vil efter studiet.

Fordi uddannelsesretningen har flere projektorienterede forløb, arbejder du ofte tæt sammen med andre om at løse en konkret trafik- eller transportudfordring. I kan for eksempel få stillet til opgave at gøre en kommune 100% bilfri. Så er det op til jer, hvordan I vil føre bæredygtigheden ud i livet.

Studieliv på Mobilitet, Transport og Logistik

På Mobilitet, Transport og Logistik er du en del af en uddannelsesretning, hvor alle kender alle og er fælles om interessen for trafik og transport. Derfor får I hurtigt et tæt sammenhold, som I også kan dyrke efter studietid.

Uddannelsesretningen har en stor tradition for, at de studerende arrangerer masser af hyggelige ture og aktiviteter, som en togtur til Hamborg eller pub crawl på metrolinjen. Uanset hvor meget eller hvordan du har lyst til at deltage, får du uden tvivl et afslappet forhold til dine medstuderende – både på studiet og efter undervisning.

Som studerende på DTU byder hverdagen på flere events, klubber og foreninger. Du kan tage med holdet til fester på campus eller møde andre studerende i blandt andet musik-, elektronik- eller togklubben.

Har du lyst til at engagere dig aktivt i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at arrangere studiestarten for nye studerende.

Vælger du at læse Mobilitet, Transport og Logistik, foregår din undervisning på DTU’s campus i Ballerup. Her finder du alt fra moderne undervisningslokaler, laboratorier og forsøgshaller til kantine, bibliotek og veludstyret fitnessrum og musiklokale.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Med en diplomingeniøruddannelse i mobilitet, transport og logistik har du den specialiserede viden, der skal til for at skabe innovative og bæredygtige forandringer i transport- og trafiksektoren. Din uddannelse giver dig muligheden for at varetage en lang række stillinger i brancher, der alle efterspørger flere kvalificerede ingeniører.

Cirka 50 procent af alle færdiguddannede fra Mobilitet, Transport og Logistik vælger en karriere som rådgivende ingeniør, mens andre bliver projektledere, planlæggere eller ledere.

Du kan for eksempel rådgive i et konsulentfirma, designe bæredygtige transportsystemer i en kommune eller være projektleder i en international transportvirksomhed.

Som trafik- og transportekspert kan du arbejde med alt fra godstransport til byplanlægning og din kommende arbejdsplads kan for eksempel hedde Mærsk, Lufthansa, Rambøll, Transportministeriet, Vejdirektoratet eller Københavns Kommune.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører og har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU