Hvis du har en neurologisk diagnose

Neurologiske sygdomme rammer det perifere og centrale nervesystem og dækker over en bred vifte af sygdomme, herunder PCS (langvarig hjernerystelse), nerveskader, autoimmune sygdomme og infektioner (såsom AIDS/HIV, lupus og gigt), bindevævssygdomme, epilepsi, sclerose, Parkinson, apopleksi, migræne, kronisk smertesygdom, funktionelle lidelser m.fl.

Udover de specifikke vanskeligheder, der knytter sig til netop din neurologiske sygdom, kan du også opleve mere generelle vanskeligheder med:

  • koncentrationen i forhold til det at studere
  • udholdenhed
  • overblik over studium
  • struktur og planlægning af studieforløbet.

Som studerende med neurologiske vanskeligheder kan du modtage tre forskellige former for støtte.

Det første skridt vil være en afklaringssamtale hos Studenterrådgivningen (SRG). Ved denne første samtale vil du sammen med din rådgiver finde ud af, hvilken støtteform der passer bedst til dine behov. Studiestøtte ved Studenterrådgivningen vil være din basisstøtte, men derudover er der også mulighed for at få tildelt en faglig støttelærer og/eller en studiementor. Støtteformerne kan tilpasses dine behov, som ofte ændrer sig i løbet af studietiden.

Nedenfor kan du læse mere om de tre støtteformer:

  • Studiestøtte ved Studenterrådgivningen (SRG)
    Studiestøtten ved SRG vil have fokus på din trivsel på studiet, herunder tilegnelsen af værktøjer til at håndtere de udfordringer, som du har i studielivet som følge af din diagnose.
  • Studiestøtte ved faglig støttelærer 
    Typisk vil der være tale om en underviser fra din uddannelsesretning. Der kan f.eks. arbejdes med struktur, planlægning og udvikling af faglige strategier. Det kan handle om at skabe et fagligt overblik og at inddele fagligt stof i mindre dele eller at se faglige sammenhænge. Hvilken hjælp, der er relevant, afhænger af dine behov, og det er noget I sammen finder ud af.
  • Studiestøtte ved studiementor 
    En studiementor er typisk en medstuderende som er længere fremme på studiet end dig. Studiementoren kan være en støtte i forhold til både det praktiske og sociale i et studieliv. Det kan bl.a. være at hjælpe dig med at navigere i de mange systemer, kursus- og eksamenstilmeldinger, skabe struktur for lektielæsning og opgaveskrivning, at indgå i sociale arrangementer og gruppearbejde. Hvilken hjælp, der er relevant, afhænger af dine behov.

For at aflaste dig i en studiemæssig kontekst, kan der afhængigt af din situation også søges om følgende former for støtte:

  • For studerende med senfølger efter hjernerystelse 
    En hjælpemiddelafprøvning. Her afklares, om du har behov for hjælpemidler, som kan aflaste i en studiemæssig kontekst. Det kan f.eks. være særlige skærme og/eller lamper, kompenserende læse- skriveteknologi (programpakke) og rammebevilling til Nota.
  • For studerende med bevægelseshandicap 
    Her kan evt. søges om ergonomiske hjælpemidler, f.eks. ergonomisk stol eller tastatur og hæve-sænke-bord.