Geofysik og Rumteknologi - bachelor

Niveaukrav

Matematik A
Fysik A
Kemi B eller Bioteknologi A
Dansk A
Engelsk B

Studiepladser

48

Adgangskvotienter

Se adgangskvotienter fra sidste optag

Optagelsesområdenr.

15033

Studiestart

29.-30. august 2024
Læs mere om studiestart

Geofysik og Rumteknologi - bachelor

På Geofysik og Rumteknologi kan du gå på opdagelse fra det yderste af universet til det inderste af Jordens kerne. Her bliver du ekspert i at bruge satelitter og lave målinger, der kan bruges til at skabe fremtidens teknologiske løsninger.

Se video om Geofysik og Rumteknologi

Teknologiske løsninger til verden – og til verdensrummet

Fra det yderste af universet til det inderste af Jordens kerne. I det spænd kan du gå på opdagelse, hvis du vælger bacheloruddannelsen Geofysik og Rumteknologi. Her bliver du klar til at besvare nogle af verdens store spørgsmål og udvikle fremtidens teknologiske løsninger.

Hvordan ved vi, om nye bæredygtige intiativer virker? Hvordan måler vi vejret? Og hvordan designer vi teknologi, der hjælper os til at se det hele oppefra? Det er nogle af de spørgsmål, du kan undersøge, hvis du læser Geofysik og Rumteknologi.

På studiet bliver du ekspert i at bruge satelitter til at løse udfordringer – uanset om de kigger ned mod Jorden eller ud i rummet.

Uddannelsen er kendetegnet ved, at du opbygger en stor grundfaglighed inden for målinger, naturvidenskab og data. Her lærer du at anvende matematik og fysik til at skabe nye løsninger, der gør en forskel for andre.

Geofysik og Rumteknologi er en bred uddannelse fyldt med frihed til at dyrke dine faglige interesser. Herfra vælger du selv, om din nysgerrighed fører dig til havets bund, op i droneperspektiv eller mod det – næsten – uendelige univers.

Hvad lærer du?

Geofysik og Rumteknologi er rumforskning, men det er også meget andet. På uddannelsen får du øjnene op for, hvordan en stor natur- og ingeniørfaglig grundviden kan føre til helt nye løsninger.

Undervisningen er bygget op omkring tre grundsten:

  • Målesystemer
  • Databehandling
  • Fysisk fortolkning

Inden for målesystemer lærer du, hvordan man måler naturvidenskabelige fænomener, programmerer instrumenter og designer nye systemer. Kort fortalt, bliver du klædt på til at indsamle viden om alt fra Jorden og havene til atmosfæren og rummet.

Den anden grundsten, databehandling, handler om de data, der kommer fra målingerne. Her bliver du god til at indsamle, analysere og forstå kæmpe mængder data, som du kan bruge til at skabe løsninger, der virker i virkeligheden.

Under ’fysiske fortolkninger’ lærer du om love og principper som naturfænomener og fysiske processer, der afgør, hvordan Jorden og rummet fungerer. Det er nemlig de fysiske fortolkninger, der er præmisserne for alt – også målinger og data.

Sammen giver de tre grundsten dig en helhedsforståelse for geofysik og rumteknologi. Du opbygger en bred viden om elektronik, mekanik, fysik og matematik. Du lærer om rumteknologiske principper, og du bliver god til at se projekter og missioner fra flere vinkler og få forskellige fagligheder til at arbejde sammen.

I løbet af uddannelsen kan du dyrke dine faglige favoritter. Du kan blandt andet vælge et anbefalet studieforløb, hvor dine kurser er tilrettelagt, så du bliver endnu klogere på dit ynglingsemne. På Geofysik og Rumteknologi er der tre forløb – ét for hvert af studiets tre grundsten: målesystemer, databehandling og fysisk fortolkning.

Studerende på Geofysik og Rumteknologi
Hvordan er det at læse Geofysik og Rumteknologi? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.

Sådan er studiet bygget op

En bachelor i Geofysik og Rumteknologi tager tre år og er sat sammen af kurser, der i alt svarer til 180 ECTS-point.

På dit første år opbygger du din grundviden. Du har kurser i matematik, fysik og kemi.

Samtidig introduceres du for grundlæggende principper inden for geofysik og rumteknologi som programmering, modellering, termodynamik og statistisk fysik.

I løbet af dit andet studieår dykker du længere ned i stoffet.

Du lærer mere om programmering, matematik og fysik, og du introduceres for nye emner som geomagnetisme, gravitationsfelter, astrofysik, elektromagnetisme, signalanalyse og numeriske metoder.

På fjerde semester arbejder du og din gruppe sammen på et større fagprojekt om et selvvalgt emne.

På dit tredje studieår får du for alvor friheden til selv at vælge.

Inden du afslutter bacheloruddannelsen skal du tage kurset ’Ingeniørfagets videnskabsteori’, men resten af dine kurser er valgfrie.

Nogle vælger at følge et anbefalet studieforløb, mens andre former deres egen studieplan ud fra den store valgfrihed, som DTU tilbyder.

Mange griber også chancen for at tage på udveksling på femte semester.

På sjette semester afslutter du bacheloruddannelsen med dit bachelorprojekt om et selvvalgt emne.

Her kan du se eksempler på, hvordan en undervisningsuge på Geofysik og Rumteknologi ser ud på første og andet semester, hvis du følger et anbefalet studieforløb.

Ugeskema, de første to semestre

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
30101
Introduktion til GeoRum 1
Campus Lyngby
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
10033
Mekanik og fysisk modellering
Campus Lyngby
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
02002
Programmering (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
 
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
10033
Mekanik og fysisk modellering
Campus Lyngby
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
10034
Termodynamik og statistisk fysik
Campus Lyngby
30102
Introduktion til GeoRum 2
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders.

Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Undervisning på Geofysik og Rumteknologi

Når du læser Geofysik og Rumteknologi, er du omgivet af andre studerende med samme faglige interesser. Derfor bliver du hurtigt en del af et fagligt fællesskab, hvor gruppearbejde er helt naturligt.

Udover grupperegning bruger du meget tid på forelæsninger, hvor du suger viden til dig, men du tester også teorien, når du er i laboratoriet, programmerer data eller afprøver instrumenter.

Under de mange projekter arbejder du sammen med en gruppe om et selvvagt emne. Det er jeres mulighed for at dykke længere ned i de faglige problemstillinger, som I brænder for og blive klogere på, hvordan jeres viden kan blive til teknologiske løsninger.

Studerende på bacheloruddannelsen Geofysik og Rumteknologi
På Geofysik og Rumteknologi får du lov til at teste teorien i praksis.

Studieliv på Geofysik og Rumteknologi

På Geofysik og Rumteknologi kommer du godt fra start. Til studiestarten bliver du nemlig introduceret for uddannelsen både fagligt og socialt, og så får du en studiegruppe, som på DTU hedder et kagehold. Sammen med dit kagehold og de andre studerende er du klar til at smage på studielivet.

Du kan for eksempel tage til studierådets mange arrangementer. Geofysik og Rumteknologi deler studieråd med uddannelsesretningen Fysik og Ingeniørvidenskab, og her er mottoet: fysik er en holdsport. Derfor afholder de både studiecaféer, virksomhedsbesøg, sommer-BBQ og meget andet. Sådan kan du få alt fra hjælp til matematikken til hyggelige påskefrokoster, karriereinspiration og nye venner.

Livet som DTU-studerende er langt fra kedeligt. Du kan for eksempel gå til klatring, brætspil, keramik, rugby eller dans. Du kan engagere dig i studenterpolitik og melde dig ind i studenterforeningen Polyteknisk Forening, eller du kan møde andre DTU-studerende til alverdens events.

Din hverdag foregår på DTU’s campus i Lyngby, hvor du blandt andet finder grupperum, bibliotek, undervisningslokaler – og vigtigst af alt; fællesskaber for alle.

Læs mere om studielivet på DTU

Fremtidsmuligheder

Med bacheloruddannelsen Geofysik og Rumteknologi er du godt på vej til en karriere fyldt med udvikling og spændende udfordringer.

Efter bacheloruddannelsen tager de fleste en kandidatuddannelse, som færdiguddanner dem som civilingeniører. Herfra er verden åben!

Bachelor + kandidat = civilingeniør

Når du har gennemført en bacheloruddannelse i Geofysik og Rumteknologi, skal du fortsætte på en kandidatuddannelse, før du er civilingeniør.

Bacheloruddannelsen er udformet, så den danner basis for kandidatuddannelsen i Geofysik og Rumteknologi

Med en bachelorgrad i Geofysik og Rumteknologi får du også mulighed for at tage en række andre kandidatuddannelser på DTU:

Vær opmærksom på at optagelse på nogle af kandidatuddannelserne forudsætter, at du har bestået specifikke kurser på din bacheloruddannelse. Under den enkelte kandidatuddannelse kan du se, hvilke adgangskrav der gælder.

En bachelor i Geofysik og Rumteknologi kvalificerer dig også til at blive optaget på kandidatuddannelser på andre danske og udenlandske universiteter.

Jobmuligheder

Har du en forkærlighed for design af satelitsystemer, udvikling af måleinstrumenter eller modellering af data, kan du arbejde for én af de mange højteknologiske virksomheder som Terma eller Weibel.

Vil du hellere helt tæt på rumforskningen, kan du forfølge en karriere i ESA (Det Europæiske Rumagentur), NASA eller som forsker på DTU Space.

Er du mere til vejr og klimaforandringer, kan du søge job hos DMI, og brænder du for de nye muligheder, som kommer med droner og GIS (for eksempel Google maps), kan du skabe et arbejdsliv hos FMI, GEUS, SDFI eller mindre virksomheder som Umag Solutions og ATKI ApS.

Vil du hjælpe andre på vej til nye miljøløsninger, kan du blive rådgivende ingeniør i virksomheder som COWI, Rambøl eller DHI.

Vil du være tæt på lovgivningen, kan du gøre vigtige beslutningstagere klogere i EU, og banker dit hjerte for geografi, modellering og logistik, kan du overveje en karriere i virksomheder som Niras eller Systra.

Vælger du Geofysik og Rumteknologi, har du masser af muligheder for at forfølge dine faglige interesser – fra økosystemer til datamodellering, droneteknologi og overvågning af atmosfæren.

Uanset hvilken retning du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler civilingeniører. Her er der brug for dine evner til at analysere og forstå komplicerede problemstillinger, nedbryde problemer og skabe de rigtige skræddersyede løsninger.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.