Sundhedsteknologi - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller geovidenskab A
Kemi C eller bioteknologi A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Se kvotienter fra sidste optag

Studiepladser

40

Optagelesområdenr.

15180

Studiestart

August 2025
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Ballerup Campus og Københavns Professionshøjskole

Sundhedsteknologi - diplomingeniør

Få en uddannelse, der kombinerer sundhedsfaglighed med ingeniørfaglighed, og vær med til at give andre en sundere fremtid.

Sundhedsteknologi

Teknologiske løsninger, der gør en forskel for mennesker

Et sundere, længere eller bedre liv. Sådan lyder overskriften på mange menneskers drømme. Hver dag udvikler ingeniører teknologi, som kan gøre de drømme til virkelighed. Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Sundhedsteknologi, bliver det dig, der kan give andre en sundere fremtid.

Verdens befolkningstal vokser. Det samme gør vores gennemsnitsalder. Sammen giver det en række komplicerede sundhedsfaglige udfordringer.

Heldigvis udvikler ingeniører i sundhedsteknologi konstant nye løsninger, der ændrer rammerne for, hvad man kan lindre og behandle.

På studiet arbejder du med komplekse udfordringer, imens du lærer at skabe konkrete teknologiske svar. Her møder teknologien mennesket. Derfor blander uddannelsesretningen det samfunds- og sundhedsfaglige med det teknologiske og ingeniørfaglige, så du bliver klædt på til at skabe forandring på sundhedsområdet.

Efter tre et halvt år er du klar til at arbejde med alt fra tidlig diagnosticering af alvorlige sygdomme til avanceret behandlingsteknologi.

Præcis hvordan du vil arbejde med sundhedsteknologi, er selvfølgelig helt op til dig. Uanset hvad du vælger, får du færdigheder til at ændre livet for mennesker.

Hvad lærer du?

De fleste af os kender nogen, som har gennemgået et sygdomsforløb. Men hvad hvis det kunne være undgået? Hvad hvis den syges oplevelse kunne blive meget bedre? Når du læser Sundhedsteknologi, er det spørgsmål som dem, du arbejder med hver dag. På uddannelsesretningen får du nemlig en bred profil med fokus på sundhed, samfund og teknologi.

Som studerende på Sundhedsteknologi læser du både på DTU og på Københavns Professionshøjskole.

På Københavns Professionshøjskole lærer du om mennesket, kroppen, sygdomme og de samfunds- og sundhedsmæssige forhold, der har indflydelse på vores livsvilkår.

På DTU får du en ingeniørfaglig tilgang til feltet. Her lærer du om programmering, informationsteknologi, software, brugervenlighed, sikkerhed og konstruktionen af teknologisk udstyr.

Undervejs øver du dig i at kombinere de to fagområder. Du arbejder på forskellige projekter, hvor du for eksempel kombinerer din viden om anatomi og fysiologi med din digitale forståelse. Du lærer at designe og udvikle IT-løsninger, og du får et særligt indblik i sundhedssektoren og moderne teknologier.

Undervejs kan du vælge en specialisering, som målretter din profil og gør dig til specialist inden for dit område. Du kan for eksempel specialisere dig inden for:

  • IT og Softwareudvikling
  • Data Science
  • Ledelse, Organisation og Økonomi

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Sundhedsteknologi varer tre et halvt år. 

I løbet af uddannelsen skal du i et halvt års praktik i en virksomhed.

Det første år på studiet opbygger du din grundviden om sundhedsteknologi.

Du har en række grundlæggende kurser i matematik, informationsteknologi, sundhedsvidenskab og medikoteknik.

På første semester skaber du konkrete løsninger, når du laver projekt sammen med din studiegruppe. Her gør I viden til virkelighed, når I udvikler jeres eget målesystem som for eksempel en pulsmåler eller en EKG-måler, der måler hjertets aktivitet.

På andet år har du fortsat grundlæggende kurser, imens du dykker længere ned i det sundhedsteknologiske felt.

Du har kurser om statistik, signalanalyse, software, databehandling og digital signalbehandling.

Du lærer om, hvordan behandling kan flyttes ud til borgeren med telemedicin, og du bliver klogere på samspillet mellem teknologi og mennesker i sundhedsvæsenet.

På fjerde semester laver du et CDIO-projekt. CDIO står for ’Conceive, Design, Implement, Operate’ og beskriver de faser, man som ingeniør går igennem, når man løser en problemstilling.

Under projektforløbet arbejder du og din gruppe sammen om at analysere et behov på sundhedsområdet. Herefter skal I udvikle, afprøve og implementere et produkt, proces eller system, der løser udfordringen og tager hensyn til kvalitetskrav, økonomi og bæredygtighed.

Dit tredje år står i valgfrihedens tegn.

På femte semester tager du tilvalgskurser – enten på DTU eller på et andet universitet i Danmark eller udlandet. Du kan sammensætte dine tilvalgskurser ud fra DTU’s udvalg, eller du kan vælge en specialisering, der hjælper dig med at sammensætte og målrette din uddannelse.

På femte semester laver du også et innovationsprojekt som en del af kurset Innovation Pilot, hvor du sammen med studerende fra andre af DTU’s uddannelsesretninger skaber din egen innovative løsning på en konkret case stillet af en virksomhed.

På sjette semester er det tid til praktik – enten i en privat eller offentlig virksomhed.

Til sidst bruger du syvende semester på at afslutte uddannelsen med et diplomingeniørprojekt – gerne i samarbejde med en virksomhed

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Sundhedsteknologi

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62420
Informationsteknologi 1
Campus Ballerup
62424
Projektarbejde i praksis
Campus Ballerup
62422
Medicoteknik 1
Campus Ballerup
62420
Informationsteknologi 1
Campus Ballerup
Ca. hver anden uge
62523
Sundhedsvidenskab 1
Københavns Professionshøjskole Campus Nørrebro
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
 
 
62523
Sundhedsvidenskab 1
Københavns Professionshøjskole Campus Nørrebro
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i januar følges 01911 Matematisk Analyse og Modellering.

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62450
Informationsteknologi 2
Campus Ballerup
62452
Medicoteknik 2
Campus Ballerup
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
62454
Sundhedsvidenskab 2
Andet
62454
Sundhedsvidenskab 2
Andet
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
01922
Lineær Algebra og Modellering
Campus Ballerup
 
62454
Sundhedsvidenskab 2
Andet
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges 62453 Semesterprojekt 2 Sundhedsteknologi.

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen til et udlandssemester overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller du kan tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Undervisning på Sundhedsteknologi

Læser du Sundhedsteknologi, er din hverdag en blanding af forelæsninger, holdundervisning, gruppeprojekter og masser af praktiske øvelser.

Du har både dage i laboratoriet, hvor du løser laboratorieøvelser, og dage bag computeren, hvor du lærer at programmere. Undervejs afprøver du din viden på konkrete løsninger.

Som en del af din undervisning i sygdomsforståelse tester du endda teorien på egen krop. Her prøver du og dine medstuderende nemlig udstyr og dragter, så I selv kan mærke, hvad det vil sige at blive ældre, have nedsat hørelse eller være svagtseende.

Uanset hvilket emne du lærer om, gør du det ikke alene. På Sundhedsteknologi bliver du nemlig en del af et hold, hvor I hurtigt bliver vant til at arbejde sammen om løsningerne.

Læs mere om undervisningen på diplomingeniøruddannelsen

Studieliv på Sundhedsteknologi

Sundhedsteknologi er en af de mindre uddannelsesretninger på DTU, og studiet har en hyggelig stemning, hvor alle er hjælpsomme og imødekommende.

Du lærer hurtigt de andre at kende, når I allerede fra studiets start har masser af gruppe- og projektarbejde. Her øver I både jeres evner til at kommunikere og arbejde i teams, så I bliver klar til at være en del af en moderne arbejdsplads.

Samtidig får I et naturligt fællesskab, som I også kan dyrke i fritiden.

Som studerende på Sundhedsteknologi foregår din undervisning både på DTU’s campus i Ballerup og på Københavns Professionshøjskole. Derfor får du det bedste af begge verdener – både fagligt og socialt.

Efter undervisning kan du udnytte alt det, studielivet har at tilbyde, og dyrke det hyggelige, festlige og sociale på både DTU og Københavns Professionshøjskole.

Du kan for eksempel melde dig ind i en klub eller forening og bruge fritiden på alt fra klatring til keramik. Du kan dyrke fællesskabet og møde andre studerende til de mange traditionsfyldte fester, fredagsbarer og arrangementer.

Har du lyst til at engagere dig i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at arrangere studiestarten for nye studerende.

Både DTU og Københavns Professionshøjskole tilbyder både faglige og sociale muligheder for dig, der vil have en studietid, du aldrig vil glemme.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Med en diplomingeniøruddannelse i sundhedsteknologi har du den specialiserede viden, der skal til for at arbejde med forandringer på sundhedsområdet. Din uddannelse giver dig muligheden for at dykke ned i en lang række vigtige problemstillinger i offentlige og private, store og små virksomheder.

Ingeniører i sundhedsteknologi arbejder med mange forskellige arbejdsopgaver og har mange forskellige titler.

Du kan for eksempel udvikle høreapparater som medicoingeniør for Oticon eller WSAudiology.

Du kan blive projektleder og lave moderne medicinsk udstyr hos BKmedical eller Novo Nordisk.

Er du nysgerrig på sundhedsvæsenet, kan du arbejde med drift af hospitaler eller udvikling af nye sundhedsplatforme i landets regioner.

Vil du være med hele vejen, når fremtidens innovative behandlinger bliver til virkelighed, kan du arbejde for en startup-virksomhed – eller starte din egen.

Og vil du sikre, at borgernes behandlinger lever op til vigtige sundhedskrav, kan du lave risikovurderinger eller udvikle sunde materialer til behandlingsudstyr.

Som ingeniør i sundhedsteknologi kan du arbejde med alt fra faldalarmer til sundhedsapps og projektledelse.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører og har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU