Proces og Innovation - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller geovidenskab A
Kemi C eller bioteknologi A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Se kvotienter fra sidste optag

Studiepladser

50

Optagelesområdenr.

15145

Studiestart

August 2025
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Ballerup Campus

Proces og Innovation - diplomingeniør

På Proces og Innovation lærer du at lede og udvikle en innovationsproces og bliver klar til arbejde med de idéer, der former fremtiden.

Proces og Innovation

Gør idéer til virkelighed

Nye idéer, produkter og processer har evnen til at rykke vores verden og gøre livet smartere, sundere og grønnere. Men innovation opstår aldrig af sig selv. Derfor har vi brug for diplomingeniører i proces og innovation, der kan arbejde professionelt med kreativitet, konceptudvikling og entreprenørskab. Vi har brug for dig, der vil ændre samfundet til gavn for mennesker.

På Proces og Innovation får du de redskaber, der skal til for at lede og udvikle en innovationsproces. Du får en hverdag, hvor mennesket altid er i centrum – både når du lærer at designe brugervenlige løsninger, at facilitere kreative processer og at udvikle nye produkter, der inddrager kunden. Hele vejen er du omgivet af andre nysgerrige studerende, der deler din forkærlighed for nytænkning.

Med en diplomingeniøruddannelse i proces og innovation kan du være med til at finde svar på tidens store spørgsmål.

Du kan lede udviklingen af nye bæredygtige teknologier.

Du kan stå i spidsen for det team, der knækker koden til et spritnyt produkt, eller du kan implementere augmented reality i sundhedssektoren.

Det hele afhænger af, hvad du vil. Med en uddannelse i proces og innovation er du klar til arbejde med de idéer, der former fremtiden.

Hvad lærer du?

Underviserne på Proces og Innovation uddanner stærke innovationsgeneralister med sort bælte i entreprenørskab.

I løbet af uddannelsen lærer du at arbejde med innovationsprocesser – fra spæd idé til færdigt produkt – og alt det derimellem som bruger- og kundeinddragelse, designudvikling og forretnings- og teknologiforståelse.

Når du er færdiguddannet, er du klar til at hjælpe virksomheder med at tænke innovation på helt nye måder – både i processer og produkter.

Uanset hvad du vælger at arbejde med, får du rollen som brobygger: Det bliver dig, der kan gennemføre forandring, fordi du kan se sammenhængen mellem forskellige perspektiver, og du forstår, hvordan de kan kombineres i innovative løsninger.

Du ved, hvordan man tænker alt fra den enkelte bruger til samfundsudfordringer ind i et nyt design, og du kan få forskellige mennesker til at arbejde sammen om et fælles mål.

I løbet af studiet bliver du undervist i, hvordan du kan drive innovation i en lang række brancher og kontekster. Du lærer konkrete metoder og værktøjer, som kan skabe forandring, og du bliver undervist i både tekniske- og innovationsfaglige kurser.

Det betyder, at du både opbygger en grundlæggende forståelse for det ingeniørtekniske som materialelære, matematik og dataanalyse og får en bred viden om innovation – fra kreativitet, design og interaktion til erhvervsøkonomi og etik.

Sammen klæder kurserne dig på til at føre idéer ud i livet med blik for de teknologiske, forretnings- og samfundsmæssige udfordringer, man møder undervejs.

Studerende på Proces og Innovation
Hvordan er det at læse Proces og Innovation? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.

Studiets opbygning

Diplomingeniøruddannelsen Proces og Innovation varer tre et halvt år.

På uddannelsen får du en praktisk og innovativ tilgang til ingeniørfaget. Hvert semester skal du blandt andet udarbejde et projekt i samarbejde med din gruppe, hvor I løser en aktuel udfordring og får en forsmag på arbejdslivet efter DTU.

Du skal også i et halvt års praktik i en virksomhed.

Dit første år består af grundlæggende kurser i matematik og fysik samt en række innovationskurser om blandt andet grønt entreprenørskab, facilitering, teknologi og markedsføring og interaktionsdesign.

På dit andet år får du flere kurser, der dygtiggør dig inden for innovation.

Du får blandt andet undervisning i projekt- og innovationsledelse, og du tager det store kursus ’Fra idé til checkout’.

Allerede på studiets andet år får du en forsmag på den valgfrihed, der venter. Som en del af kurset ’Produktudvikling – værktøjer og designstrategier’ skal du nemlig vælge, om du vil dykke længere ned i programmering og physical computing, som beskæftiger sig med databehandling i forskellige systemer, eller værktøjer og designstrategier.

På dit tredje år åbner valgmulighederne sig for alvor, når du skal i praktik, have tilvalgskurser og deltage i Innovation Pilot – et større kursus om innovation, hvor du samarbejder med studerende fra andre uddannelsesretninger om at løse en konkret opgave stillet af en virksomhed.

Tilvalgskurserne er din mulighed for at skræddersy din uddannelse og blive ekspert inden for et emne, som du finder interessant. Proces og Innovation tilbyder specialiseringer i blandt andet bæredygtighed, produktudvikling og interaktionsdesign.

På syvende og sidste semester afslutter du studiet med et diplomingeniørprojekt. Projektet skal handle om en ingeniørfaglig og praksisorienteret problemstilling fra virkeligheden, og du udarbejder det ofte i samarbejde med en virksomhed – for eksempel der, hvor du var i praktik.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Proces og Innovation

Ugeskema, de første to semestre

Ugeskema for 1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
62001
Innovation, Design og Procesfacilitering
Campus Ballerup
 
 
62010
Produktforståelse
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62001
Innovation, Design og Procesfacilitering
Campus Ballerup
62001
Innovation, Design og Procesfacilitering
Campus Ballerup
 
10935
Fysik 1
Campus Ballerup
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i januar fortsætter kurset 62001 Innovation, Design og Procesfacilitering.

Ugeskema for 2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
62008
Produktudvikling - faser og forløb i produktudviklingen
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
 
62014
Grønt Entreprenørskab
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62019
Interaktionsdesign
Campus Ballerup
62033
Teknologi og Markedsføring
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges 62024 PI projekt 2, prototypeudvikling.

Udlandssemester

6. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller du kan tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Undervisning på Proces og Innovation

Vælger du at læse Proces og Innovation, får du en uddannelse, der blander viden med praktik og undervisning med projekter og værksteder. Det betyder, at du ikke skal være bange for at ende alene bag bøgerne. På Proces og Innovation får du nemlig en varieret hverdag, hvor dagene aldrig er ens.

Uddannelsesretningen har de studerende i centrum, og derfor har du stor indflydelse på, hvad du vil arbejde med, og hvordan du vil gøre det.

Fordi du ofte arbejder i grupper med dine medstuderende, får du en forsmag på det arbejdsliv, der venter, hvor du kommer til enten at lede eller vejlede teams.

Du lærer, hvordan man skaber en velfungerende gruppe, der sørger for, at alle kommer til orde og bidrager med deres evner i den kreative proces.

Hele vejen igennem uddannelsen arbejder I sammen på kryds og tværs – altid med fokus på at finde løsninger på virkelighedens udfordringer

Studieliv på Proces og Innovation

På Proces og Innovation er du en del af et studie med masser af gruppearbejde, og derfor lærer du hurtigt dine medstuderende at kende.

I er fælles om passionen for innovation og nytænkning, som er en stor fordel både på studiet, og når I efter undervisning kan arrangere jeres egne sociale events.

Studerende fra Proces og Innovation skaber nemlig ofte deres egne arrangementer – fra minifestivaler til sommerhusture, julefrokoster eller spontane fredagsøl.

Livet som ingeniørstuderende byder også på events, klubber og foreninger på tværs af DTU. Du kan tage med holdet til fester på campus eller møde studerende fra andre uddannelsesretninger i blandt andet musik-, keramik- eller klatreklubben.

Har du lyst til at engagere dig aktivt i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at arrangere studiestarten for nye studerende.

Læser du Proces og Innovation, foregår din undervisning primært på DTU’s campus i Ballerup. Her finder du alt fra moderne undervisningslokaler, start-up-område, laboratorier og forsøgshaller til kantine, bibliotek og veludstyret fitnessrum og musiklokale.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Med en diplomingeniøruddannelse i proces og innovation kan du blive en bærende kraft, når offentlige og private virksomheder skal gøre nye idéer til virkelighed. På tværs af brancher bidrager ingeniører fra Proces og Innovation med et friskt og indsigtsfuldt blik i udarbejdelsen af nye produkter og processer. Derfor har du som færdiguddannet en lang række jobmuligheder, hvor du får chancen for at gøre en forskel for mennesker.

Mange ingeniører fra Proces og Innovation får jobtitlen ’projektleder’. I rollen som projektleder har du ansvar for at lede udviklingen og innovationsprocessen af projekter, og du kan blandt andet arbejde i forsynings-, energi- eller farma-industrien. Uanset hvilken branche du vælger, vil du som projektleder typisk arbejde med at lede et team, skabe procesoptimering og forstå den organisatoriske proces, der sætter rammerne for netop jeres projekt.

Andre færdiguddannede vælger job som produktudvikler, product manager eller konsulent, og flere skaber deres egne virksomheder. Som produktudvikler vil du typisk arbejde for designfirmaer og sørge for, at firmaets produkter opretholder en høj standard, imens du udvikler smartere, hurtigere eller grønnere produkter.

Vælger du konsulentvejen, kan du arbejde med en lang række tværgående opgaver for blandt andet Dansk Designcenter eller kommuner, der har brug for din ekspertise, når initiativer skal nytænkes, udvikles eller føres ud i livet.

Uddannelsesretningen Proces og Innovation giver dig masser af kompetencer inden for blandt andet ledelse og innovation, og DTU hjælper adskillige studerende ud på deres første start-up-eventyr. Derfor vælger mange en karrierevej, hvor de starter og driver egen virksomhed.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører og har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU