"Min forskning kan føre til bedre heling af kroniske sår"

Sofie Helvig Eriksen.
Sofie Helvig Eriksen får ofte nye idéer, når hun deltager i vejledningsmøder, men det kan også opstå helt ud af ingenting, når hun f.eks. laver mad eller hækler. Foto: Frida Gregersen
  • Navn: Sofie Helvig Eriksen
  • Alder: 28
  • Uddannelse: Cand.polyt., kemiteknik, DTU Kemiteknik, The Danish Polymer Centre
  • Projektets forskningsfelt: Kemiteknik
  • Projektperiode: 2022-2025
  • Vejledere: Professor Anne Ladegaard Skov (hovedvejleder), DTU Kemiteknik

Mit ph.d.-projekt handler om …

… at udvikle et plaster til kroniske sår, som er bedre end dem, der bruges i dag. P.t. bruger man bl.a. exufiber, som er en lang tråd, man fylder såret op med, men den er skrøbelig og kan gå i stykker, når den skal fjernes, og den kan ofte ikke komme helt ned i sårets fordybninger. Et kronisk sår kan nemlig blive meget dybt og ujævnt.

Mit projekt er et flydende plaster, der hældes direkte i såret. Det skummer op, så det fylder såret helt ud og størkner på 10 minutter. Herefter kan plasteret sidde i såret i helt op til fem dage, og det er godt for sårhelingen. Hver gang man tilser et sår og skifter plaster, risikerer man nemlig at sætte helingen tilbage. Plasteret kan sidde i såret i så mange dage, fordi vi har tilsat syre, og den sure karakter gør det antibakterielt.

Projektet begyndte som udvikling af et fast produkt lig et ’normalt’ plaster. Vi tog udgangspunkt i vores faglige felt, nemlig udnyttelsen af elastomerer, som er en særlig type gummi, man kan fremstille ved hjælp af bl.a. silikone. Undervejs har vi evalueret og undersøgt, hvad vi kunne gøre bedre, i forhold til hvad der var tilgængeligt på markedet. Det førte til, at vi gik fra et fast til et flydende plaster for at opnå en perfekt pasform til sårene.

Forskningen kan bidrage til …

… bedre behandling af patienter med kroniske sår. Plasteret kan føre til hurtigere sårheling og dermed en bedre oplevelse for patienterne. Kroniske sår heler nemlig generelt dårligt og langsomt.

Mit færdige produkt er tiltænkt hospitaler, men på længere sigt kan det også være relevant for sundhedspersonale tilknyttet hjemmeplejen, som behandler borgerne i borgernes egne hjem.

Det har været en god dag på jobbet, når …

… jeg får lov til at bruge mine evner inden for kreativ problemløsning, og det gør jeg heldigvis ofte. Vi er nemlig to, mig og en postdoc, som arbejder på projektet, og det er et ligeværdigt samarbejde, hvor begge parter får lov til at supplere hinanden.

Jeg kobler af fra mit arbejde, når …

… jeg cykler til og fra arbejde. Jeg har en god og lang cykeltur til arbejdet på næsten en time, og på den kobler jeg af.

Før i tiden sejlede jeg meget og deltog i sejlkonkurrencer på eliteniveau, så dengang var det på havet, jeg koblede af.

Jeg sejler stadig på ferier, så der kobler jeg også meget af, eller når jeg hækler små dyr, gerne skildpadder. Jeg har nemlig brug for at lave noget med hænderne, når jeg lytter til podcasts, f.eks. ’Genstart’ og ’Hjernekassen’.

Jeg blev ph.d.-forsker på DTU, fordi …

… tre år med ’fordybet leg’ med mine største faglige interesser virkede frit og som det helt rette valg for mig, efter at jeg kunne kalde mig for færdiguddannet civilingeniør.

Dengang jeg skulle vælge uddannelse efter gymnasiet, stod valget mellem kemi på Københavns Universitet og kemiteknik på DTU, og jeg har på ingen måde fortrudt mit valg her på mit ottende år på DTU.

Som ny ph.d.-forsker blev jeg overrasket over …

… at forskningsartikler ikke automatisk er korrekte, blot fordi de er blevet udgivet. Måske mangler der nogle oplysninger, eller måske er der nogle data, som kunne indsamles bedre.

Det er klart det, der har overrasket mig mest, fordi jeg før i tiden tænkte, at en udgivelse var lig med en blåstempling af indholdet.

Den største udfordring som ph.d.-forsker oplever jeg, er …

… når ens projekt kommer på omveje. Jeg forskede til at begynde med i kunstig hud og levering af medicin gennem netop huden. Derfor skulle jeg lave en membran, der havde samme egenskaber som hud, og teste medicinlevering på den, men det viste sig at være for svært. Jeg havde simpelthen ikke de nødvendige redskaber og remedier til det. Derfor skiftede jeg retning til det projekt, jeg arbejder på i dag.

Min vejleder Anne Ladegaard Skov har været rigtig god til at hjælpe mig på rette vej undervejs. Projektet handler stadig om behandling, for det er vigtigt for mig. Det skal være noget, der kan gøre en forskel for mennesker.

I fremtiden vil jeg gerne arbejde med …

… at gøre mit projekt til en startup sammen med mit team, der består af bl.a. min vejleder Anne Ladegaard Skov og Nikolett Kis, som er den postdoc, der arbejder på projektet sammen med mig.

Dog er jeg på sigt åben for at gå forskellige veje inden for mit fag, fordi jeg er meget nysgerrig og god til at fordybe mig.